ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Λ.Ριανκούρ 85, γρ. 217–218, 2ος όροφος
Αμπελόκηποι–Αθήνα, ΤΚ 115-24
Τηλ 210-6996688 και 210-6980777
FAX: 210-6998848
Αθήνα, 21-11-2013
ΨΗΦΙΣΜΑ
της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
21ης/11/2014
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας αποτελεί θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα, θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και καίριο μέσο για την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας των πολιτών. Ότι η αποτελεσματική δικαστική προστασία προϋποθέτει τη διασφάλιση ουσιαστικής δυνατότητας πρόσβασης στη δικαιοσύνη καθώς και τον σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στις αποφάσεις της.
Έχοντας υπόψη την κυβερνητική πρόθεση άμεσης ψήφισης νομοσχεδίου με το οποίο θεσπίζεται γενικευμένο σύστημα υποχρεωτικών εξωδιοικητικών και εξωδικαστικών ενδικοφανών διαδικασιών επίλυσης διοικητικών διαφορών, μέσω αμφιβόλου αμεροληψίας, χρονοβόρας, δαπανηρής και αναποτελεσματικής για τον έλληνα πολίτη διαδικασίας, που αποτρέπει την προσφυγή του στο δημόσιο αγαθό της δικαιοσύνης.
Τονίζουν ότι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις μέσω του περιορισμού του δικαιώματος δικαστικής προστασίας και της, λόγω αυξημένου κόστους και άλλων πρακτικών, αποτροπής των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων και εν γένει υποστηρικτικών δομών των δικαστηρίων και δικαστών, δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για το μέλλον της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Αναφέρονται στο γεγονός ότι μειώνεται συνεχώς η εισαγωγή υποθέσεων στα δικαστήρια ενώ σημαντικός αριθμός υποθέσεων που έφθασαν σ΄αυτά εγκαταλείπονται, χωρίς να νομιμοποιούνται οι υπογράφοντες τα δικόγραφα δικηγόροι.
Υπογραμμίζουν την κεφαλαιώδους σημασίας ανάγκη για την διαμόρφωση ελεύθερης, πλήρους και αιτιολογημένης δικαστικής σκέψης, υπό συνθήκες νηφαλιότητας και πραγματικής εσωτερικής ανεξαρτησίας, των δικαστών, η οποία φαίνεται ότι δεν κρίνεται πλέον σκόπιμη. Το αποδεικνύει πλήθος ρυθμίσεων που περιορίζουν εκ των προτέρων, κατευθύνουν στενά, και πιέζουν χρονικά τη δικαστική κρίση, αποτρέποντας τον πλουραλισμό και την εμβάθυνση. Το αποδεικνύει η απροκάλυπτη ουσιαστική κατάργηση του δημοκρατικού θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, μέσω της αποσύνδεσης των ολομελειών των οικείων δικαστών από τη διαμόρφωση του περιεχομένου των κανονισμών εσωτερικής υπηρεσίας τους και την προσπάθεια υποβάθμισης του δικαστή υπό συνθήκες δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας.
Υπενθυμίζουν στους αρμόδιους υπουργούς την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία, ιδίως στις χώρες που υπόκεινται σε δημοσιονομική προσαρμογή, οι ελλείψεις στην ποιότητα, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης αυξάνουν τις αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης.
Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο θεσμό που υπηρετούμε και στους έλληνες πολίτες που φορολογούνται σκληρά και προκειμένου να υπάρχει Δικαιοσύνη στη χώρα μας, αποφασίζουμε ολιγόλεπτη διακοπή των συνεδριάσεων σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, μέχρι και 19 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να αναγνωστεί σχετικό κείμενο.
ΨΗΦΙΣΜΑ
της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσηςτων Μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών,
21ης/11/2014
απευθυνόμενο στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια
Η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσής μας αποφάσισε ότι η ακολουθούμενη διαδικασία τροποποίησης των εσωτερικών κανονισμών των δικαστηρίων συνιστά απροκάλυπτη κατάλυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών (άρθρο 87 παρ. 1 Συντ.) και της ουσιαστικής λειτουργικότητας του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. Για το λόγο αυτό, καλεί τις Ολομέλειες των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων όλης της Χώρας να αποδοκιμάσουν τόσο τη διαδικασία αυτή, που υποδηλώνει έλλειψη αξιοπιστίας και σεβασμού προς το σώμα των διοικητικών δικαστών αλλά και αποκρυστάλλωση συνθηκών δημοσιοϋπαλληλικής, υπηρεσιακής ιεραρχίας στο δικαστικό σώμα, όσο και την ουσία των επιβαλλόμενων τροποποιήσεων, που κινούνται αποκλειστικά προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης της δικαστικής εργασίας, άνευ ορίων και έλλογων κριτηρίων, και που, χωρίς να αποτελούν πρόσφορο μέσον επιτάχυνσης των δικών, αποκλείουν την ενσωμάτωση ποιοτικών παραμέτρων, που συνδέονται με τη δυσκολία των υποθέσεων και τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε δικαστηρίου, υποβαθμίζοντας τον δικαστή σε διαρκώς υπόλογο και πειθήνιο ανώτατο κρατικό υπάλληλο.
Η έγκριση των κανονισμών από το ΣτΕ συνιστά απροκάλυπτη κατάλυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών; Θα τρελαθούμε τελείως. Άλλο ανεξαρτησία και άλλο ασυδοσία. Μάλλον οι δικαστές τα έχετε μπερδέψει αυτά τα δύο. Φυσικά και τα ανώτατα δικαστήρια θα πρέπει να εποπτεύουν τη λειτουργία των δικαστηρίων των άλλων βαθμών. Δηλαδή εάν κάποιο πρωτοδικείο ή εφετείο ψηφίσει ότι πλέον θα δικάζουμε μόνο μία υπόθεση κάθε μήνα, η απόφαση θα ισχύσει μπας και θιγεί η ανεξαρτησία των τεμπέληδων; Ήμαρτον πια με την καραμέλα της ανεξαρτησίας. Ας καταργήσουν τότε και την επιθεώρηση. Τουλάχιστον να γλιτώσει ο καημένος ο επιθεωρητής τα χιλιόμετρα που κάνει ανά την Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσε να μας πει κανείς που επικεντρώθηκε αυτή η συνέλευση, γιατί με όλη αυτή την πολυλογία ΄και τα δύο ψηφίσματα , δεν καταλάβαμε ακριβώς. Η λιτότητα στην έκφραση δεν έβλαψε ποτέ κανένα συνάδελφοι
ΑπάντησηΔιαγραφή