Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 5-12_2015

OΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                   Αθήνα, 5-12-2015

Απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας- Αποχή των δικηγόρων από 9 έως και 15 Δεκεμβρίου 2015


Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε το Σάββατο, 5/12/2015 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να καθορίσει την στάση του δικηγορικού σώματος ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που τίθεται σε ισχύ την 1-1-2016 και στον οποίο αντιτίθεται σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.
Στη συνεδρίαση παρέστη ο Yπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πριν λίγες ημέρες ανταπόκριση των θεσμών στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα. Όπως είπε ο Yπουργός, εκπρόσωποι τους δέχθηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του.
Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι έχει αποσταλεί στο κουαρτέτο των θεσμών υπόμνημα του υπουργείου με συγκεκριμένα θέματα προς επανεξέταση και ζήτησε την άμεση συνδρομή της Ολομέλειας  στη σύνταξη ενός αναλυτικού κειμένου με τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η υλοποίηση του νέου ΚΠολΔ.
Ο Υπουργός δέχθηκε στη συνέχεια σωρεία ερωτήσεων και κριτική για τη στάση του υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα ενώ τέθηκαν και τα πάγια αιτήματα των δικηγόρων για μειώσεις των παραβόλων και του δικαστικού ενσήμου. Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι όλα τα αιτήματα θα τεθούν προς επεξεργασία σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης και οργάνωσης των Δικαστηρίων.
Στη συνέχεια και αφού ο Υπουργός αποχώρησε, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Β. Αλεξανδρής, ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τον ΚΠολΔ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, το δικηγορικό σώμα ανέλαβε να ενημερώσει απευθείας τους εκπροσώπους των θεσμών για τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου Κώδικα στα δικαστήρια, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε δικαστές, διοικητικό προσωπικό και υποδομές.
Ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι έχει  ήδη αποστείλει δύο επιστολές στο Υπουργό Δικαιοσύνης, με τις οποίες επισημαίνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Υπουργός να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στο ΚΠολΔ ώστε να αποκατασταθούν, όπως είπε, η δίκαιη δίκη και η ταχεία αλλά και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης που πλήττονται από το νέο Κώδικα.
Ανέφερε επίσης ότι αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις των Δικηγόρων  απεστάλη στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μario Draghi, τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jangland, την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Chris Allen και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. στο κουαρτέτο Declan Costello και Wes McGrew αντίστοιχα. Ο κ. Juncker, απάντησε ότι η επιστολή διαβιβάσθηκε στον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή για θέματα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών Fonseca Morillo της Κομισιόν και θα υπάρξει σύντομα απάντηση στις προτάσεις του Δικηγορικού Σώματος.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η απάντηση του Declan Costello, ο οποίος με επιστολή του δηλώνει ότι τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος θα εξετασθούν και θα απαντηθούν.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας συναντήθηκε επίσης με τους εκπροσώπους  των κοινοβουλευτικών κομμάτων  στους οποίους εξέθεσε τις θέσεις του δικηγορικού σώματος και ενημέρωσε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές προκειμένου να τεθεί το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήδη ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορίες για το αν έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αναλυτική επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης κ. Γεωργουλέας, ο οποίος  παρέθεσε τα πρακτικά προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε ωστόσο ότι όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, οι όποιες αλλαγές στον ψηφισθέντα νέο ΚΠολΔ, δεν μπορεί να γίνουν με μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά απαιτείται η συμφωνία των θεσμών.
Η Ολομέλεια μετά από ανταλλαγή απόψεων, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου έως και τη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015. Εξουσιοδότησε επίσης την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων να συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.


ΔΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ