Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Ν. 4356/2015 : Σύμφωνο συμβίωσης , άσκηση δικαιωμάτων , ποινικές και άλλες διατάξεις
 ΦΕΚ A 181/2015 

Συστήνεται
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ  


Τροποποιούνται:

1) ο Αστικός Κώδικας
2) ο ΠΚ
3) ο ΚΠοινΔ
4) ο Ν. 1178/1981 περί τύπου  και ο Ν. 2328/1995
5) το Π.Δ. 62/2014 για την ηλεκτρονική επιτήρηση
6) ο Ν. 2776/1999 (σωφρονιστικός κώδικας) : Εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ/Τ.Ε.Ι.  με ηλεκτρονική επιτήρηση
7) ο  ν. 1756/1988 (Κώδικας οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών)
            - καταργείται η υπηρεσία και κλήρωση προεδρευόντων σε τριμελή πλημμελειοδικεία και σε ποινικά εφετεία
            -  Αρμόδιοι για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης είναι και οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων
            - Αυξάνονται οι θέσεις των εφετών πολ-ποιν
8) ο κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων (Ν. . 2812/200)
9) ο Ν.  4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων»
10) ο Ν. 2830/2000 «Κώδικας Συμβολαιογράφων»
11) Ν. 344/1976 περί ληξιαρχικών πράξεων
12)  η διάρκειας δοκιμασίας των  πάρεδρων πρωτοδικείου και εισαγγελίας του διαγωνισμού του 2013 της Ε.Σ.Δι.  ορίζεται σε 8 μήνες
13) ο Ν. 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων κ.τ.λ.»
14) δικονομικές διατάξεις για του οικονομικούς εισαγγελείς και εισαγγελείς διαφθοράς

12 σχόλια:

 1. - καταργείται η υπηρεσία και κλήρωση προεδρευόντων σε τριμελή πλημμελειοδικεία και σε ποινικά εφετεία

  Επειδή από μια γρήγορη και πρόχειρη ματιά που έριξα στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, δεν είδα κάποια μεταβατική διάταξη για το εν λόγω ζήτημα, θέτω το εξής ερώτημα:

  Από την δημοσίευση στο ΦΕΚ (ας πούμε από 1-1-2016), τι θα ισχύει για τις αναβολές στα παραπάνω Δικαστήρια, δεδομένου ότι (π.χ. στο Πρωτοδικείο Αθηνών) έχει γίνει κλήρωση των Προεδρευόντων στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία μέχρι και την 30-6-2015? Οι Προεδρεύοντες θα συνεχίσουν να αναβάλουν στις "δικές τους" δικασίμους (και μέχρι πότε) ή ΑΜΕΣΩΣ επανερχόμαστε στο παλιό σύστημα, με αναβολές που θα προτείνει ο Εισαγγελέας της έδρας? Το ρωτάω, διότι, έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση, και οι δυο εκδοχές παρουσιάζονται προβληματικές: Με την μεν πρώτη, διότι τίθεται ζήτημα αναβολής σε δικάσιμο με εν μέρει γνωστή σύνθεση, χωρίς να το προβλέπει πλέον ο νόμος, με την δε δεύτερη διότι ενδέχεται να "κατηγορηθεί" ο Προεδρεύων ότι κάποια ή κάποιες δύσκολες υποθέσεις θα φροντίσει να τις βάλει σε δικάσιμο που ΞΕΡΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ότι δεν θα είναι αυτός που θα τις δικάσει...
  Εκτός και αν δεν ισχύσει για το επόμενο διάστημα η κλήρωση που έχει γίνει για τους Προεδρεύοντες...

  Καμιά ιδέα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θεωρώ ότι θα γίνουν για κάθε μήνα κανονικά κληρώσεις.
   Οι παλαιές αναβολές και δικάσιμοι των προέδρων δεν ισχύουν

   Διαγραφή
  2. Εκτός και αν προλάβει και ξανα αλλάξει το σύστημα

   Διαγραφή
  3. απο που προκυπτει οτι δεν ισχυουν οι παλιες κληρωσεις χωρις ρητη διαταξη να το προβλεπει???

   Διαγραφή
  4. "Οι παλαιές αναβολές και δικάσιμοι των προέδρων δεν ισχύουν"

   Οι παλαιές αναβολές, προφανώς ισχύουν! Μάλλον θέλετε να πείτε ότι ΔΕΝ ισχύουν οι ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ...

   Η δική μου πρόταση, πάντως, θα ήταν να ισχύσει η τελευταία εξάμηνη κλήρωση για τις δικασίμους που καλύπτει (π.χ. μέχρι την 30-6-2016 για το Πρωτοδικείο Αθηνών), για λόγους τάξης, και να ορισθεί ένα χρονικό σημείο (π.χ. η 1η Μαρτίου ή η 1η Απριλίου), από το οποίο οι αναβολές θα δίνονται σε δικασίμους που δεν έχουν προκληρωθεί οι Προεδρεύοντες (δηλαδή σε δικασίμους από 15-9-2016 και μετά, για το ίδιο Πρωτοδικείο)

   Διαγραφή
  5. Tι εννοεις συναδελφε λόγους "ταξης";
   Σε τι διασαλεύεται η τάξη αν γινουν νεες κληρωσεις;

   Διαγραφή
  6. Σε τίποτε απολύτως δεν διασαλεύεται η τάξη με νέες κληρώσεις. Απλώς, υπήρχε μία κλήρωση, είχαν ορισθεί κάποιες υπηρεσίες, ο καθένας ανέβαλλε στις «δικές του» δικασίμους και «τακτοποιούσε» τα πινάκιά του και τώρα όλη αυτή η «τακτοποίηση» πάει περίπατο. Παράλληλα, «αχρηστεύεται» και η μελέτη κάποιων δύσκολων υποθέσεων και οι σχετικές σημειώσεις (εγώ, όπως πιστεύω και όλοι ή έστω οι περισσότεροι, πάντα κρατώ σημειώσεις κατά την μελέτη). ΟΜΩΣ, από την άλλη, είναι γεγονός ότι σε ορισμένους συναδέλφους έτυχαν βαριά και δύσκολα πινάκια (με 30 και πάνω υποθέσεις, όχι με ΔΟΥ και ΦΠΑ που φεύγουν λόγω ποσού), που δημιουργήθηκαν λόγω του παραπάνω συστήματος, αφού οι υποθέσεις έπρεπε να αναβάλλονται μόνο σε συγκεκριμένες δικασίμους. Γι’ αυτό και σέβομαι την επιλογή να γίνουν νέες κληρώσεις (ανά μήνα) και να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα αναβολών (να δίνουμε τις προτεινόμενες από τον Εισαγγελέα).
   Το σημαντικό ζήτημα είναι ό,τι αποφασισθεί να τηρείται από όλους και μιλάω ειδικά για τον πρώτο καιρό, δηλαδή ουσιαστικά τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, πληροφορηθήκαμε (ατύπως) ότι θα γίνουν νέες κληρώσεις, αρχής γενομένης για τον μήνα Φεβρουάριο, άρα οι αναβολές θα πρέπει να δίνονται (ΑΠΟ ΤΩΡΑ) με το παλιό σύστημα. Όμως, χθες που δίκαζα, ο Εισαγγελέας της έδρας με ενημέρωσε ότι η Γραμματεία της Εισαγγελίας δεν ήταν προετοιμασμένη για την εφαρμογή του παλαιού συστήματος και δεν του είχαν δώσει ημερομηνίες αναβολής. Έτσι, θεωρήσαμε σωστό και πιο πρακτικό τις υποθέσεις που αναβάλαμε να μην τις αναβάλουμε σε τυχαίες «ρητές» δικασίμους (βάσει ημερολογίου) και σε τυχαία πινάκια, αλλά να τις αναβάλουμε «αορίστως», ώστε να προσδιορισθούν από την Εισαγγελία με κάποια «τάξη». Πιστεύω ότι τα παραπάνω έχουν να κάνουν με το ότι ήταν η πρώτη ημέρα μετά τις «διακοπές» και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πολύ σύντομα.

   Διαγραφή
 2. ποσο κακος νομοθετης να εισαι, και να μην προβλεπεις μεταβατικη διαταξη???
  τωρα ο καθενας θα κανει το μακρυ και το κοντο του....
  ο ενας θα λεει ακυρες οι κληρωσεις για τους επομενους μηνες, αλλος θα λεει ισχυουν κανονικα, αλλος θα αναβαλει στους αλλους, αλλος στον εαυτο του..
  ημαρτον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο νομοθέτης θα σου απαντησει "εξυπνακίστικα" ότι δεν υπάρχει θέμα με κληρώσεις, γιατι αυτές έπρεπε να γίνουν Ιανουάριο, άρα εγω που άλλαξα το νόμο τέλη Δεκεμβρίου δεν έχω να πω τίποτα για μεταβατική διάταξη αφού δεν θα έπρεπε να εχουν γίνει κληρώσεις από τώρα για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου.

   Διαγραφή
 3. H αναβολή σε δικάσιμο με ήδη γνωστο Προεδρεύοντα, αποτελούσε μια ex lege εξαιρεση από την αρχή της μη αναβολής σε δικάσιμο με γνωστή (έστω εν μέρει) σύνθεση. Πλέον αφού δεν ισχύει η εξαίρεση αυτή, δεν υπάρχει και λόγος να διατηρηθεί ο συγκεκριμένος Προεδρεύων στη δικάσιμο αυτή και πρέπει να ξαναγίνουν κληρώσεις ανά μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η μόνη αρχή που υπάρχει είναι η αρχή του νόμιμου ( "φυσικού") δικαστή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν νέες κληρώσεις από την αρχή. Ξεχνάμε τα παλιά. Μη μπλοκάρουμε τώρα και στα αυτονόητα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. συγγνώμη αλλά τί θα γίνει επιτέλους? κάθε τρείς και λίγο αλλαγή της αλλαγής ω αλλαγή!! Δικαστές είμαστε όχι μπαλάκια του πίνγκ πόνγκ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"