Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΠΠρΘεσ 3256/2015: Τα κείμενα SMS ως παράνομα αποδεικτικά μέσα




 

Κατά το άρθρο 444 § 1 αριθ. 3 ΚΠολΔ ιδιωτικά έγγραφα θεωρούνται και οι φωτογραφικές ή κινηματογραφικές αναπαραστάσεις, φωνοληψίες και κάθε άλλη μηχανική απεικόνιση, συνεπώς και οι μαγνητοταινίες, αφού αποτελούν την κύρια μορφή της φωνοληψίας. Κατά την § 2 του ίδιου άρθρου μηχανική απεικόνιση, είναι και κάθε μέσο το οποίο χρησιμοποιείται από υπολογιστή ή
περιφερειακή μνήμη υπολογιστή, με ηλεκτρονικό, μαγνητικό ή άλλο τρόπο, για εγγραφή, αποθήκευση, παραγωγή ή αναπαραγωγή στοιχείων, που δεν μπορούν να διαβαστούν άμεσα, όπως επίσης και κάθε μαγνητικό, ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό στο οποίο εγγράφεται οποιαδήποτε πληροφορία, εικόνα, σύμβολο ή ήχος, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό, εφόσον τα μέσα και τα υλικά αυτά προορίζονται ή είναι πρόσφορα να αποδείξουν γεγονότα που έχουν έννομη σημασία.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://informaticslaw.blogspot.gr/2015/12/sms.html

4 σχόλια:

  1. Θεωρώ ότι η κρίση αυτή δεν είναι ορθή. Παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας και της ανταπόκρισης υπάρχει, όταν, χωρίς τη γνώση του προσώπου που επικοινωνεί, καταγράφεται η υποκλέπτεται τηλεφωνική του συνδιάλεξη ή ταχυδρομική του επιστολή. Η εκ των υστέρων δημοσιοποίηση από το συνομιλητή του περιεχομένου γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου, που ο αντίδικός του στο παρελθόν του έχει αποστείλει, δεν αποτελεί τέτοια παραβίαση, διότι ο ίδιος ο αποστολέας έχει κοινοποιήσει τη σκέψη του σε άλλον και γνωρίζει ότι έχει περιέλθει στην ευχέρεια του τελευταίου η επίκλησή της, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν αποτελεί παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας το να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο ταχυδρομική επιστολή (έγγραφο), που εμπεριέχει αναγνώριση χρέους, την οποία προσκομίζει ο αντίδικος εκείνου, που την απέστειλε ή μαρτυρική κατάθεση, όπου ο μάρτυρας αναφέρεται σε περιεχόμενο τηλεφωνικής του συνδιάλεξης με έναν εκ των διαδίκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τραγική απόφαση και τραγική ερμηνεία του νόμου. Με τη λογική αυτή στείλτε άφοβα απειλές κι εξυβρίσεις με sms και κανείς δε μπορεί να σας κουνήσει. Συγχαρητήρια για την απόφαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μερικές φορές τα λόγια είναι περιττά!Καταργήσαμε την ανωνυμία των κινητών τηλεφώνων για αυτόν ακριβώς το λόγο και την επαναφέρουμε με τη συγκεκριμένη απόφαση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ratio της προστασίας του απορρήτου δεν μπορεί να επεκτείνεται και στην απαγόρευση της διάθεσης του περιεχομένου ενός SMS από τον παραλήπτη ή και τον αποστολέα του, καθώς ως προς τα SMS ο αποστολέας γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει ότι τόσο το περιεχόμενο όσο και τα εξωτερικά στοιχεία καταρχήν αποθηκεύονται σε υλικό φορέα στο τερματικό του παραλήπτη λαμβάνοντας τη μορφή ηλεκτρονικού εγγράφου, υπάρχει δηλαδή τεκμαιρόμενη συναίνεση του αποστολέα για την καταγραφή του περιεχομένου από τον παραλήπτη, γιατί η τελευταία προκύπτει από την τεχνική υλοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Εάν ο αποστολέας ήθελε το περιεχόμενο της επικοινωνίας του να μην καταγραφεί, θα μπορούσε να διαβιβάσει το μήνυμά του μέσω κάποιας άλλης υπηρεσίας (π.χ. με τηλεφωνική κλήση) όπου η καταγραφή του περιεχομένου είναι καταρχήν παράνομη(βλ. 370Α ΠΚ) ή / και συνεπάγεται περαιτέρω αποδεικτικές απαγορεύσεις.

    Τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση που ο αποστολέας είναι ήδη γνωστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ