Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕνΔΕ 2018: Επιστολή κ. Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Προέδρου Πρωτοδικών (2η)


ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Προέδρου Πρωτοδικών, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και εκ νέου υποψηφίου για το ΔΣ
                                                                                                Αθήνα, 5 Μαΐου 2018
            Κατά την παρούσα χρονική περίοδο πριν τις εκλογές της 13ης και 20ης Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους υποψηφίους και τις ομάδες, που κατέρχονται στις εκλογές να παραθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας για τα ζητήματα, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Με την παρούσα θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία ζητήματα, που θα πρέπει, κατά την άποψη μου, να αποτελέσουν, μελλοντικά, αντικείμενο προβληματισμού και κοινής στόχευσης για την Ένωση μας. Το πρώτο ανάγεται στην ίδια τη νομική φύση της Ενώσεως και τα λοιπά δύο αποτελούν θεσμικά ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για το Σώμα:

     Ζήτημα πρώτο:
            Στη διάταξη του άρθρου 1 του Καταστατικού της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ορίζεται: ΄΄Ιδρύεται σωματείο με έδρα την Αθήνα και επωνυμία ΄ΈΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ΄΄.
            Στην επόμενη Καταστατική Γενική Συνέλευση θα πρέπει να απαλειφθεί από τη διάταξη αυτή ο όρος ΄΄σωματείο΄΄ όπως και από κάθε διάταξη του καταστατικού που χρησιμοποιείται ο όρος αυτός και να αντικατασταθεί από τον όρο ΄΄ένωση δικαστικών λειτουργών΄΄ ώστε η νέα διάταξη να διατυπώνεται ως εξής: ΄΄Ιδρύεται ένωση δικαστικών λειτουργών με έδρα την Αθήνα και επωνυμία ΄ΈΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ΄΄. Και τούτο διότι τον όρο αυτό χρησιμοποιεί ο ίδιος ο συνταγματικός νομοθέτης στη διάταξη του άρθρου 89 παρ.5 του Συντάγματος κατά την οποία: Επιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει. Αποτελεί, δε, διάφορο ζήτημα το ποιες ενδεχομένως διατάξεις εφαρμόζονται αναλογικά.
            Η συγκρότηση Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών προβλέπεται απευθείας από το Σύνταγμα και μάλιστα στο Ε΄ Τμήμα αυτού υπό τον τίτλο Δικαστική Εξουσία, γεγονός, που καταδεικνύει από μόνο του ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συνιστά θεσμική εγγύηση. Οι όροι, επομένως, στην προκείμενη περίπτωση έχουν θεσμικά ιδιαίτερη σημειολογική αξία.

Ζήτημα δεύτερο:
Σύσταση διαρκούς επιτροπής στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφορικά με τα οικονομικά εν γένει θέματα (μισθολογικό, φορολογικό κλπ.). Το εν λόγω ζήτημα συνιστά ζήτημα θεσμικό, απαιτείται εγρήγορση, συνεχής ενημέρωση και διαρκής επαγρύπνηση. Η εμπειρία του παρελθόντος καταδεικνύει είτε την πολυετή καθυστέρηση στην εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, που κατοχυρώνουν μισθολογικά μας δικαιώματα (ακόμη και καθυστέρηση 9 ετών), είτε νομοθετικές παρεμβάσεις (ακόμη και αιφνιδιαστικές παλαιότερα) προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης των αποδοχών. Τον περασμένο Αύγουστο του 2017, μάλιστα, καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή του 25% για τους δικαστικούς λειτουργούς με ειδική ρύθμιση, που δεν είχε τεθεί στο αρχικό κείμενο του νόμου. Η φοροαπαλλαγή αυτή αναφορικά με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας αποτελούσε το αντιστάθμισμα λειτουργικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται και δεν καλύπτονται από αντίστοιχα επιδόματα (πρβλ. και σκεπτικό απόφασης 89/2013 του Μισθοδικείου). Τα αντανακλαστικά σε κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι άμεσα. Το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 παρ.2 του Συντάγματος αποτελεί τη θεσμική εγγύηση για τη διατήρηση και ανάκτηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο, που καθορίζει η εν λόγω συνταγματική διάταξη.     

Ζήτημα τρίτο:
Συνταγματική τομή: Κατάρτιση διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, που αφορούν στην Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών από τη Δικαστική Εξουσία.
Ότι συνιστά για τη Βουλή ο Κανονισμός, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια αυτής (αρθρ. 65 παρ.1 Συντάγματος) και ρυθμίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Νομοθετικής Εξουσίας, συνιστά και ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών για την εσωτερική λειτουργία της Δικαστικής Εξουσίας. Στο πλαίσιο της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών, του αυτοδιοίκητου και της ισοτιμίας αυτών τον κυρίαρχο λόγο για την κατάρτιση του Οργανισμού στα θεμελιώδη ζητήματα Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών πρέπει να έχει μόνο η Δικαστική Εξουσία. Το σχετικό ζήτημα απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να αποτελεί διαρκές αίτημα για την Ένωση μας.
Τέλος, την ισχύ στην Ένωση μας, την πολυπληθέστερη και ιστορικότερη ένωση δικαστικών λειτουργών της χώρας, προσδίδει η ενεργός συμμετοχή όλων των μελών της.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, Δικαστές και Εισαγγελείς της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις αρχαιρεσίες της 13ης και 20ης Μαΐου 2018.
Με εκτίμηση     
           
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ