Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

«Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων»
Παρουσίαση βιβλίου: «Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων» του Δημήτρη Λιάππη


Οι εκδόσεις Π.Ν. Σάκκουλας και η αλυσίδα πολιτισμού IANOS σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων: Από το Μονοπώλιο στο Unbundling και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας» [https://www.sakkoulas.com/product/17411-ilektriki-energeia-kai-dikaio-ton-symvaseon/] του Δημήτρη Χ. Λιάππη, Καθηγητή Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας «Λιάππης & Συνεργάτες», την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, 18:00-20:00, στο καφέ του βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

        Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.
        Αθανάσιος Κουτρομάνος, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ., Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
        Μιχαήλ-Θεόδωρος Μαρίνος, Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
        Μιχάλης Φιλίππου, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας A.E.».

Σύνδεσμοι:


Για το βιβλίο: 

Ένας έγκυρος και ενημερωμένος οδηγός για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και το νομικό της πλαίσιο, απαραίτητος για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτόν τον δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο.

Οι αναπτυσσόμενες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας νομικές σχέσεις παραμένουν εν πολλοίς αχαρτογράφητες στην ελληνική θεωρία και νομολογία. Το κενό αυτό, που επιτείνεται από την εντελώς πρόσφατη αναθεώρηση της δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον Ν. 4512/2018, έρχεται να καλύψει η μονογραφία «Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων: Από το Μονοπώλιο στο Unbundling και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας» του Δημήτρη Χ. Λιάππη.

Με τρόπο συστηματικό αναδεικνύονται τα δραστηριοποιούμενα στην αγορά ενέργειας πρόσωπα, ο λειτουργικός ρόλος τους, καθώς και οι μεταξύ τους δημιουργούμενες συμβατικές σχέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους μηχανισμούς αντιμετώπισης του κινδύνου αφερεγγυότητας των εμπλεκoμένων στη χονδρεμπορική και λιανεμπορική αγορά. Τέλος, ο συγγραφέας, αξιοποιώντας δημιουργικά την πλούσια εργαλειοθήκη του δικαίου των συμβάσεων, προβαίνει αφενός σε μια τυποποίηση των πραγματοποιούμενων ενεργειακών συναλλαγών, ικανή να προσφέρει εύλογες υπό το πρίσμα των επιδιωκόμενων σκοπών, κατανοητές και λειτουργικές λύσεις στα ανακύπτοντα στην πράξη προβλήματα, και αφετέρου σε μια νέα προσέγγιση της αναγκαστικής σύμβασης, προσαρμοσμένη στις ιδιομορφίες της αγοράς ενέργειας.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα (σελ. 8-9):

«Οι περί ηλεκτρικής ενέργειας κανόνες γίνονται ως σήμερα αντιληπτοί κυρίως ως κανόνες οργάνωσης της αγοράς. Η ανά χείρας μελέτη αποπειράται να τοποθετήσει στο επίκεντρο της ανάλυσης τα δραστηριοποιούμενα πρόσωπα, από τους πάσης φύσεως παραγωγούς και τους προμηθευτές μέχρι τους καταναλωτές και τους θεσμικούς ενδιαμέσους (Διαχειριστές δικτύων, Λειτουργός αγοράς, Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΡΑΕ). Αφού επιχειρεί να φωτίσει το αγαθό “ηλεκτρική ενέργεια”, εστιάζει στην τοπογραφία των εμπλεκόμενων προσώπων και των δημιουργούμενων συμβατικών σχέσεων, παρακολουθώντας την εναλλαγή τους στην πορεία των μετεξελισσόμενων δομών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Λυδία λίθος για την κατανόηση της δομής των αναπτυσσόμενων σχέσεων και της εντεύθεν κατανομής ρόλων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών είναι η αντιμετώπιση του κινδύνου της αφερεγγυότητας. Έτσι αποδίδεται ιδιαίτερη αξία στους θεσμούς του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και του εκκαθαριστή συναλλαγών. Αφού εξάλλου εξηγείται η λειτουργία και η ευρύτητα εμφάνισης του φαινομένου των αναγκαστικών συμβάσεων στις οικείες συναλλαγές, ιχνηλατούνται τα εναπομένοντα περιθώρια για τη δράση της συμβατικής ελευθερί ας των συμβαλλομένων μερών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"