Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΕΔΔΑ: μάθημα θρησκευτικών - καταδίκη Ελλάδας γιατί υποχρεώθηκαν γονείς μαθητών να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι

Καταδίκη της Ελλάδας γιατί υποχρεώθηκαν γονείς μαθητών να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι για να απαλλαγούν τα παιδιά από το μάθημα των θρησκευτικών, αποκαλύπτοντας τη θρησκευτική τους πίστη



ΑΠΟΦΑΣΗ

Παπαγεωργίου κ.α. κατά Ελλάδας της 31.10.2019 (αριθμ. 4762/18 και 6140/18)
Βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Yποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία και ΕΣΔΑ. Απαγόρευση του κράτους να παρεμβαίνει στη σφαίρα της ατομικής συνείδησης και να δημιουργεί υποχρέωση αποκάλυψης της θρησκευτικής πίστης.
Σύμφωνα με το Ελληνικό σύστημα, για να απαλλαγεί ένας μαθητής από το μάθημα των θρησκευτικών θα έπρεπε να υποβάλλουν οι γονείς του υπεύθυνη δήλωση στην οποία ανέγραφαν ότι τα παιδιά τους δεν ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Το Δικαστήριο τόνισε ότι οι αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να υποχρεώσουν το άτομο να αποκαλύψει τη θρησκευτική του πίστη.  Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, η απαίτηση μίας τέτοιας υπεύθυνης δήλωσης επιβάρυνε αδικαιολόγητα τους γονείς να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τη θρησκευτική πίστη των ιδίων και των παιδιών τους.
Επιπλέον, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε ακόμη και να αποθαρρύνει τους γονείς να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής, ιδίως στο πλαίσιο μιας υπόθεσης όπως αυτή των προσφευγόντων, οι οποίοι ζούσαν σε μικρά νησιά, όπου η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού πιστεύει σε μια συγκεκριμένη θρησκεία και ο κίνδυνος στιγματισμού ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Ομόφωνη παραβίαση του άρθρου 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (δικαίωμα στην εκπαίδευση), ερμηνευμένο υπό το πρίσμα του άρθρου 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας).


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ