Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ - ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ


ΕΚΔΟΣΗ ΓΣτην παρούσα έκδοση προστέθηκαν οι τροποποιήσεις του Ν. 4637/2019.

Επίσης διορθώθηκαν τα σφάλματα της προηγούμενης έκδοσης στα άρθρα 159Α και 290Α
ΕΚΔΟΣΗ ΒΠροστέθηκαν οι ακόλουθες διορθώσεις: α) στο νέο άρθρο 231 ΠΚ δεν υπάρχει πλέον η ματαίωση στην εκτέλεση της ποινής που ήταν ο 2ος τρόπος τέλεσης του εγκλήματος της υπόθαλψης εγκληματία και β)  στο νέο άρθρο 239 (κατάχρηση εξουσίας) στοιχ. β ΠΚ καταργήθηκε (δεν αναγράφεται πλέον) η περίπτωση (4ος  τρόπος τέλεσης) της πρόκλησης απαλλαγής από την τιμωρία του υπαιτίου (κακούργημα). Ευχαριστούμε τον κ. Αντώνη Αλαπάντα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, για τις επισημάνσεις.

Επίσης προστέθηκαν οι τροποποιήσεις της ΠΝΠ 27-6-2019 (ΦΕΚ A 106/27-6-2019)

ΕΚΔΟΣΗ Α 
Στις 6-6-2019 ψηφίστηκε ο Ν. 4619/2019 «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα», με χρόνο έναρξης ισχύος την 1-7-2019. Ο νέος Κώδικας εισάγει  ουσιώδεις αλλαγές, οι οποίες και θα απασχολήσουν τη νομολογία των δικαστηρίων για πολύ καιρό, με το  γενικό μέρος να κατέχει τα πρωτεία στις τροποποιήσεις και να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κατά την ανάγνωση. Επίσης προσοχή πρέπει να δοθεί και στις μεταβατικές διατάξεις, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί και η κατάργηση του Ν. 1608/1950 και η ενσωμάτωσή του στα άρθρα του νέου κώδικα (βλ. για παράδειγμα το άρθρο 217 §3). Το ακόλουθο κείμενο περιλαμβάνει το νέο Κώδικα με κάποιες μικρές παρατηρήσεις (και επισημάνσεις με χρωματισμούς) προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση – επαφή των συναδέλφων (δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων).  Λόγω της στενότητας του χρόνου  (η 1η Ιουλίου απέχει 17 ημέρες) και της ανάγκης να συνταχθεί ένα ενημερωτικό σημείωμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανόν να έχουν εμφιλοχωρήσει κάποια σφάλματα ή αβλεψίες. Παρακαλούμε πολύ  να μας τις επισημάνετε.Ιωάννης Χήνος

Πρόεδρος Πρωτοδικών 
ΚΕΙΜΕΝΟ

==========================================================

Τα σχόλια είναι ανοιχτά για νομικό σχολιασμό

1 σχόλιο:

  1. Επείγον!!!
    Ελλείψει σχετικής μεταβατικής διάταξης, τί θα γίνει με αδικήματα, όπως η σωματική βλάβη εξ αμελείας (που μπορεί να πρόκειται για πολύ σοβαρά τροχαία ή εργατικά ατυχήματα), που τελέστηκαν μέχρι την 30-3-2016 και θα εμπίπτουν, πλέον, στο Ν. 4411/2016 μετά την 1η Ιουλίου (καθώς δεν αναγράφονται στις εξαιρέσεις του Ν. 4411)? Δεν θα παύσει και για αυτά η ποιν. δίωξη υφ' όρον?
    Σημειώνεται ότι πολλά τέτοια ακόμη εκκρεμούν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
    Πρωτοδίκης Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"