Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

ΕΔΔΑ::Απόρριψη προσφυγής λόγω εκπρόθεσμης άσκησής της. Η προθεσμία πρέπει να ξεκινά από την γνώση



Απόρριψη προσφυγής λόγω εκπρόθεσμης άσκησής της. Η προθεσμία πρέπει να ξεκινά από την γνώση για τις δυσμενείς συνέπειες των αποφάσεων κατά των οποίων ασκείται προσφυγή. Παραβίαση πρόσβασης σε δικαστήριο

ΑΠΟΦΑΣΗ

Gros εναντίον Σλοβενίας της 07.07.2020 (αρ. προσφ. 45315/18)
βλ, εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαίωμα πρόσβασης σε Δικαστήριο και δικονομικές προθεσμίες. Ο προσφεύγων προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο αιτούμενος την ακύρωση αποφάσεων που χαρακτήριζαν διόδους σε ακίνητα του, ως δημόσιους δρόμους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ως εκπρόθεσμη.
Το Στρασβούργο επανέλαβε ότι το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς, οι οποίοι, ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζουν την πρόσβαση με τέτοιο τρόπο ή σε τέτοιο βαθμό που να θίγεται η ίδια η ουσία του δικαιώματος.
Στην υπό κρίση περίπτωση το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η προβλεπόμενη προθεσμία του ενός έτους από την έκδοση της απόφασης  για την άσκηση προσφυγής ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είχε μεν παρέλθει, όμως ο προσφεύγων δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τις δυσμενείς συνέπειες της απόφασης, παρά μόνο όταν αυτές εφαρμόστηκαν έμπρακτα. Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν προσκομίστηκαν στα εγχώρια Δικαστήρια στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την έμπρακτη γνώση του προσφεύγοντος, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η απόρριψη της προσφυγής από το Συνταγματικό Δικαστήριο επέβαλε υπερβολική επιβάρυνση στον προσφεύγοντα και διατάραξε την δίκαιη ισορροπία. Παραβίαση του άρθρου 6 § 1της ΕΣΔΑ.
Όσον αφορά την καταγγελία του δυνάμει του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου , το ΕΔΔΑ έκρινε ότι είναι απαράδεκτη γιατί δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι αποφάσεις των εγχώριων δικαστηρίων.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ