Απομάκρυνση μεταναστών με ευάλωτα παιδιά σε μη
ασφαλή τρίτη χώρα από την οποία δεν προήλθαν και δεν είχαν δεσμούς.
Εξευτελιστική μεταχείριση και παράβαση του 4ου Πρωτοκόλλου
ΑΠΟΦΑΣΗ
S.S. κ.α. κατά Ουγγαρίας, της 12.10.2023 (αριθ. προσφ. 56417/19 και 44245/20)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Οι προσφεύγοντες είναι δύο οικογένειες με μικρά παιδιά, υπήκοοι Υεμένης και Αφγανιστάν αντιστοίχως. Προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ουγγαρία μέσω αεροδρομίου, ταξιδεύοντας από Κωνσταντινούπολη και παρουσιάστηκαν στους συνοριοφύλακες επιδεικνύοντας πλαστά διαβατήρια. Λόγω της χρήσης των πλαστού εγγράφων, απομακρύνθηκαν άμεσα στη Σερβία, μία χώρα με την οποία δεν είχαν δεσμούς και χωρίς να εξεταστούν τα επιχειρήματά τους και οι ανάγκες των προσφευγόντων παιδιών που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα. Άσκησαν προσφυγή για παραβίαση του άρθρου 4 του 4ουΠρωτοκόλλου και του άρθρου 3.
Το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι η χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων από τους προσφεύγοντες, αυτό από μόνο του δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το είδος της συμπεριφοράς που θα απάλλασσε τις αρχές από την υποχρέωσή τους βάσει του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου αριθ. 4, γιατί η προστασία βάσει της Σύμβασης δεν μπορεί να εξαρτάται από τυπικές εκτιμήσεις. Η αντίθετη προσέγγιση θα συνεπαγόταν σοβαρούς κινδύνους αυθαιρεσίας, στα πρόσωπα που δικαιούνται προστασία δυνάμει της ΕΣΔΑ.
Δεδομένου ότι τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία συχνά αναγκάζονται να ταξιδεύουν χωρίς κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι προσφεύγοντες απομακρύνθηκαν στη Σερβία χωρίς να τους δοθεί πραγματική ευκαιρία να προβάλουν επιχειρήματα κατά της απομάκρυνσής τους.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 4 του 4ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
Ακολούθως το Δικαστήριο επανέλαβε ότι έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει τη σημασία της αρχής της μη επαναπροώθησης. Έκρινε ότι το εναγόμενο κράτος παρέλειψε να εκπληρώσει τη διαδικαστική του υποχρέωση βάσει του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ να εξετάσει εάν οι προσφεύγοντες θα είχαν πρόσβαση σε κατάλληλη διαδικασία ασύλου στη Σερβία, τη χώρα στην οποία απομακρύνθηκαν, ως εκ τούτου παραβιάστηκε το διαδικαστικό σκέλος του άρθρου 3.
Το ΕΔΔΑ επιδίκασε για ηθική βλάβη 10.000 ευρώ στην α΄ οικογένεια, 7.000 ευρώ στην β΄ οικογένεια και ποσό 3.000 ευρώ για έξοδα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ