Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Αποφυλακίζονται 1.000 ελαφροποινίτες


Νέα μέτρα για άμεση, εφάπαξ, αποσυμφόρηση των φυλακών σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ενάμιση χρόνο μετά τα προηγούμενα μέτρα που οδήγησαν εκτός φυλακής περίπου 800 κρατούμενους, τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχουν ξαναγεμίσει (ξεπερνούν τους 12.200 οι έγκλειστοι), ενώ παρατηρούνται προβλήματα δυσλειτουργίας (π.χ. στην τροφοδοσία) σε αρκετές φυλακές μετά τις δραστικές περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο σε όλα τα υπουργεία (εγκύκλιος Σαχινίδη).

Οι περικοπές στο υπουργείο Δικαιοσύνης αφορούν τα κονδύλια των επισκεπτών ιατρών στις φυλακές, την προμήθεια ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται σε κρατούμενους, καθώς και δαπάνες για τη λειτουργία των ιδρυμάτων προστασίας ανηλίκων. Ηδη στις γυναικείες φυλακές γίνονται περικοπές γάλακτος στα συσσίτια!
Προκειμένου να διαχειρισθεί την κρίσιμη κατάσταση το υπουργείο σχεδιάζει να θέσει σε «εφεδρεία» περίπου 1.000 ελαφρυποινίτες κρατούμενους. Οι ρυθμίσεις εστιάζονται σε τρεις άξονες:
* Αμεση υπό όρους αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης έως τρία έτη.
* Αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικασθεί σε ποινές μέχρι πέντε έτη (ακόμη και κακουργηματικές), εφόσον όμως έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.
* Μελετάται η επέκταση των ευνοϊκότερων διατάξεων του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά και σε όσους έχουν καταδικασθεί μέχρι σήμερα σε μικρές, κακουργηματικές ποινές με το παλαιό καθεστώς.
Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το σωφρονιστικό σύστημα έχει ξανα-φρακάρει, λόγω της αθρόας εισροής χαμηλοποινιτών κυρίως κρατουμένων. Αυτή τη στιγμή κρατούνται 1.000 άτομα, καταδικασμένα σε ποινές φυλάκισης έως δύο χρόνια, απλώς επειδή δεν έχουν να πληρώσουν για να εξαγοράσουν την ποινή τους ή δεν εντάσσονται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας!
Επίσης πάνω από 800 κρατούμενοι εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια για τους ίδιους λόγους, ενώ από τους 800 ισοβίτες (ο μεγαλύτερος αριθμός σε όλη την Ευρώπη) σχεδόν οι μισοί έχουν καταδικασθεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

4 σχόλια:

  1. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να καταργηθεί τελείως η ποινή φυλάκισης να ξενοιάσουμε μια και καλή...
    ΥΓ Όποτε ακούω για τέτοια γελοία νομοθετήματα, το μυαλό μου πάει σε θεωρίες συνωμοσίας και στην παροιμία "για χάρη του βασιλικού ποτίζεται κι η γλάστρα". Γιατί, δεν μπορεί...όλο και κάποιος βασιλικός, φίλος πολιτευτού θα "ανθίζει" εντός φυλακών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε τόσους ισοβίτες, διότι οι ποινές στην Ελλάδα είναι σαν το κατοχικό νόμισμα. Ακόμα και η ισόβια κάθειρξη, μόνο ισόβια δεν είναι. Μπράβο λοιπόν στο υπουργείο. Ελαφροποινίτες οι καταδικασμένοι μέχρι 3 έτη. Ξανά έξω οι πολλαπλώς καταδικασθέντες σε κλοπή (των οποίων οι ποινές δεν είχαν γίνει τελεσίδικες αλλά τους γνωρίζαν οι λειτουργοί των επαρχιακών πρωτοδικείων ως συνήθεις πελάτες), συχνότατα αθίγγανοι ή χρήστες, οι οποίοι είχαν ρημάξει τις επαρχικές πόλεις και περιοχές, έξω οι καταδικασθέντες σε ενδοοικογενειακή βία (ας μείνει ατιμώρητος ο άνθρωπος, τη σύζυγο-παιδιά-γονείς του κακοποίησε) έξω όλοι αφού δεν μπορούμε να τους ταΐσουμε. Θα τους ταΐσει η κοινωνία, εις βάρος της οποίας παρασιτούν και των απροστάτευτων πολιτών της. Κλέψτε, δείρτε, βρίστε και παρανομήστε ποικιλοτρόπως! Και μέσα να μπείτε ο σοφός νομοθέτης θα κάνει ένα νέο νόμο να βγείτε έξω να το ξανακάνετε! Άραγε ξέρει κανείς από τους νομοθέτες ότι οι ίδιοι κατά πλειοψηφία, που αποφυλακίσθηκαν πριν 1,5 χρόνο, είναι αυτοί που τόσο σύντομα ξαναμπήκαν μέσα και τώρα θα ξανα-αποφυλακισθούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μια ακόμα φορά αναιρείται η δικαστική εξουσία με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων της. Αμφισβ. τα στοιχεία για 1000 μικροεγκληματίες αφού με το Ν. 3904/10 οι ποινες φυλάκισης αυτές δοσοποιούνται η εκτίονται στους δήμους με κοιν. εργασία. Η Πολιτεία διατηρεί αυστηρή νομοθεσια , αλλά την αναιρεί στην πράξη με τα μέτρα αποφυλάκισης . Και όλα αυτά σε περίοδ έξαρσης της εγκληματικότητας που απαιτεί αυστηρή αντιμετώπιση , διότι αποδείχθηκε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης των φυλακών συνέβαλαν στην αύξηση της εγκληαμτικότητας . Α/Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποιο;;; απελευθερώνουν τους εγκληματίες;
    Ανδρομέδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ