Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

«Όχι» του ΕΔΑΔ σε αορίστου χρόνου απελάσεις αλλοδαπών καταδίκων

Υπερβολική έκρινε το ΕΔΑΔ την επιβολή δεκαετούς απέλασης από την Ελβετία σε Τούρκο υπήκοο, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τα εθνικά δικαστήρια για πολλαπλά εγκλήματα.




Το Δικαστήριο δικαίωσε τον προσφεύγοντα Emre και διέγνωσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η ΕΣΔΑ.Ο 23χρονος Τούρκος κατοικούσε με την οικογένειά του στην Ελβετία από το 1986, και απελάθηκε το 2003 για αόριστο χρονικό διάστημα, λόγω καταδίκης του για κλοπή, επίθεση και συμμετοχή σε πράξεις εξέγερσης.
Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε –το 2008- ότι η Ελβετία δεν είχε το δικαίωμα να απελάσει κάποιον για αόριστο χρονικό διάστημα, ορίστηκε νέο όριο στα δέκα χρόνια. Στο μεταξύ, ο Emre παντρεύτηκε Γερμανίδα υπήκοο και επεδίωξε να επιστρέψει στην Ελβετία το 2009.Στην σχετική απόφαση, το εδρεύον στο Στρασβούργο δικαστήριο έκρινε ότι η δεκαετής απέλαση επιβλήθηκε από τον Ελβετό δικαστή χωρίς να ληφθούν υπόψη ελαφρυντικοί παράγοντες υπέρ του προσφεύγοντος, για παράδειγμα η ανηλικότητά του κατά τη διάπραξη των εγκληματικών πράξεων και η καλή συμπεριφορά που επέδειξε στη συνέχεια. «Δέκα χρόνια μακριά από τη χώρα κατοικίας σου είναι ένα μέτρο δυσανάλογο για το αδίκημα που διαπράχθηκε, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής ενός ατόμου και απάδει προς μια ευνομούμενη, δημοκρατική κοινωνία», ανέφερε το αιτιολογικό.
Επειδή η Ελβετία αδράνησε και δεν ήρε την απαγόρευση εισόδου μετά την έκδοση της πρώτης καταδικαστικής απόφασης από το ΕΔΑΔ, διατάχθηκε καταβολή αποζημίωσης ύψους 7.000 ευρώ στον προσφεύγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ