Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Κοινή Ανακοίνωση Δικαστικών Ενώσεων για την Τρόϊκα


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7-10-2011 11.00

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
                                                                                                                 Αθήνα, 6-10-2011
   

                                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
      Σχετικά με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη της Τρόϊκας στα Δικαστήρια, δηλώνουμε τα ακόλουθα:
       Η θέση, που εξέφρασε η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ως προς την στάση των εκπροσώπων των Δικαστικών Ενώσεων, κατά την επίσκεψη της Τρόϊκας στο Πρωτοδικείο Αθήνας, υπήρξε, κατ’ επιεική  χαρακτηρισμό, ατυχής και απαξιωτική κατά περιεχόμενο και ελλιπής ως προς την πληροφόρηση.
 Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί είτε δια των εκπροσώπων τους είτε οι ίδιοι, ουδέποτε και σε ουδένα εκχώρησαν τα δικαιοδοτικά τους δικαιώματα και την κατοχυρωμένη συνταγματικά λειτουργική τους ανεξαρτησία. Συνεπώς, ανακοινώσεις τέτοιου ύφους και περιεχομένου, τις επιστρέφουν σε αυτούς, που με τόση ελευθεριότητα και έλλειψη μέτρου διατύπωσαν.
      Η συνάντηση της Τρόϊκας, με εκπροσώπους Δικαστικής Ένωσης και του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου, αφορούσε θέματα ενημέρωσης αναφορικά με τη μηχανοργάνωση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την επιτάχυνση των δικών και δεν ήταν δυνατό ούτε επιτρεπτό να υπεισέλθουν σε ζητήματα που άπτονται της δικαιοδοτικής κρίσης των δικαστικών λειτουργών και του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους.
       Ο διάλογος, η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων, είναι πάγια τακτική των Δικαστικών Ενώσεων, οι οποίες δεν διακατέχονται από ξενοφοβία και δεν κυριαρχούνται από ιδεοληψίες παλαιάς κοπής.
     Η αποστροφή δε της ανακοίνωσης ότι οι εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων «επέδειξαν τον Ξένιο Δία  στους επισκέπτες επιβραβευόμενοι από αυτούς με την προφανή εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο», είναι, τουλάχιστον, προσβλητική και ζητούμε την ανάκλησή της. Άλλωστε, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η αποστροφή αυτή αποτελεί εκφραστική εκτροπή του συντάκτη αυτής, η οποία δεν βρίσκει σύμφωνα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και, βέβαια, του Δικηγορικού κόσμου, ο οποίος δεν επιθυμεί την απομόνωση του μεγαλύτερου και ιστορικότερου επιστημονικού Συλλόγου της Χώρας.
    Η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν, είναι και θα είναι εγγυήτρια των ατομικών δικαιωμάτων και δεν χρειάζεται υποδείξεις και  μάλιστα τέτοιου ύφους από οιονδήποτε.
    Αν κάποιοι φοβούνται τον διάλογο και την επικοινωνία, είναι ζήτημα που τους αφορά και πρέπει αυτούς να προβληματίζει  και σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό να μετασχηματίζουν τις φοβίες αυτές σε επίδειξη πνεύματος ανεξαρτησίας.
     Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
 Χαράλαμπος Αθανασίου , Αρεοπαγίτης
Χρήστος Παπανικολάου, Πάρεδρος ΣτΕ
Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ. Εφετών Δ.Δ
Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ,Αντεισαγγελέας Εφετών, Πρόεδρος  Ε.Ε.Ε.
Νικόλαος Αγγελάρας  , Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, Νομική Σύμβουλος του Κράτους



=============================================

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΣ Ε.Δ.Ε

Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας της συνάντησης του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων με την τρόϊκα και τις εκδοθείσες σχετικές ανακοινώσεις, δηλώνουμε τα εξής:

Α) Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας προς την Συντονιστική Εττιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, για το περιεχόμενο και το ύφος της από 4-10-2011 σχετικής ανακοίνωσης, καθώς και για τις προσβλητικές εκφράσεις και τα απαράδεκτα, εις βάρος των Δικαστών, υπονοούμενα και αναμένουμε να ανακαλέσουν.
Β) Σε προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών με μέλη της τρόϊκας, που έλαβε χώρα την 30-9-2011, συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων, αυτόκλητος, δηλαδή χωρίς να έχει επίσημα προς τούτο κληθεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, και χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να έχει λάβει τη συναίνεση των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επίσης, ουδεμία ενημέρωση και συναίνεση των λοιπών μελών υττήρξε για την έκδοση του εττακολουθήσαντος Δελτίου Τύπου της Ένωσης (έστω και τηλεφωνικά, όπως συμβαίνει σε εττείγουσες περιτττώσεις). Αμέσως στη συνέχεια, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την 4-10-2011, ορισμένοι από τους Συμβούλους εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για την ως άνω ενέργεια του Προέδρου και μετέφεραν και τις σχετικές αντιδράσεις μεγάλου αριθμού Δικαστών. Μετά την έκταση που έλαβε το ζήτημα, δημοσιοττοιούμε τις θέσεις μας επ’ αυτού:
α) Είχε καταστεί εκ των προτέρων γνωστό ότι ο λόγος, για τον οποίο η τρόϊκα εττισκέφθηκε τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι για να «ελέγξει» την αιτία, για την καθυστέρηση της απορρόφησης των κονδυλίων, που είχαν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την μηχανοργάνωση του Πρωτοδικείου, καθυστέρηση που έχει επιπτώσεις στην ταχεία (από τεχνολογικής ττλευράς) λειτουργία αυτού.
β) Οι Δικαστές δεν «λογοδοτούν» ούτε στην τρόϊκα ούτε σε οποιοδήποτε άλλο εξωθεσμικόόργανο, προσπαθώντας να πείσουν για την ποιότητα ή για την αιτιολογία ή για την ποσότητα των αποφάσεών τους ή για την θεσμική ανεξαρτησία τους, ζητήματα γα τα οποία η τρόϊκα ουδεμία εξουσία έχει για να ασχοληθεί (ούτε ασχολείται). Επομένως, ουδεμία ανάγκη υττάρχει να ενημερώνουν οι Δικαστές την τρόϊκα αναγνωρίζοντας έτσι σ’ αυτήν αρμοδιότητες που δεν έχει και δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη «υπόκειται» στον έλεγχό της. Το ττροβαλλόμενο από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών επιχείρημα, προς δικαιολόγηση της ενέργειάς του, ότι «θα καθίσει στο τραπέζι με οποιονδήποτε, για να συζητήσει τα προβλήματα της Δικαιοσύνης» βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με προηγούμενες ενέργειες του, αφού ο ίδιος πρόσφατα δημιούργησε μεγάλο ζήτημα και εγκωμίαζε με γραπτές και προφορικές ανακοινώσεις του, τον τότε Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίοι αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση προς συζήτηση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, Επιτροπή, εξάλλου, η οττοία αποτελεί θεσμικό Όργανο του Κοινοβουλίου και όχι εξωθεσμικό Όργανο, όπως η τρόϊκα. Ούτε, επίσης, πείθει το προβαλλόμενο επιχείρημα ότι η τρόϊκα συνομιλεί με την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση, γιατί όχι και με τους Δικαστές; Διότι, απλούστατα η τρόϊκα συνομιλεί μόνο για οικονομικά θέματα και οικονομικά μέτρα και όχι για θέματα απονομής και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων, με την αυθαίρετη ενέργειά του εκθέτει σε δυσμενή κριτική τους Δικαστικούς λειτουργούς και δίνει αφορμές, για να τίθεται σε αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
α) Πρόεδρο Ένωσης Δικαστών &Εισαγγελέων
β) Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
ως Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής
των Δικηγορικών Συλλόγων

7 σχόλια:

  1. Η ανακοίνωση του ΔΣΑ αφορούσε την επίσκεψη της τρόικα στα δικαστήρια. Οπότε το λογικό θα ήταν η ανακοίνωση να γινόταν από τους συλλόγους των δικαστικών λειτουργών. Το ΝΣΚ, δηλαδή με τους δικηγόρους του κράτους, τι δουλειά έχει στην κοινή ανακοίνωση; Τι κοινό μπορεί να έχουμε με το ΝΣΚ; Μόνον το ειδικό μισθολόγιο και τίποτε άλλο. Δηλαδή, με τον τρόπο αυτό δικαιώνουμε πανηγυρικά το ΔΣΑ, αφού φαινόμαστε όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο ειδικό μισθολόγιο βγάζουν κοινή ανακοίνωση για τα όσα καταμαρτυρεί ο ΔΣΑ.
    Άντε βρε και σε ανώτερα. Να βγάζουμε κοινές ανακοινώσεις και με τους υπαλλήλους της Βουλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄΄...κ γι΄αυτούς τους λόγους εκδίδουμε,για ΝΙΟΣΤΗ φορά, κοινή ανακοίνωση με την ένωση μελών του ΝΣΚ τα μέλη της οποίας δεν είναι δικαστικοί λειτουργοί αλλά εκπρόσωποι-δικηγόροι του δημοσίου, το οποίο δικονομικά είναι διάδικος,''

    Χαίρομαι που το σχολιάζει κ κάποιος άλλος.Το έχω ξανασχολιάσει σ΄αυτήν την ιστοσελίδα κ άλλη φορά κ δεν θα κουραστώ να το λέω!

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

    Φιλικά,
    Τερψιχόρη,δικηγόρος
    ΥΓ: Η φράση με τα του Ξένιου Δία και του μισθολογίου είναι επίσης απαράδεκτη από το ΔΣΑ.Αλλά η ουσία είναι ότι ,δυστυχώς για το νομικό κόσμο και τον έλληνα πολίτη, είναι πολύ πιθανόν να είστε στην επόμενη αναδιάρθρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σημερινή παρουσία του Προέδρου της ΕΔΕ στο MEGA ανέδειξε το εξής σοβαρό θέμα: ο Πρόεδρος του ΔΣΑ όπως και κάθε Πρόεδρος πολυπληθούς επιστημονικού συλλόγου απαξιώνουν και σχεδόν υβρίζουν ακόμη και εκπροσώπους μίας εκ των τριών συνταγματικά κατοχυρωμένων λειτουργιών του Κράτους, δηλαδή της Δικαιοσύνης. Ασχέτως του γεγονότος αν ο κος Αθανασίου είναι συμπαθής και επιθυμητός ή όχι, σε κάθε περίπτωση είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης, εκπροσωπεί τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία έπρεπε να τύχει του σεβασμού που αρμόζει στο θεσμικό του ρόλο, δοθέντος ότι ο ίδιος ήταν απολυτα ευγενής, εγκρατής και διακριτικός απέναντι στον πρόεδρο του ΔΣΑ. Επειδή υπήρξα δικηγόρος(μάχιμος) έχοντας λιώσει σόλες παπουτσιών, και συμπαθώ τους πρώην συναδέλφους μου που κοπιάζουν κι αυτοί από την πλευρά τους, πιστεύω ότι η πλειοψηφία των δικηγόρων δε συμμερίζεται τη στάση του προέδρου του ΔΣΑ, αντιθέτως οι περισσότεροι εξ αυτών αναγνωρίζουν τον κόπο, τη δυσκολία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, η πολιτεία, με τη στάση της και κατά κυριολεξία με την απραγία της, καλλιέργησε και υποδαυλισε τέτοια φαινόμενα νοσηρά, δηλαδή να υβρίζεται ο Πρόεδρος και όλα τα μέλη της ΕΔΕ, και να είναι αδύνατο να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές και οι φιλότιμες-υπεράνθρωπες πολλές φορές-προσπάθειες που καταβάλουν για να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους. Η στάση του προέδρου του ΔΣΑ είχε ένα θετικό: συσπείρωσε κατά τη γνώμη μου τα μέλη της Ένωσης και καλώς έγινε....η πολιτεία μας εγκατέλειψε, μας κατέστησε έρμαιο και αποδοπομπιαίο τράγο........τελικά μείναμε μόνοι μας και πρέπει να αλληλοστηριχθούμε για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες στην κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο που οι θεσμοί καταρρέουν και η κοινωνική συνοχή διαρρηγνύεται με βάναυσο τρόπο.......Εξάλλου, ο πολίτης παρά τη δυσπιστία απέναντι μας, τελικά μας βλέπει ως σύμμαχο και καταφύγιο, και τον πολίτη αυτόν πρέπει να υπηρετήσουμε, για τον πολίτη αυτό διεκδικούμε, γιατί ο μέσος συνετός πολίτης δεν θέλει να τον δικάσει ο άνθρωπος με το τριμμένο σακάκι, που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο καιροσκόπων και καλοθελητών.Ο πολίτης θέλει δικαστή με βροντερή φωνή, γενναίο, αποφασιστικό, γενναιόδωρο και αξιοπρεπή,κανείς δε θέλει ανθρωπάκια να τον δικάσουν!!!Με την παραπάνω 'αρχή' πρέπει να πορευτούμε και δεν πρέπει να μας κάμπτει η ατυχής τοποθέτηση του προέδρου ΔΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://kentri.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2578:2011-10-06-16-58-12&catid=37:2009-05-01-09-41-47&Itemid=69

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλή σημασία δίνουμε στον Πρόεδρο του ΔΣΑ. Η στάση του περιορίζεται στα όρια του γραφικού και δεν νομίζω ότι μπορούσε να πείσει κανέναν. Απλώς τα κανάλια τρέφονται με τέτοιους καλεσμένους για να αυξάνουν τη θεαματικότητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο ο συνάδελφος <07/10/2011, 10:25'> Θα έπρεπε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α να σέβεται περισσότερο τον Πρόεδρο της 'Ε.Δ.Ε', που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι φορείς μίας εκ των 3 Συνταγματικά κατοχυρωμένων Λειτουργιών [ΕΞΟΥΣΙΩΝ]του Κράτους....ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ. Μήπως, όμως, πρέπει: Ι]να υπενθυμίσουμε σε όσους ασπάζονται τις θέσεις του προέδρου του Δ.Σ.Α, τη λάϊκή ρήση: "ό,τι δεν φτάνει η αλεπού ....κλπ,κλπ"? και ΙΙ] να αλλάξει έστω λιγάκι η συμπεριφορά των Συνθέσεων απέναντι σε δικηγόρους με αιτήματα προκλητικά ή/και αβάσιμα, μήπως και αρχίσουν να εκτιμούν οι κύριοι αυτοί συνήγοροι το ρόλο και την θεσμική θέση των Δικαστών κ' Εισαγγελέων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή κατηγορηθήκαμε για 'ανταλλαγή' και δοσοληψία με την κυβερνηση, ενόψει και της συνέλευσης, διαβάστε τώρα την επερχόμενη επέλαση των τροϊκανών στο βιοτικό μας επίπεδο!!!!
    "Νέο σφαγείο σε ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια"
    http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/241718/neo-sfageio-se-deko-kai-eidika-misthologia/
    επισκεφθείτε την ανωτέρω διευθυνση και διαβάστε τι μας περιμένει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ