Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση ΟΔΥΕ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρωτοδικείο Αθηνών - Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8253646, 210-8253649, 210-8826464, 210-8625016 ή 210-8625522 εσωτερικό 350, Fax: 210-8826172
http://www.odye.gr  email:info@odye.gr



ΑΘΗΝΑ, 1/3/2012
Αρ.Πρωτ. 9
ΠΡΟΣ:

κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Πρόεδρο Αρείου Πάγου
κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
κ. Προέδρους και Εισαγγελείς  Εφετών  της χώρας.
ΚΟΙΝ.:
-- Πρωτοβαθμίους συλλόγους – μέλη της ΟΔΥΕ
-- κ. Πρόεδρο Ολομελείας Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.

Κατά το αρ. 2 παρ. 1 του Συντάγματος: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το αρ. 4 παρ. 1 και 2 Συντ. ορίζει ότι: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.» Στο αρ. 17, παρ. 2 Συντ., ρητά προβλέπεται ότι κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του (περιουσία του) παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια … όταν και όπως ο νόμος ορίζει … Περαιτέρω, στο αρ. 22 παρ. 1 του Συντ. ορίζεται ότι «η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος…» και στην παρ. 4 του ιδίου αρ. του Συντ., ορίζεται ότι: «Οποιαδήποτε μορφή καταναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται». Τέλος, στο άρθρο 25, παρ. 1 Συντ. ρητά διατυπώνεται η αρχή ότι: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου … τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους.» Από το συνδυασμό των παραπάνω Συνταγματικών διατάξεων, προκύπτει ότι:
1. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να μας υποχρεώνει να εργαζόμαστε πέραν του νομίμου ωραρίου μας για το οποίο μας προσφέρεται (έστω και πενιχρός) μισθός (απαγόρευση αναγκαστικής εργασίας κλπ.)
2. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να μας υποχρεώνει να εργαζόμαστε ως γραμματείς έδρας στα αυτόφωρα, ως γραμματείς ανακριτών καθώς και τα Σάββατα ή τις αργίες πέρα του νομίμου ωραρίου μας χωρίς εύλογο και ανάλογο μισθολογικό αντάλλαγμα (αρχή της ισότητας κλπ.)
3. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να υποχρεώνει τους επιμελητές επιδόσεων κλητηρίων θεσπισμάτων, αποφάσεων κλπ. να ξοδεύουν από το εισόδημά τους – περιουσία τους (χρησιμοποιώντας συγκοινωνιακά ή άλλα μέσα) για να επιδώσουν τα ως άνω έγγραφα στους πολίτες (ουδείς στερείται της περιουσίας τους κλπ.)

Συμμεριζόμαστε την κατάσταση και πονάμε κυριολεκτικά για την εύρυθμη λειτουργία άλλα και την έγκαιρη και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Όμως, δεν είμαστε υποζύγια. Δεν είμαστε υπάνθρωποι. Είμαστε Έλληνες πολίτες και θεωρούμε αυτό τιμή μας. Την καταστρατήγηση του ισχύοντος Συντάγματος όμως πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπειά μας και στο ιερό δικαίωμά μας για εργασία, δεν θα την ανεχθούμε. ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ! Προς τούτο, σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 115/25.11.2011 εγγράφου μας και στα πλαίσια εξάντλησης εκ μέρους μας της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ από την 1η Μαρτίου 2012, αν κάτι δεν αλλάξει με δική σας πρωτοβουλία και ευθύνη ως θεσμικών οργάνων του Κράτους:
1) Θα τηρούμε αυστηρά και απαρέγκλιτα το ωράριο των ακροατηρίων και θα «κατεβαίνουμε» από την έδρα ακριβώς στις 15:00.
2) α. Καθημερινά, δε θα εργαζόμαστε σε αυτόφωρα ή ανάκριση πέραν του νόμιμου ωραρίου μας, καθώς και β. δεν θα μετέχουμε -  θα απέχουμε από την εργασία τα Σάββατα και τις αργίες.
3) Οι επιμελητές διακίνησης δικογράφων δεν θα επιδίδουν τα σχετικά έγγραφα με ιδιωτικά μέσα μετακίνησης, συγκοινωνία ή ταξί, παρά μόνο με τα πόδια ή με όχημα που πρέπει να διαθέσει για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία.
4) Δε συμμετέχουμε στις μεταβατικές έδρες, αν προηγούμενα η υπηρεσία δεν εξασφαλίσει την μετακίνησή μας, ή δεν εξασφαλιστεί η προκαταβολή των ποσών που απαιτούνται για τη μετάβαση και παραμονή μας στη μεταβατική έδρα. Το παραπάνω δεν αποτελεί άρνηση παροχής υπηρεσίας, αλλά πρόδηλη αδυναμία κάλυψης των εξόδων της μεταβατικής έδρας, από τα πενιχρά πλέον εισοδήματά μας και σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αναλάβουμε τη χρηματοδότηση, σε βάρος του οικογενειακού μας προϋπολογισμού, των υπηρεσιακών αναγκών μετακίνησης στις μεταβατικές έδρες. 

Παρακαλούμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω και να ληφθούν εκ μέρους σας τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη βιώσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, πλην όμως ανατριχιαστικές, για τα δικαστηριακά χρονικά της πατρίδας μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τους κυρίους στους οποίους απευθύνεται για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ

11 σχόλια:

  1. Ως προς το θέμα των επιδόσεων, έχουν απόλυτο δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν με δικά τους έξοδα να κάνουν επιδόσεις και στο τέλος να μην αποζημιώνονται.
    Κατά τα λοιπά, πράγματι κανείς δεν υποχρεώνει τους γραμματείς να κάνουν την εργασίας τους. Ας καταργήσουμε τα αυτόφωρα, τις συνοδείες κτλ κτλ κτλ. ελέω ΟΔΥΕ. Μόνον που όταν διορίζονταν, γνώριζαν ότι αυτή είναι η εργασία τους, η οποία περιλαμβάνει ΚΑΙ τα Σαββατοκύριακα.
    Δεν είμαι υποχρεωμένος να έχω ταξιδέψει από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να παραστώ σε Τριμελές, να έχει πάει η ώρα 15.10, να παρακαλάω να γίνει η δίκη, διότι η διάδικοι τα είχαν βρει και ήταν κρίμα να αναβληθεί, και να αντιμετωπίζω το απαθές "εγώ τηρώ ωράριο". Ωραία, λοιπόν, από τούδε και στο εξής προτείνω δια νόμου κυλιόμενο υποχρεωτικό ωράριο.
    α΄ βάρδια 07.30 - 15.30
    β΄βάρδια 09.00 - 17.00
    Επίσης, όσοι γραμματείς κάνουν αυτόφωρο ή έχουν συνοδείες, να απαλλάσσονται αντίστοιχες ώρες την επομένη ημέρα.
    Και όποιος θέλει. Όποιος δε θέλει, υπάρχει και η απόλυση και ο ιδιωτικός τομέας. Εκεί να δείτε αμοιβές και ωράρια.

    Ζητώ συγνώμη από το διαχειριστή του blog για το ύφος του σχολίου μου, αλλά έχω φτάσει στο "ως εδώ και μη παρέκει". Επίσης, φροντίστε τα γράμματα των αναρτήσεων αν είναι πιο μεγάλα, διότι μερικές φορές είναι δυσανάγνωστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος ο κ.δικηγόρος! Ας πάρω εγώ την αμοιβή μου για την παράσταση και για τους άλλους "κυκλικό ωράριο". Πράγματι ωραίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος ο κ.δικηγόρος! Άς πάρω εγώ την αμοιβή μου για την παράσταση και για τους άλλους (που πλέον πένονται)"κυκλικό ωράριο".Πραγματικά ωραίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν βαριούνται να κάνουν τη δουλειά τους, ας τους απολύσουν και να πάρουν άλλους. Τόσοι άνεργοι νέοι επιστήμονες υπάρχουν και θα είναι πολύ καλύτεροι από κάποιους γραμματείς του λυκείου ή του γυμνασίου που, ενώ δεν ξέρουν καλά καλά ούτε το όνομά τους να γράψουν, έχουν το θράσος να μιλούν για ωράριο (ενώ έρχονται στα δικαστήρια λίγο πριν τις 9 αλλά τα μαζεύουν οπωσδήποτε στις 15.00) και χρησιμοποιούν το άρθρο 2 του Σ για να θεμελιώσουν ..... το δικαίωμα στην τεμπελιά. Τα ψέμματα πρέπει να τελειώσουν. Όποιου δεν του αρέσει να τα μαζέψει και να πάει σπίτι του ή να βρει καλύτερη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι απορίας άξιον το μένος με το οποίο έγράφη το σχόλιο "6:43μ.μ". Είναι δε αλήθεια ότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου οι υπάλληλοι των δικαστηρίων βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων παίρνοντας στα χέρια τους τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας τους. Υπό άλλες προϋποθέσεις προσελήφθησαν, υπό άλλες προϋποθέσεις ορκίστηκαν. Το ότι κάποιοι υφίστανται ταλαιπωρία από την τήρηση του ωραρίου των γραμματέων, σαφώς και δεν αμφισβητείται. Αυτό, όμως, δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να ξεζουμίζει τους υπαλλήλους αυτούς, οι οποίοι προσφέρουν πραγματική και κοπιαστική υπηρεσία σε βάρος αρκετές φορές της προσωπικής ή οικογενειακής τους ζωής. Τα παράπονα, λοιπόν, του ανωτέρω σχολιαστή να στραφούν σ' αυτούς τους κυρίους που έφεραν τους δικαστικούς γραμματείς (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ) στο σημείο να συντάξουν και αποστείλουν το συγκεκριμένο έγγραφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην πλειοψηφία τους οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι οι πλέον ευσυνείδητοι και σκληρά εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά οι γραμματείς έδρας. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και τα "αγκάθια" που έχουν κάνει και μαγαζάκι τη δουλειά τους.
    Αυτούς όμως οι κ.κ. δικηγόροι τους μεταχειρίζονται για τις πάσης φύσεως "εξυπηρετήσεις" τους και κανείς δεν τους ακουμπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού λοιπόν δεν ξέρουν να γράφουν ούτε το όνομά τους... όπως κάποιος ανέφερε πιο πάνω.... μην τους ζητάτε να γράφουν κατηγορητήρια, σκεπτικά και άλλα πολλά... και μειώστε λίγο την ώρα αναψυχής για να μην φτάνετε στο σημείο να παρακαλάτε το Γραμματέα να μείνει για μια υπόθεση που τα είχαν βρει οι διάδικοι κ.λ.π.
    Κάντε λοιπόν μόνοι σας τις δουλειές σας .... για να δούμε ποιος είναι ο τεμπέλης.....
    Και απάντησα με μεγάλη αυτοσυγκράτηση....

    Από το club των "τεμπέληδων και αγράμματων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσεις οι αδικημένοι και ταλαιπωρημένοι παντογνώστες και καλοθελητές, στο να δίνετε λύσεις και να καταδικάζετε μία ιδιαίτερη ομάδα, τους Γραμματείς των Δικαστηρίων, φροντίστε να μη κοιτάτε μόνο να αρπάζετε τις παχυλές αμοιβές σε βάρος όλων των άλλων. Οι Δικαστικοί υπάλληλοι είναι άνθρωποι, οι οποίοι πονάνε πολύ περισσότερο με τις αδικίες που υπάρχουν μέσα στο σύστημα της απονομής Δικαιοσύνης. Για εσάς είναι ένα επάγγελμα γι' αυτούς είναι η κατάρα της αδυναμίας να επέμβουν εκεί που βλέπουν την ολοφάνερη αδικία και εκμετάλλευση από κάποιους σας εσάς. Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που παλεύουν σιωπηλά και υπομονετικά όχι μόνο για τις οικογένειές τους, αλλά και ενάντια σε κάποιους αχάριστους γλύφτες (γιατί αυτό κάνετε όταν θέλετε να γίνει κάποια δουλειά σας). Εσείς είστε αυτοί που σε μία υπόθεση βγάζετε περισσότερα χρήματα απ' ότι πολλοί άλλοι εργαζόμενοι βγάζουν σε ένα (1) χρόνο. Όσο για το άρθρο 92 του Συντάγματος αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του κλάδου τους, όπως άλλο άρθρο αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του κλάδου των Δικαστικών Λειτουργών κλπ. Κανένας από εσάς δεν παίρνει δουλειά στο σπίτι χωρίς να αμοίβεται γι' αυτή. Σε πολλά σπίτια Δικαστικών Υπαλλήλων όμως θα βρείτε δικογραφίες, στους Η/Υ στο σπίτι πρακτικά και αποφάσεις ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ. Δεν πρέπει, δεν αρμόζει σ' αυτούς ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ να ξαναγυρίσουν στον εργασιακό Μεσαίωνα που υπήρχε μέχρι και τη 10ετία του 1990, που κατέβαιναν από την έδρα, από τις 09.00 π.μ., στις 2, 3 και 4 τα ξημερώματα κρατώντας τα πρακτικά (χειρόγραφα) του Δικαστηρίου, με μία ώρα μόνο διάλειμα γύρω στις 16.00 μ.μ. για να ξεζαλιστεί λίγο και αν έχει όρεξη να τσιμπήσει κάτι. Αυτό θέλετε "κύριοι κύριοι Παντογνώστες". Σας ενοχλεί μήπως το ότι για να πετύχετε τον γλυώδη σκοπό σας, πηγαίνετε στους γραμματείς των Δικαστηρίων και γλύφετε και σέρνεστε σ' αυτούς τους αμόρφωτους τεμπέληδες. Μάθετε κάτι όμως "κύριοι". Αυτοί είναι πιο μορφωμένοι από εσάς, είναι πιο άνθρωποι από εσάς και θέλουν να χαρούν τη ζωή τους και την οικογένειά τους, ακόμα και με τις τενοντίτιδες, τις δισκοπάθειες και τις οσφυαλγίες που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Είστε το χειρότερο είδος και η ντροπή των Δικηγόρων, γιατί είστε πολύ λίγοι και κάνετε ζημία στο όνομα όλων των Δικηγόρων, που δεν φταίνε σε τίποτα, όπως και εμείς οι Δικαστικοί Υπάλληλοι τα ακούμε εξ αιτίας κάποιων άχρηστων συναδέλφων μας. Όλα τα παραπάνω είναι η εμπειρία ενός Δικαστικού Υπαλλήλου 26 χρόνων υπηρεσίας. πτυχιούχου αν αυτό σας ικανοποιεί, που ξέρει να γράφει και το όνομά του. Ευχαριστώ που με ανεχτήκατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κατάσταση της δικαιοσύνης και η γραφειοκρατία της είναι αποτέλεσμα του σοφού νομοθέτη, που νομοθέτησε στο πόδι. Το ωράριο ισχύει σε όλες τις δουλειές. Αλλιώς ας προσλάμβάνουν μπακούρια, χωρίς υποχρεώσεις και μάλιστα φραγκάτα μπακούρια, για να δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους, για την ιδέα! Όσο για το αν οι διάδικοι τα είχαν βρει, αποδεικνύει πως κακώς έκαναν το δικαστήριο... η δικομανία σε όλο το ελληνικό μεγαλείο. Να είμαστε κάπως σοβαροί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η εργασία του δικαστικού υπάλληλου είναι πολύ σημαντική. Δεν θα σταθώ στο γεγονός της ανεπάρκειας. Οπως σου λαλούν έτσι χορεύεις. Ομως, να μην παρίστανται στα αυτόφωρα ή στην ανάκριση μετά τις τρείς ή τα σαββατοκύριακα, είναι απαράδεκτο. Καταργεί την ουσία της Δικαιοσύνης. Φανταστείτε να απολογείται ο α΄κατηγορούμενος, η απολογία να όλοκληρωθεί στις 15.00, να ακολουθήσει η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα και στη συνέχεια ο Ανακριτής να μη μπορεί να εκδώσει ένταλμα προσωρινής κράτησης, επειδή ο Δικαστικός υπάλληλος απέχει. Νομίζω οτι απαιτείται αποφασιστική αντιμετώπιση του θέματος. Ο Ποινικός Κώδικας δίνει λύσεις. και ως υπερωρία να ληφθεί η πέραν της 15.00 εργασία, ο Δικαστικός υπάλληλος έχει υποχρέωση να προσφέρει την εργασία του όταν συντρέχει επείγουσα περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οσο για τις επιδόσεις... Πολλές αγνώστου διαμονής .... Και πολλά λάθη .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ