Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Μεταξύ άλλων, καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, καθώς, όπως ειπώθηκε, είναι ένα μέτρο άνισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.



Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσίασε σήμερα το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο έχει συνταχθεί από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών της Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία της καθηγήτριας του Ποινικού Δικαίου, Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου.

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα δεν θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσιο διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων (δικαστών, δικηγόρων, κλπ) και των πολιτών.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου, οι πρόεδροι δικαστικών ενώσεων, οι εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων κλπ.

Με το σχέδιο της επιτροπής, επέρχονται ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα εδώ και 61 χρόνια Ποινικό Κώδικα (στο μεσοδιάστημα υπήρξαν και επιμέρους τροποποιήσεις).

Ειδικότερα, με το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται και τα εξής:

1) Καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης και προβλέπεται πλέον ενιαία ποινή φυλάκισης. Τα ισόβια μπορούν πλέον να μην είναι μονόδρομος για το δικαστήριο αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο δράστη (σε περιπτώσεις βαρέων αδικημάτων όπως ανθρωποκτονίες, απάτη σε βάρος του Δημοσίου κλπ), αλλά μπορεί να επιβάλλεται διαζευκτικά φυλάκιση από 15 έως 20 έτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η φυλάκιση για τα κακουργήματα κυμαίνεται από 5 έως 15 έτη (ενώ μέχρι σήμερα η ανώτατη είναι 20 χρόνια) και για τα πλημμελήματα κυμαίνεται από 1 μήνα έως 5 έτη.

2) Καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, καθώς, όπως ειπώθηκε, είναι ένα μέτρο άνισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για όλες τις ποινές έως 3 χρόνια. Δηλαδή ο δικαστής θα έχει να επιλέξει μεταξύ του εγκλεισμού του κατηγορουμένου ή της αναστολής της ποινής του.

3) Καταργείται από τις παρεπόμενες ποινές η απαρχαιωμένη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και παραμένει η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, η δημοσίευση καταδικαστικής απόφασης και η δήμευση, ενώ προστίθεται ως παρεπόμενη ποινή και η αφαίρεση άδειας οδήγησης ή εκμετάλλευσης μεταφορικού μέσου.

4) Καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων, τα οποία πλέον διακρίνονται μόνο σε κακουργήματα και πλημμελήματα, ανάλογα με την απειλούμενη γι΄ αυτά ποινή. Για αυτά (πχ υγειονομικές παραβάσεις, πολεοδομικές παραβάσεις, κλπ) θα προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση μεγάλου όγκου υποθέσεων από τα δικαστήρια.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/03/2012_434048


10 σχόλια:

  1. Και αφού είναι να γίνουν αλλαγές, προς τι οι τροποποιήσεις του 4055/2012. Και αφού θα αποποινικοποιηθουν τα πταισματα τα υγειονομικά και τα πολεοδομικά, γιατι δεν έγινε τώρα με τον 4055/2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει διάλογος "μακράς πνοής", αφού δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι αλλαγές ως τώρα έγιναν "χωρίς ανάσα"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο πολύ για νέα Ποινολογία μοιάζει και όχι για Κώδικας. Οι συγκεκριμένες αλλαγές πάντως κυοφορούνται τουλάχιστον 3 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπηθείτε με καλέ κυρίοι δεν προλαβαίνω να παίρνω κώδικες. ΥΓ : τις αστειότητες του "νέου Ποινικού Κώδικα" δεν τις σχολιάζω. Να μας το πείτε να μην πηγαίνουμε και επιβάλλουμε ποινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά μου φαίνονται τελείως εκτός πραγματικότητας αυτοί που νομοθετούν, είναι δυνατόν στις σημερινές συνθήκες[έλλειψη σωφρονιστικών καταστημάτων]να σκέπτονται να καταργήσουν την μετατροπή της ποινής σε χρηματική με το ανόητο πρόσχημα σοσιαλιστικής έμπνευσης οτι αποτελεί δυσμενή διάκριση εις βάρος των πτωχών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν? Ας καθόριζαν κατα την μετατροπή της ποινής να λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική κατάσταση του καταδικασμένου, έτσι αυτοί που είχαν υψηλά εισοδήματα θα πλήρωναν πολλαπλάσια απο ένα που έχει, και δεν θα αποστερούσαν το κράτος απο ένα σημαντικό έσοδο στην παρούσα οικονομική συγκυρία, διότι έτσι για τα εγκλήματα με προβλεπόμενες ποινές έως 3 χρόνια θεσπίζεται το ατιμώρητο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήδη με το άρθρο 82 ΠΚ προβλέπεται κλιμάκωση του ποσού μετατροπής ανάλογα με την "προσωπική και οικονομική κατάσταση του δράστη". Ωστόσο, τα δικαστήρια αγνοούν τη διάταξη αυτή και εφαρμόζουν μία ταρίφα για όλους. Άλλωστε, που να ασχολούνται με αυτά. 15.00 πρέπει να έχουν τελειώσει και να είναι σπίτια τους. Και έτσι οι φτωχοδιάβολοι στη φυλακή και οι ευκατάστατοι έξω να προκαλούν την κοινωνία. Αλλά ξέχασα .... φταίει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Ανώνυμο σχολιαστή 22 Μαρτίου 2012 5:46 μ.μ.
    _____________________

    Αν τα Δικαστήρια αγνοούν την κλιμάκωση του ποσού της μετατροπής, εφαρμόζοντας μία "ταρίφα" όπως λέτε, αυτή είναι σίγουρα υπέρ των εντολέων σας, εάν είστε δικηγόρος (ή μελλοντικών στη θέση αυτή συναδέλφων σας, για ό,τι άλλο είστε), διότι σχεδόν πάντα μετατρέπουμε με το ελάχιστο ποσό της προβλεπόμενης μετατροπής. Και για τη δική σας πληροφόρηση, εάν σας ενδιαφέρει η πληροφόρηση για την πραγματικότητα, τον ίδιο χρόνο μας παίρνει να πούμε "μετατρέπει προς 3 ευρώ" και "μετατρέπει προς Χ ευρώ", όπου Χ=ό,τι ποσό θα επιθυμούσατε.
    Βέβαια, εξ αρχής δεν έχετε κατανοήσει ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση, δε θα υπάρχει αυτό το δίλημμα για όσους καταδικασθέντες δεν πληρούν τις προΰποθέσεις αναστολής, γιατί δε θα αποφαινόμαστε για μετατροπή καθόλου. Άρα, ίσως να πηγαίνουμε και νωρίτερα από τις 15.00 στα σπίτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ζήτημα είναι τα δικαστήρια να μετατρέπουν την ποινή για τους μεγαλοσχήμονες και τους πλουσίους έτσι ώστε να αισθάνονται την τιμωρία και όχι με 3 ευρώ ημερησίως όπως και για τους φτωχούς και ανίσχυρους. Θέλουμε δικαστές με κότσια και όχι γραφειοκράτες του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Όσο για την υπόθεση ότι είμαι δικηγόρος μάλλον χάσατε και για τη φιλοδοξία να πηγαίνετε και πριν τις 15.00 σπίτι σας τι να πω; Καλή ξεκούραση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς Ανώνυμο 5.46 : τα Δικαστήρια, ναι, πολλές φορές έχουν μια ταρίφα, αλλά μήπως προκύπτει από πουθενά, η οικονομική κατάσταση του κατηγορούμενου ; Εδώ δεν έχουμε μητρώα και αρκούμαστε στην "κατά δήλωση". Έχω βαρεθεί την κακεντρέχεια "καλή ξεκούραση" (προσωπικά σήμερα γύρισα σπίτι μου 4.30 μετά από ένα πολύ δύσκολο Μονομελές). Επίσης, προσωπικά (μιλάω για τον εαυτό μου, αλλά και πολλοί συνάδελφοι το ίδιο κάνουν) πάντα αναστέλλω στους ερήμην. Και μετά θα έρθει ο τρίτος και θα πει "έχουμε ατιμωρησία." Οπότε, όταν έχω ένα γεμάτο πινάκιο πρέπει να κάνω λογιστική πραγματογνωμοσύνη, για το πόσο θα κρίνετε κύριε, είναι το ποσό που πρέπει να μετατρέπουμε ; Ανάλογα με ποιο επάγγελμα και με ποιο εισόδημα ; Όλοι επικαλούνται την κρίση και "δεν πάνε καλά οι δουλειές". Ωραία, απόδειξε το. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου εγώ βλέπω έναν που έχει φεσώσει την αγορά με ακάλυπτες. Θα με ενδιέφερε αλήθεια να ξέρω με τι ασχολείστε. Εγώ ξέρετε, ήρθα αργά,γράφω,και αύριο έχω πάλι Δικαστήριο. Εσείς έχετε ωραίες θεωρίες. Πιθανόν να νομίζετε ότι οι Δικαστές αφήνουν τους "μεγαλοσχήμονες με 3 ευρώ ημερησίως" , ε με αυτά τα όνειρα έγινα Δικαστής (ειρωνεία ήταν αν δεν το πιάσατε, όπως ειρωνεία ήταν και το να "πηγαίνουμε σπίτια μας νωρίτερα του 8.12", αλλά προφανώς δεν το αντιληφθήκατε). Αρκετά με την κακεντρέχεια. Και όπως είπε και ο 8.12 τι αγχώνεστε ; Πλέον δεν θα μετατρέπουμε, μόνο θα αναστέλλουμε. Δεν θα υπάρχει και κάθειρξη, οι μόνοι που έχουν δικαιώματα σ΄αυτήν την χώρα είναι οι κατηγορούμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο αδιάφορος κατηγορούμενος, που δεν προσέρχεται καν στο Δικαστήριο, μολονότι είναι κατηγορούμενος, επιβραβεύεται με αναστολή, καθότι το ποινικό μητρώο του δεν υπάρχει στη δικογραφία (κατά παράβαση υπηρεσιακής υποχρέωσης της Εισαγγελίας) και ο δικαστής δεν το αναζητά (παρά το ότι και αυτός έχει σχετική υποχρέωση, όπως τονίζεται και στη σχετική νομολογία του ΑΠ, που την εφαρμόζουμε εν μέρει, αφού αναστέλουμε χωρίς προηγούμενη έρευνα της ποινικής του κατάστασης). Μου έχει συμβεί στην κατ' έφεση δίκη στο Τριμελές να βλέπω τέτοιους κατηγορούμενους με σελίδες ποινικού μητρώου να έχουν εξασφαλίσει αναστολές. Δυστυχώς κανείς εισαγγελέας δεν ασχολείται με την ανάκλησή τους. Ο πολίτης, που προσέρχεται και δηλώνει εντίμως στο Δικαστήριο ότι έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο, τιμωρείται με μετατροπή ποινής. Αν αυτό είναι Δικαιοσύνη, μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Βλέπετε όποιος βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά και όχι υπό το πρίσμα του ωχαδελφισμού και της συντεχνιακής λογικής, είναι κακεντρεχής. Και κάθε τόσο σκάει και μια βόμβα σαν το παραδικαστικό (όσοι ήταν στο δικαστικό σώμα το 2005 μπορούν να καταλάβουν) και την πληρώνουν όλοι. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και δεν αποκλείεται και κάποια ξερά να τη γλιτώνουν γιατί πατάν σε γερές πλάτες. Ίκαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ