Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

«Νόμιμος ο συνδικαλισμός στον στρατό»

Το δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπό προϋποθέσεις, αναγνωρίζει με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.


Κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ότι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται, ιδρύοντας Ενώσεις Προσώπων, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, αλλά όχι Σωματεία.

Σύμφωνα, δηλαδή, με την απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν μπορούν να απολαμβάνουν την προστασία που εξασφαλίζει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982 και προβλέπει μεταξύ άλλων την μη απόλυση των συνδικαλιστών, χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών κ.λπ.. Οι αρεοπαγίτες, με ψήφους 36 υπέρ έναντι 3 κατά, έκριναν ότι το δικαίωμα της συλλογικής δράσης παρέχεται σε όλους τους πολίτες, σε όποια κοινωνική ή επαγγελματική τάξη κι αν ανήκουν, και δεν απαιτείται η έκδοση «τυπικού νόμου» από καμία διάταξη του Συντάγματος για τη συγκρότηση Ένωσης Προσώπων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ως εκ τούτου, όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ιδρύσουν Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα αυτό, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε από το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο είχε κρίνει ότι δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναίρεση κατά της απόφασης αυτής άσκησαν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι είναι νόμιμο δικαίωμά τους ο συνδικαλισμός, όπως άλλωστε και στην ΕΛ.ΑΣ.. Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ι. Τέντες, υποστήριξε ότι οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να συνδικαλίζονται, ενώ, αντίθετα στην εισήγησή του, ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης τόνισε ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η συνδικαλιστική δράση των στρατιωτικών.
http://www.zougla.gr/greece/article/nomimos-o-sindikalismos-ston-strato

===========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

3 σχόλια:

  1. Συγνώμη αλλά η απόφαση δεν αναγνωρίζει δικαίωμα δημιουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μόνο το δικαίωμα σύσταση σωματείο κατά τον ΑΚ. Άρα ο τίτλος είναι λάθος. Εκτός και αν εννοεί το αυτονόητο: ότι το αστικό σωματείο θα αποτελέσει το κέλυφος κρυφοσυνδικαλιστικών οργανώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον ατυχής η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Στρατός διέπεται από δύο βασικές αρχές, οι οποίες αναγκαστικώς περιορίζουν ορισμένες ελευθερίες των ατόμων, τα οποία οικεία βουλήσει έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων: ιεραρχία και πειθαρχία. Χωρίς αυτές τις έννοιες δεν υπάρχει Στρατός πουθενά στον Κόσμο και δεν υπήρξε ποτέ στην Ιστορία. Ελευθερία γνώμης σημαίνει εκ των πραγμάτων ανυπακοή ή στάση, στη χειρότερη περίπτωση. Δηλαδή, διάλυση του Στρατού και, συνεπώς, κάμψη του αναγκαίου κοινού φρονήματος και αποδιοργάνωση της Εθνικής Άμυνας. Απορίας άξιο είναι, λοιπόν, προς ποιόν - και εξ αφορμής τίνος λόγου - θα απευθύνονται αυτές οι ενώσεις. Προς τον ΥΠΕΘΑ, τον Α/ΓΕΕΘΑ, τον Α/ΓΕΣ ή τους Διοικητές Μονάδων; Φευ της Ελλάδος! Υ.Γ.: Εν μέσω πολύπλευρης εθνικής κρίσης καλό θα ήταν να μην πειραματιζόμαστε με τα ζητήματα του Στρατού, έστω κι αν έχουμε αγαθές προθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να στερηθει απο Ελληνα πολιτη η ελευθερια γνωμης και εκφρασης οπουδηποτε και αν ανηκει.Το φρονημα και η αποδιοργανωση των Ενοπλων Δυναμεων συνθλιβονται με αλλες μεθοδος γνωστες σε ολους οπως για παραδειγμα μισθολογικες περικοπες και Νομους-Διαταγες του 1950.Σιγουρα συμφερει σε πολλους ο Στρατιωτικος να ειναι αβουλος αμορφωτος ρακενδυτος για να μπορει να διοικειται ευκολοτερα.
    Δυστυχως ή ευτυχως ουτε αμορφωτοι υπαρχουν ουτε αβουλα οντα για να διοικηθουν.Ο παραπανω φιλος διατυπωνει μια αποψη με την οποια διαφωνα σε ολες τις πλευρες και θα του αντιπαραθεσω ω ς επιχειρημα το εξης απλο.
    Κοταξε φιλε τον βασικο μισθο των Στρατιωτικων αλλων Χωρων και τις παροχες -διευκολυνσεις που εχουν σε ολα τα θεματα της καθημερινοτητας τους.
    Εν μεσω της κρισης γενικοτερα οχι μονο σε οτι αφορα τα οικονομικα αλλα και τα θεματα που αφορουν τα κυριαρχικα μας δικαιωματα οι Ενοπλες Δυναμεις πρεπει να εχουν καλυτερη αντιμετωπιση σε ολους τους τομεις.Γιατι ειμαστε η γραμμη που κραταει τους κακοβουλους μακρυα.Ο συνδικαλισμος σε υγιη μορφη δεν προσβαλει ουτε καταχαρακωνει το λειτουργημα του Στρατιωτικου!Βρισκομαστε στο 2014 αν δεν το εχουν καταλαβει μερικοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ