Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ευρεία σύσκεψη Υπουργού με ηγεσία Ανωτάτων Δικαστηρίων


 Ευρεία σύσκεψη Υπουργού με ηγεσία Ανωτάτων Δικαστηρίων
 Την άμεση και πιστή εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νέο - ψηφισθέντα νόμο (4055/2012) για τη «δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής» ζήτησε σήμερα από την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

 
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  με τη συμμετοχή των Προέδρων του Αρείου Πάγου, κ. Ρένας Ασημακοπούλου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ιωάννη Καραβοκύρη και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να ενημερωθεί ολόκληρη η δικαστική πυραμίδα για τις νέες διατάξεις του νόμου 4055/2012, οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή από τις 2 Απριλίου.
 
Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως συζητήθηκαν τα φαινόμενα καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης και έγινε ιδιαίτερη και εκτενής αναφορά στην καθυστέρηση «εκδίκασης πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος» (ν. 4022/2011).        
 
Ο Υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ο παραπάνω νόμος δεν εφαρμόζεται από τις δικαστικές αρχές, καθώς επίσης και για το γεγονός της καθυστέρησης να του αποσταλούν τα στοιχεία για  την πορεία υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, τα οποία έχει ήδη ζητήσει προκειμένου να απαντήσει σε σχετική ερώτηση βουλευτών.
 
Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, ο κ. Παπαϊωάννου ζήτησε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου όπως ενημερώσουν εισαγγελείς και δικαστές για την πιστή τήρηση των διατάξεων του νέου αθλητικού νόμου

10 σχόλια:

  1. Να μας ενημερώσουν για την πιστή τήρηση των διατάξεων του νέου νόμου....Δηλαδή οι δικαστές δεν τηρούν πιστά τις διατάξεις των νόμων; Η ενημέρωση σε τι συνίσταται; Στις διατάξεις ή στην πιστή τήρηση; Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτείνω στον κ. Υπουργό να εργάζεται πλέον μόνος του, μόνον με τη γραμματέα του, χωρίς τη βοήθεια κανενός συνεργάτη ή άλλου υπαλλήλου του Υπουργείου. Δηλαδή να εργαστεί όπως ένας μέσος δικαστής ή εισαγγελέας. Να δούμε πόση δουλειά θα βγάζει και πόσο γρήγορα. Αφού δουλέψει έτσι για κανένα χρόνο χωρίς να παρουσιάσει καθυστέρηση, μετά μπορούμε να συζητήσουμε για "άμεση και πιστή εφαρμογή" και θα μπορεί να εκφράσει όση δυσαρέσκεια του κάνει καρδιά.
    Μέχρι τότε όμως, ευρισκόμενος έξω από το χορό, κρείττον το σιγάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Υπουργός-με ημερομηνία λήξης ολίγων εβδομάδων-καλά θα κάνει να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες Δικαστές δεν χρειάζονται ούτε μπαμπούλα ούτε παρακλήσεις ούτε προτροπές για να επιτελέσουν το καθήκον τους. Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, δεν ωθούνται από προσωπικά κίνητρα ούτε έχουν προσωπική ατζέντα στην άσκηση του λειτουργήματός τους. Γνωμοδοτούν υπό συνθήκες που αναλογούν σε τριτοκοσμικό Αφρικανικό κράτος και με μισθούς που, κατά μέσο όρο,φτάνουν στο 50% των αποδοχών επαγγελματιών, ανεπάγγελτων, αμόρφωτων ενίοτε δε και εγκληματιών βουλευτών που, μέσω της κατακόρυφης αύξησης της συμμετοχής τους σε πάσης φύσεως επιτροπές που συγκροτούνται, πλέον, για ψύλλου πήδημα, έχουν καταφέρει όχι μόνο να μην μειωθούν οι αποδοχές τους αλλ΄, ενδεχομένως, να αυξηθούν κι'όλας.
    Ο κύριος Υπουργός, λοιπόν, ας είναι ήσυχος: οι Έλληνες Δικαστές θα εφαρμόσουν τον εκτρωματικό νόμο του 4055/2012, τουλάχιστον μέχρι, σε μερικούς μήνες, κάποιος άλλος Υπουργός θελήσει να νομοθετήσει για 54η φορά με "γνώμονα" την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, η οποία, τόσο ιδεατά εξυπηρετείται από διάτάξεις όπως, πχ, η προσυνεδρίαση του Ποινικού Δικαστηρίου για να κρίνει αιτήματα αναβολών, η πλημμεληματοποίηση και παραγραφή χιλιάδων κακουργηματικών υποθέσεων οικονομικού περιεχομένου, η δυνατότητα των Δικηγόρων να αποφασίζουν, ουσιαστικά, αν, πότε και πόσες φορές θα διακόπτεται μια συνεδρίαση κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσες συσκέψεις να κάνει και οσες διαβεβαιώσεις να λάβει ο κ Υπουργός δεν λύνεται το πρόβλημα, φυσικά δεν φταίνε οι Δικαστές για τις καθυστερήσεις όπως δεν φταίνε για τις παραγραφές των ευθυνών των πολιτικών, αν και έχουμε τους περισσότερους δικαστές αναλογικά πανευρωπαϊκά όποιος και αν εργαζόταν κάτω απο τις σημερινές συνθήκες με το ίδιο νομικό πλαίσιο στο ίδιο αποτέλεσμα θα έφθανε ίσως και χειρότερο, αιτία η γραφειοκρατία στο χώρο της δικαιοσύνης, η ίδια η δομή της δικαστικής απόφασης που 200 χρόνια τώρα κινείται στα ίδια στερεότυπα κάτι που δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο χώρο της δημοσιας διοίκησης παρα μονο στο χώρο τωνδογματικών και λατρευτικών παραδόσεων της εκκλησίας,αν διαβάσει κανείς μια απόφαση προ 200ετών θα δεί οτι εχει ακριβώς την ίδια δομή και ακριβως τον ίδιο τρόπο γραφής και εαν η εκκλησία δικαιολογείται γιατί η μεταφυσική αγωνία του ανθρώπου και τα ερωτηματικά δεν άλλαξαν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς το ίδιο και για την δικαιοσύνη και το ρόλο της στις καταιγιστικές αλλαγές της ανθρωπινης εξέλιξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι δικαστής στα πολιτικά δικαστήρια. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του ανώνυμου στις 8.05 της 19/03/2012. Να τονίσω και εγώ μόνο ήθελα, τα εξής: "να εργάζεται ο κ. Υπουργός ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ και με ΜΙΑ ΜΟΝΟ γραμματέα, γιατί κανένας υπουργός δεν έχει ΜΟΝΟ ένα σύμβουλο και ΜΟΝΟ μια γραμματέα αλλά κατά μέσο όρο πάνω από δέκα ως δεκαπέντε αθροιστικά. Για τους δικαστές όμως δεν περισσεύει ούτε ένας δικαστικός επιμελητής να τους φωτοτυπήσει ένα νόμο ή μια απόφαση όταν δικάζουν (εννοώ είναι στην έδρα), τη χρειάζονται και δεν ,μπορούν να διακόψουν τη συνεδρίαση για να την φωτοτυπήσουν μόνοι τους οι ίδιοι. Ας είναι καλά κάποιοι νέοι αστυνομικοί των ακροατηρίων που τους έχουμε δυστυχώς μετατρέψει σε ανθρώπους για όλες τις δουλειές (φωτοτυπίες, προσκομιδή εγγράφων και δικογραφιών, άνοιγμα - κλείσιμο παραθύρων, βρέξιμο δακτυλοβρεχτήρων και άλλα που δεν θυμάμαι), τελείως άσχετα με τα καθήκοντά τους. Με εκτίμηση, ένας ηλιαστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να γίνει "πιστή τήρηση των διατάξεων του νέου νόμου", για την οποία ο υπουργός ενημέρωσε? την ηγεσία της δικαιοσύνης, έπρεπε να γίνει ακριβώς το αντίθετο. Να τον ενημερώσουν οι δικαστές αν είναι δυνατόν να γίνει πιστή εφαρμογή των διατάξεων που νομοθέτησαν. Διότι όταν τους ρώτησαν και γνωμοδότησαν, δεν έλαβαν τίποτα υπόψη τους, με αποτελέσματα που θα γίνουν γνωστά εντός ολίγου...Δηλαδή μία από τα ίδια. Και δεν θυμάμαι ακριβώς, πόσα νομοθετήματα προηγήθηκαν για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης? Ελπίζω ο αριθμός να είναι ακόμη μονοψήφιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινά τώρα, μέσα από την καρδιά σας, περιμένετε βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης με νόμους όπως ο 4055? Το πρόβλημα είναι ότι ο σημερινός υπουργός δεν έλυσε το όποιο πρόβλημα το 1985 που ήταν και πάλι υπουργός δικαιοσύνης. Γιατί να τα λύσει τώρα?. Εξάλλου οι περισσότερες διατάξεις του ν 4055 ως προς την φιλοσοφία μοιάζουν με τις διατάξεις του ν 1941/91. Για αυτό τον λόγο και θα έχουν την τύχη του 1941/91: σήμερα δεν ισχύει ούτε μια διάταξη. Αυτά. ΥΓ είδατε την συζήτηση στην βουλή? διότι εγώ την είδα! Τραγωδία.
    Λαμπίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα απευθύνεται σε νεοδιορισθέντες "ανώτερους" δικαστικούς υπαλλήλους νεοιδρυθέντος κρατιδίου-αποικίας που θα ξεκινήσουν όλοι μαζί να εργάζονται για πρώτη φορά από τις 2.4.2012...Α.Σ Πρωτοδίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο -με ημερομηνία λήξης ολίγων εβδομάδων- Υπουργός καλά θα κάνει πλέον να μην ασχολείται με τα της Δικαστικής Εξουσίας,περί της οποίας αγνοεί βασικές παραμέτρους λειτουργίας της. Ας αντικρύσει τους Έλληνες Δικαστικούς Λειτουργούς και ας τους πει στα ίσια, γιατί προέβη στη ψήφιση του Ν. 4055/2012, με τον οποίο στοχεύεται η υπαλληλοποίηση Δικαστών και Εισαγγελέων με την αφαίρεση μέρους εξουσίας από τα χέρια τους;; Επίσης, γιατί δεν υπερασπίσθηκε το προστατευόμενο από το Σύνταγμα μισθολόγιο των Δικαστικών Λειτουργών, το οποίο έχει κατρακυλήσει αντισυνταγματικά και ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ σε σχέση με τις αποδοχές των μελών του Κοινοβουλίου; Επιπλέον, ως προς τι τα ....δάκρυα για καθυστέρηση εκδίκασης πράξεων διαφθοράς πολιτικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, από τη στιγμή που καμία κουβέντα δεν προωθήθηκε για κατάργηση την κατάλληλη ώρα του εκτρωματικού "Ν. περί ευθύνης υπουργών";; Γιατί;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ