Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο mail 



ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


Μεσούσης της θερινής περιόδου 2012, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας και οι συνάδελφοί μας που θα σκεφτούν πολύ σοβαρά να δαπανήσουν χρηματικό ποσό για τις θερινές διακοπές τους. Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που θα αρκεστούν σε «ένα όνειρο θερινή νυκτός», καθώς η δαπάνη για τη μετακίνηση προς θερινό προορισμό (βενζίνη, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κ.λ.) είναι απαγορευτική. Αν όμως υπήρχε μία Υπουργική απόφαση που θα επέτρεπε την αξιοπρεπή και άνευ χρημάτων μετάβαση του Δικαστή και της οικογενείας του σε τουριστικό νησί, είναι σίγουρο ότι θα αυξανόταν η κίνηση τουριστών Δικαστών.

Τέτοια Υπουργική απόφαση δεν υπάρχει … για τους Δικαστές και για τους συμπολίτες μας. Πως γίνεται όμως να έχει εκδοθεί η ΚΥΑ3324.1/15/03 (ΦΕΚ Β΄438,2003) από τους τότε Υπουργούς Εμπ.Ναυτιλίας και Αιγαίου, Γ.Ανωμερίτη και Ν.Σηφουνάκη, σύμφωνα με την οποία:
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΈΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
α/α
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΈΚΠΤΩΣΗΣ – ΘΕΣΗ
10
Α. ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Β. ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
100% Διακεκριμένη Θέση Α΄. Χορηγείται κλίνη κατά προτεραιότητα

50% Α΄ Θέση

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΈΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
α/α
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΈΚΠΤΩΣΗΣ
2
Α. ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ Ή ΜΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΆΝΕΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕ Ε/Γ- Ο/Γ ΠΛΟΙΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ.
Β. ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.
ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ Ή ΜΗ  ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΆΝΕΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕ  ΤΑ Ε/Γ – Ο/Γ ΠΛΟΙΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΝΗΣΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΓΟΝΤΟ.











100%

Αν, λοιπόν, μία τετραμελή οικογένεια χρειάζεται έναν μισθό για να επισκεφτεί το νησί της Κρήτης με το όχημά της και σε θέση καταστρώματος !!!, ο Βουλευτής θα καταβάλλει για το ίδιο ταξίδι μόνο τα εισιτήρια των τριών μελών της οικογενείας του και θα απαιτήσει ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΘΕΣΗ Α΄ και μάλιστα ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Η δαπάνη για το άτομό του και το όχημά του επιβαρύνει «τους οικείους Φορείς, μέσω Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» (παρ.5 της ΚΥΑ). Ακατανόητη τελείως είναι η πρόβλεψη για τους Τέως Βουλευτές και τα Μέλη της Ενώσεως Τέως Βουλευτών, που δικαιούνται 50% και Α΄ Θέση για το άτομό τους και 100% για το όχημά τους που μεταφέρεται από και προς τους λιμένες νησιών των εκλογικών περιφερειών που εξελέγοντο. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων και οι Δικαστές, πληρώνουμε φόρους για να καλύπτουμε τις μεταβάσεις των ανωτέρω κυρίων για τις διακοπές τους ή και για οποιοδήποτε άλλο λόγο μη υπηρεσιακό. Και όλη αυτή η ατασθαλία καλύπτεται από τη γενική έννοια της «εξυπηρέτησης λόγων δημοσίου συμφέροντος» που αναφέρεται στην παρ.1 της ΚΥΑ («Καθορίζουμε ως υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, για την εξυπηρέτηση λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατηγορίες προσώπων και οχημάτων που δικαιούνται έκπτωση … »).
Και μη νομίζετε ότι οι Βουλευτές θα επιβαρυνθούν το κόστος της βενζίνης. Για τη δαπάνη αυτή θα εκδοθούν Εντάλματα Πληρωμών για υπηρεσιακούς λόγους (άρ.11Ν.2685/1999), εφόσον ο Βουλευτής είναι και μέλος της Κυβέρνησης. Στην περίπτωση που είναι ένας απλός καημένος Βουλευτής θα πληρώσει τη βενζίνη του από το μηνιαίο Επίδομα κίνησης που λαμβάνει, ποσού 473Ευρώ κατά μέσο όρο.
Το επίδομα κίνησης χορηγήθηκε με απόφαση της Ολομέλειας στις 30/5/1991. Σήμερα το ποσό που λαμβάνει κάθε βουλευτής μηνιαίως κυμαίνεται από 364 έως 607 ευρώ ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας.
Και να μη λησμονούμε τη χορήγηση Βουλευτικών Οχημάτων. Το Ίδρυμα της Βουλής παρέχει σε κάθε βουλευτή πολυτελές αυτοκίνητο αναλαμβάνοντας να πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα (leasing) στην εταιρεία ενοικίασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες περικοπές, οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και Υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.ε. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.  
Οι Δικαστές, λοιπόν, ας απολαύσουν τον «παχυλό μισθό» τους και ας καθίσουν στις οικείες τους να παρακολουθούν τους Βουλευτές που θα κοσμήσουν με τη θερινή τους ενδυμασία τα προγράμματα των προσφιλών του τηλεοπτικών καναλιών. Αν επιθυμούν (οι Δικαστές), μπορούν να απολαύσουν τις ίδιες παρουσίες μαυρισμένες στις εκπομπές του Οκτωβρίου, όπου θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ανάγκη περικοπών των συντάξεων και των μισθών των πολιτών.
Αύγουστος 2012
Ανδρομέδα Ε.Στεφανίδου
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών