Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ




Για τρίτο μήνα η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί. Για τρίτο μήνα η Δημοκρατία χωλαίνει με τις ρωγμές σ’ έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της να γίνονται πιο έντονες. Η πολιτική εξουσία αδιαφορεί σαν να πρόκειται για κάτι επουσιώδες και δευτερεύον και όχι κεφαλαιώδες θεσμικό ζήτημα, ενώ στα ΜΜΕ το θέμα έχει «πνιγεί», με ορισμένα κατευθυνόμενα έντυπα να μας αντιμετωπίζουν με το πιο λυσσαλέο μίσος και την πιο αχαλίνωτη εκστρατεία ψευτιάς και συκοφαντίας.
Οι Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας φθάνοντας στα όριά τους συνεχίζουν έναν αγώνα με μέσα πρωτοφανέρωτα έως τώρα. Καθημερινές διακοπές από συνεδριάσεις Δικαστηρίων, μη δημοσίευση αποφάσεων, μη συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές από την αρχή του δικαστικού έτους. Πότε άλλοτε προκλήθηκε παγκοσμίως τέτοια αναστάτωση στη Δικαιοσύνη, σε περιόδους συνταγματικής ομαλότητας; Πότε και πού περιφρονήθηκε και εξευτελίστηκε ο θεσμός τόσο βάναυσα; Οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν απαιτούν προνομιακή μισθολογική μεταχείριση. Ίσα- ίσα που έχουν υποστεί καρτερικά τις μεγαλύτερες περικοπές (38%) στους μισθούς τους μέχρι σήμερα. Περαιτέρω μειώσεις, που ξεπερνούν το 30%,  όπως αυτές που ψηφίστηκαν με το «Μεσοπρόθεσμο», δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Θα επιφέρουν διάλυση του θεσμού και εξόντωση των Λειτουργών του. Υποδηλώνουν την ασίγαστη έχθρα ορισμένων παραγόντων απέναντι σε οποιονδήποτε μάχεται την εφαρμογή των απάνθρωπων μέτρων τους. Αντιστρατεύονται βασικές συνταγματικές διατάξεις που ορίζουν ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογες με την θεσμική τους ιδιότητα και συνδέονται με ένα πλέγμα διατάξεων (άρθρα 87-92) του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία. Το δημοσιονομικό όφελος του Κράτους από τις νέες αυτές εξοντωτικές περικοπές είναι μηδαμινό. Τα ισοδύναμα μέτρα που επιτακτικά ζητούσε το Υπουργείο Οικονομικών αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς προσχηματικά, αφού και μετά την πρόταση τέτοιων μέτρων από τις Δικαστικές Ενώσεις, το ποσοστό των μειώσεων των μισθών μεγεθύνονταν συνεχώς. Χειραγωγημένη και υποταγμένη Δικαιοσύνη εξασφαλίζει σίγουρη κυβερνητική αυθαιρεσία, ιδίως σε περιόδους συρρίκνωσης ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων και έρευνας πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων. Ας αναλογιστεί κάθε δημοκρατικός πολίτης ποιος επιχειρείται να ωφεληθεί και ποιος να βλαφτεί από μια τέτοια εκτροπή. Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται ούτε «φιλοεπενδυτική» ούτε «φιλοαναπτυξιακή Δικαιοσύνη», όπως ακούστηκε πρόσφατα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά Δικαιοσύνη-θεματοφύλακα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Μια Δικαιοσύνη όχι απρόσιτη στον πολίτη με διατάξεις που διπλασιάζουν το δικαστικό ένσημο και τα έξοδα της δίκης όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ, αλλά προσιτή στον εργαζόμενο και στον άνεργο που την χρειάζεται πιο πολύ τούτες τις δύσκολες εποχές. Η Δικαιοσύνη στέκεται μέχρι σήμερα μοναδικός φάρος ελπίδας για όλους τους Έλληνες. Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου που προέβλεπε μειώσεις των συντάξεων, περικοπή των δώρων και των επιδομάτων αδείας στους συνταξιούχους και αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων αποτελεί απόφαση-ορόσημο, που σηματοδοτεί αλλαγές στον τρόπο που η πολιτική εξουσία οφείλει να αντιμετωπίζει πλέον μισθωτούς και συνταξιούχους.
Οι κινητοποιήσεις μας δεν στρέφονται εναντίον των συμπολιτών μας, που ταλαιπωρούνται από τις αναβολές των υποθέσεών τους. Δεν θέλουμε κανέναν εργαζόμενο απέναντί μας. Ζητούμε την συμπαράσταση και τη στήριξη όλων σας. Δεν έχουμε δυστυχώς άλλο δρόμο να επιλέξουμε, ούτε άλλο τρόπο να εναντιωθούμε στην κυβερνητική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα, πέρα απ’ αυτόν που αποφασίσαμε και θα τηρήσουμε μέχρι τέλους.
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2012

Χριστόφορος Σεβαστίδης                         Κων/νος Σαργιώτης- Πρόεδρος Πρωτοδικών
 ΔΝ – Πρόεδρος Πρωτοδικών        Χριστιάνα Φραγκιά- Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών
Μέλος του ΔΣ της Ε.Δ.Ε.                          Μαρία Κουβαρά - Ειρηνοδίκης

Χαράλαμπος Σεβαστίδης
Πρωτοδίκης
Μέλος του ΔΣ της Ε.Δ.Ε.

Γιάννης Παναγόπουλος
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών
Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

================
*** αναδημοσίευση από την εφημερίδα 6 μέρες, της 1.12.2012

20 σχόλια:

  1. Οπως φαινεται, εκ του πρωτου βαθμου θα ερθει η αναγεννηση της Ενωσης μας.
    Καιρος ηταν...
    Μπραβο παιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλουν την συμπαράσταση ενός άνεργου που η υπόθεση του έχει πάρει τόσες αναβολές έχουμε και εμείς οικογένειες κύριοι Δικαστές έχουν περάσει 3 μήνες πόση ανοχή...Αν δέν έχετε άλλο δρόμο κύριοι Δικαστές τότε λυπάμαι πολύ αλλά οι αποχές σας είναι παράνομες...Ακόμα και με την απόφαση του Εισαγγελέα του ΑΠ δεν έχετε συμμορφωθεί...
    ΤΙ ΖΗΤΆΤΕ ΚΎΡΙΟΙ ΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.....


    Ένας άνεργος που προσπαθεί να επιβιώσει..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητοι συναδελφοι,
    σας ευχαριστουμε που ειστε Δικαστες με Δ κεφαλαιο σε ολες σας τις εκφανσεις και σε ολα τα επιπεδα
    Σας ευχαριστουμε για τον αγωνα που κανετε για ολους μας και πανω απο ολα για τη Δικαιοσυνη και τον Ελληνικο Λαο
    Να ειστε παντα δυνατοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν αντιλαμβάνομαι... εδω και 200 χρόνια το δικαστικό σώμα με άλλο τρόπους και χωρίς απεργίες διεκδίκησε και πέτυχε αυτά που πέτυχε και δεν ήσαν λίγα...ο ακολουθούμενος δρόμος της "οιονεί" απεργίας μας προσβάλει όλους και μας εκθέτει αφού ίσως είμεθα οι μοναδικοί εργαζόμενοι που απεργούμε.... και παράλληλα εισπράττουμε τις αποδοχές μας.....αν δηλαδή άυριο οι τραπεζικοί δηλώσουν οτι διακόπτουν τις εργασίες των απο τις 9:0 έως τις 3:00 είναι βέβαιο οτι μετά ο εργοδότης των θα τους καταβάλει το ημερομίσθιό των ή τέλος πάντως αν προσφύγουν στα Δικαστήρια για τις πιθανές κρατήσεις αποδοχών θα δικαιωθούν αφού έχουμε ήδη νομολογήσει περι αυτού η διακοπή δεν είναι απεργία.....τι ντροπή αλήθεια.....ας παραιτηθούμε οικειοθελώς απο το ήμισυ ή και ολόκληρων των αποδοχών μας και ας κατάθετουμε τις αποδοχές μας υπερ κάποιου ταμείου ανέργων.... μονο σε αυτή την περίπτωση ψηφίζω υπερ της αποχής διαφορετικά ας μην υψώνουμε φωνή ανδρείας ή δικαιοσύνης ...αυτοαναιρούμεθα και διασυρόμεθα επικίνδυνα συνάδελφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι σχέση εχει με εμένα αυτό? Αυτο ειναι πολιτικο μανιφεστο. Οι Σεβαστιδηδες με τους φίλους τους κάνουν πολιτική με τις δικές μας πλάτες . Μας παρέσυραν για το δικό τους όφελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αξιότιμοι συνάδελφοι.
    Θα τα πούμε βέβαια και στην ΓΣ, αλλά θέτω το εξής ερώτημα, χωρίς ίχνος διάθεσης αντιδικίας και οπωσδήποτε καλοπροαίρετα, ως προβληματισμό εργασίας, δεχόμενος ότι πράγματι η προσπάθεια υποβιβασμού και χειραγώγησης της δικαιοσύνης ως λειτουργίας του πολιτεύματος και των Λειτουργών της, επί τω τέλει καταλύσεως της, έχει πλέον όνομα, σκοπό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και εξυπηρετεί τα εκ της νέας τάξης πραγμάτων σκοπούμενα.
    Μήπως Κυρίες-οι η διακοπή των συνεδριάσεων και των λοιπών μέσων που χρησιμοποιούμε, με σκοπό να ακουστούμε, να προκαλέσουμε τον διάλογο και εν τέλει να προασπίσουμε το θεσμό που ταχθήκαμε να υπηρετούμε, έχει καταστεί παρωχημένο μέσο, δεδομένου και του γεγονότος ότι όπως στο αρθρο σας αναφέρετε «η πολιτική εξουσία αδιαφορεί», και μάλιστα με δυσμενείς πλέον συνέπειες για τους περισσοτέρους των κοινωνών της δικαιοσύνης, άρα πρέπει να μεταβάλουμε τον τρόπο αντίδρασης μας χρησιμοποιώντας, έστω έσχατα, μέσα προκειμένου να δημιουργηθεί ο αναγκαίος θόρυβος που θα «ξυπνήσει» την αδιάφορη (ως προς τις αιτιάσεις και όχι μόνο) τάξη των, στην Βουλή των Ελλήνων κατοικοεδρευόντων, εθνοπατέρων και θα αφυπνίσει την συνείδηση του μέσου πολίτη?? Υπάρχουν προτάσεις τέτοιων μέσων αντίδρασης?? Θα υπάρξουν στην ΓΣ?? Χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο δράσης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία λόγια.
    Αδυνατώ να διακρίνω έναν αντικειμενικό στόχο στις κινητοποιήσεις αυτές. Τι ακριβώς προσδοκούν οι υπογράφοντες το κείμενο ? Να πάρει η κυβέρνηση τα μέτρα πίσω ?
    Φοβάμαι ότι διολισθαίνουν σε συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ, με απώτερο σκοπό να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη, τώρα που ο τελευταίος δεν αισθάνεται ιδιαίτερα καλά.

    Με εκτίμηση,
    Α.Κ
    Πρωτοδίκης Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το ολο κατορθωμα ολων των κινητοποιησεων ηταν ο μεγαλος διχασμος του δικαστικου σωματος..
    απο δευτερα, που πρεπει να ξαναανεβουμε στην εδρα, θα μιλαμε για ενα αλλο δικαστικο σωμα: ενα σωμα υπαλληλων, με μηδεν σεβασμο απο πολιτες, που απλως παεργησε και απετυχε.. οπως τοσοι αλλοι υπαλληλοι..
    Κριμα... γιατι στο τριμηνο αυτο βγαλαν ολες οι πλευρες τον χειροτερο εαυτο τους και εδειξαν ολες οι πλευρες μια δικαιοσυνη αλληλοσπαρασομενη και αποκρουστικη για τον μεσο Ελληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω αντιδραση οι"Φαιδωνες"...
    Να παραιτηθουμε λεει απο το μισθο, γιναμε ΓΣΕΕ, διχαστηκαμε κλπ κλπ.
    Και φυσικα ολοι αυτοι αναλωνουν ολη τους την ενεργεια στο να κατακρινουν συναδελφους και δεν χαραμιζουν ούτε λεξη για την επιθεση που υφισταμεθα..
    Καμία υποχώρηση πλεον.
    Μας τρεμουν πια, συναδελφοι...
    Μην υποκυπτετε.

    Υ.Γ. Μεχρι και ο γνωστος "ανεργος" εμφανιστηκε, να μας πει οτι στους διομισι μηνες κινητοποιησεων των δικαστων, ελαβε...ΠΟΛΛΕΣ (!) αναβολες η υποθεση του και δεν μπορει να επιβιωσει...
    Ειλικρινα τωρα, πιστευετε οτι ΠΕΙΘΕΤΕ κανεναν;
    ΤΟΣΟ πολυ σας εχει τρομαξει η οργη ΣΥΣΣΩΜΟΥ του δικαστικού σωματος, που κατεβαινει με αεροπλανα και βαπορια για τη συνελευση ωστε να βροντοφωναξει την αγανακτηση του;
    Περαστικα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιός εμποδίζει τον ανωτέρω σχολιαστή να καταθέσει τις αποδοχές του;Και μάλιστα αφού δεν εργάζεται καθόλου;Βεβαίως οι τεμπέληδες,που επωφελούνται από τις κινητοποιήσεις και δεν πιάνουν δικογραφία στα χέρια τους, δεν πρέπει να πληρώνονται.Γιατί οιυπόλοιποι δουλεύουμε νθχθημερόν στις έδρες {για τις επείγουσες) και στα σπίτια μας για την εκκρεμότητα.Αν ο ανωτέρω δε δουλεύει,θα έχει μεγάλο θράσος να πληρώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σέβομαι τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της,επίσης τους έχω εμπιστοσύνη σχετικά με την κρίση τους. Αλλά αξιότιμε κύριε Σεβαστίδη η πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνηες 8α είναι να ψηφίζετε εσείς οι ίδιοι(οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί)την ηγεσία του Άρειου Πάγου,του ΣτΕ κλπ και οχι να αφήνετε την εκάστοτε πολιτική εξουσία να διορίζει το αρεστό της πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απορώ. Αυτοί οι "Φαίδωνες" και οι "άνεργοι" με μισθό πληρώνονται ή με το κομμάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια ιδέα: Δυνατός ο Δικαστής που υπομένει την ορατή ή αόρατη πίεση των υπολοίπων ομοίων του και δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της ΕΔΕ γιατί είναι ανεξάρτητος.

    Για το κείμενο: Ξύλινη γλώσσα. Αισθάνομαι να υποτιμάται η νοημοσύνη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Φαίδων έχει δίκιο . Αν ήμασταν μάγκες και ιδεολόγοι για το αγαθό της Δικαιοσύνης και όχι για τη τσέπη μας αυτό έπρεπε να κάνουμε. Διαφορετικά η δικαιολογία ότι δικάζουμε τις επείγουσες είναι σκέτη δικαιολογία για όλες τις άλλες που αφήνουμε αδίκαστες. Καλή η επανάσταση αλλά εις βάρος ποιου γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 5 Δεκεμβρίου 2012 5:39 μ.μ.: Ενας ακομη παριστανων το δικαστη σε αυτο το μπλογκ.
    Το οτι σας εχουμε βαρεθει και σας εχουμε καταλαβει, το εχετε αντιληφθει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι Φαίδωνες, οι άνεργοι και οι ομοϊδεάτες των ανωτέρω "συνάδελφοι" που δεν έχουν καταλάβει έως σήμερα ούτε ότι το πρόβλημα είναι θεσμικό κι όχι οικονομικό, ούτε ότι η αποχή είναι το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ η ομοψυχία και η τόλμη ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ είτε για ομαδική παραίτηση ΟΛΩΝ είτε για την πλήρη αναστολή λειτουργίας ΟΛΩΝ των δικαστηρίων της χώρας μέχρι να συνέλθε η κυβέρνηση, ας διαβάσουν το σχόλιο Στουρνάρα για την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με το χαράτσι και μετά να μας πούν αν ανήκουν στη δικαστική εξουσία και στον τρίτο πυλώνα της δημοκρατίας, οπότε ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΑΥΤΟ ή είναι απλοί υπάλληλοι του γραφείου ενός Υπουργού που αγνοεί την έννοια του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, οπότε θα σιωπήσουν και θα πάρουν στις 27/12 τα 700 ευρώ που τους αναλογούν για την εργασία τους....

    http://www.newsbomb.gr/politikh/story/259298/thrasytati-epithesi-stoyrnara-kata-tis-dikaiosynis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν συμφωνώ μαζί σου, 12:24 (6 Δεκεμβρίου)
    Οι "φαίδωνες" και οι ομοϊδεάτες του, έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι το πρόβλημα είναι θεσμικό και όχι οικονομικό.
    Γι΄ αυτό, ακριβώς, το λόγο, πολεμούν με τόση λύσσα τις κινητοποιήσεις των δικαστών.
    Θέλουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, και την αναγνώριση στην πράξη του ισότιμου και ισόκυρου αυτής με τις άλλες δύο εξουσίες.
    Προφανώς, έτσι εξυπηρετούν τα συμφέροντα "του εργοδότη" τους.
    Γι΄ αυτό δεν αξίζει να απαντάμε σε "ώτα μη ακουόντων".
    Άστους να τραγουδούν το ποίημα που έχουν αποστηθίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. επι προσωπικου
    "ΟΙ ΦΑΙΔΩΝΕΣ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΙ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ.."
    Μπορώ να σας δώσω το τηλέφωνό μου αγαπητέ συνάδελφε που υβρίζετε διαρκώς δημιουργώντας κλίμα συνωμοσίας για να θωρακίσετε τις αβεβαιότητές σας...ίδιον μιας ολοκληρωτικής αντίληψης μου φαίνεται η διαλεκτική σας, ασυμβίβαστο με το λειτουργημά μας... εκτός και εαν το εντάξουμε σε καμμια συνιστώσα της ΠΟΕ ΟΤΑ οποτε θα μπορούμε με μεγαλύτερο δυναμισμό να απαιτούμε και πιο δυνατά να υβρίζουμε...δυνάμή μας αγαπητέ συνάδελφε ήταν και είναι η αδυναμία μας...η διαφορετικότητα και η απόσταση...απο τα πράγματα και τους ανθρώπους ....φροντίστε στην αυριανή συνέλευση που δεν μπορω να παρευρίσκομαι να σκεφθείτε λογικά εγω πάντως μετα απο τρείς μηνες απεργίας που ειλικρινά ντρέπομαι..γι αυτό ΔΙΑΚΌΠΤΩ .... σας Καληνυχτώ αγαπητέ συνάδελφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαίδωνα,
    μην μας πεις ότι είσαι από αυτούς που επί 3 μήνες "απείχαν";
    Ερωτώ γιατί από τα κείμενα σου, το αντίθετο προκύπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιατί δεν έρχεσαι στη Γ.Σ. Φαίδωνα,μας σνομπάρεις ; Μόνο για να τρολλάρεις στο μπλογκ είσαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ