Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΌΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                                         
                          Αγαπητοι συναδελφοι

       Έχοντας την πρωτοβουλία κατά την 29η Τακτική Γενική Συνέλευση, για την σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με θέμα αυτής τροποποιήσεις του καταστατικού και με βάση την εμπειρία μου από τις τέσσερις θητείες που είχα στο Δ.Σ. της Ένωσης, νοιώθω την ευθύνη να παρουσιάσω τις προτάσεις μου για το εν λόγω θέμα, αιτιολογώντας κάθε προτεινόμενη τροποποίηση.

       Θεώρησα αναγκαίο να γνωστοποιήσω τις προτάσεις μου στα μέλη του Δ.Σ. και της Ένωσης, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Ένωσης, μερικές μέρες πριν την σύγκληση της Γ.Σ., ώστε να υπάρξει ένας ελάχιστος χρόνος για προβληματισμό επ’ αυτών και τυχόν άλλων που θα παρουσιασθούν από  άλλα μέλη της Ένωσης.
      Προτεινόμενες τροποποιήσεις του Καταστατικού
1)Ασυμβίβαστο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με θέση Ευρωπαϊκού η Εθνικού οργάνου, Συμβούλου Υπουργείου και Μέλους νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
       Με την ρύθμιση αυτή ι) Θα έχουν περισσότερο χρόνο τα μέλη του Δ.Σ. για ενασχόληση με τα ζητήματα της Ένωσης. ιι) Ενισχύεται η ανεξαρτησία των μελών του Δ.Σ. έναντι της Εκτελεστικής εξουσίας κλπ, καθόσον η κατάληψη τέτοιων θέσεων (όπως νομοπαρασκευαστικών επίτροπων) ενδεχόμενα δημιουργεί διαπλεκόμενες σχέσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης κλπ. ιιι) Αποτελεί θέμα ηθικής τάξεως για τα μέλη του Δ.Σ. έναντι των λοιπών ψηφοφόρων συναδέλφων των, που διεκδικούν αυτές τις θέσεις, αφού λόγω της θέσης τους στο Δ.Σ., έχουν το προνόμιο να γνωρίζονται και να συνομιλούν συχνά με ανώτατους δικαστικούς και πολιτειακούς παράγοντες.
2)Εκλογή Πρόεδρου Διοικητικού Συμβούλιου απευθείας από τα μέλη της ΕΕΕ.
      Οι λόγοι για τους οποίους ενδείκνυται η ανωτέρω ρύθμιση είναι κυρίως ι) Το ασφαλέστερο της  κρίσης των εκατοντάδων μελών της Ένωσης από την κρίση των λίγων μελών του Δ.Σ. ιι) Αποφεύγονται τυχόν παρασκηνιακές συζητήσεις, πιέσεις στα μέλη του Δ.Σ. από εξωτερικούς παράγοντες, ομαδοποιήσεις, «παζαρέματα» για κατάληψη αξιωμάτων κλπ.
3)Δυο Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις τον χρόνο (η 2η στην Θεσ/νικη η άλλη επαρχιακή πόλη).
       Έτσι θα έχουμε πιο ενεργή συμμέτοχη των μελών της Ένωσης στα πεπραγμένα του Δ.Σ.
4)Υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ. στην ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης.
       Με την δημοσιοποίηση των πρακτικών και τα μέλη του Δ.Σ θα λειτουργούν πιο υπεύθυνα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τα μέλη της Ένωσης θα γνωρίζουν τις θέσεις των εκπρόσωπων τους για κρίσιμα ζητήματα.
        Πιστεύω ότι με τις παραπάνω τροποποιήσεις ι) Θα αποφευχει στο μέλλον κάθε εσφαλμένη η όχι αντίληψη, ότι μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου χρησιμοποιούν την Ένωση ως εφαλτήριο κατάληψης θέσεων και  ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. ιι) Θα έχει η Ένωση μας το κύρος του επιστημονικού σωματείου που αρμόζει σε Εισαγγελικούς λειτουργούς, χωρίς συνδικαλιστικές πρακτικές που παρατηρούνται και απαξιώνουν άλλα σωματεία της Χώρας.

                                                            Με εκτίμηση
                                                   Δημήτριος Μητρούλιας
                                                  Αντεισαγγελέας Εφετών




1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικές οι προτάσεις. Αναδεικνύουν και διασφαλίζουν και το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο λειτουργός της δικαιοσύνης : Ηθος. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ