Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

«Έμφαση πλέον στην αναδιάρθρωση και όχι στην εκκαθάριση των βιώσιμων επιχειρήσεων»

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 6/6/2014
Σημαντική συμφωνία για τη διάσωση των επιχειρήσεων επιτεύχθηκε  στο Συμβούλιο  Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου.

Χ. Αθανασίου: «Έμφαση πλέον στην αναδιάρθρωση και όχι στην εκκαθάριση των βιώσιμων επιχειρήσεων»
Σημαντική συμφωνία για τη διάσωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επιτεύχθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ενέκριναν τον Κανονισμό για τις διασυνοριακές διαδικασίες Αφερεγγυότητας. Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία ή δανειστές σε περισσότερα του ενός κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την επιβίωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Πλέον το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την εκκαθάριση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα παραμένουν σε λειτουργία και κατ’ επέκταση θα διασώζονται θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Κανονισμός αποτελεί προσπάθεια αντιμετώπισης της αύξησης των πτωχεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Κάθε χρόνο περί τις 200.000 επιχειρήσεις (περίπου 600 ημερησίως) κηρύσσουν πτώχευση στην ΕΕ, ενώ 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μία «δεύτερη ευκαιρία». Η «δεύτερη ευκαιρία» είναι σημαντική και για τους επιχειρηματίες, καθώς ικανό ποσοστό επιτυχημένων σήμερα επιχειρηματιών έχουν αποτύχει στην πρώτη τους επιχειρηματική πρωτοβουλία. Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1346/2000 σχετικά με τις διαδικασίες αφερεγγυότητας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 31 Μαΐου 2002.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σύστασή της τον περασμένο Μάρτιο, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να τροποποιήσουν εντός ενάμιση έτους τις εθνικές διαδικασίες αφερεγγυότητας ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και επιδιώκοντας τους ίδιους στόχους με αυτούς του Κανονισμού για τις διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας. Απώτερος σκοπός είναι η εναρμόνιση του δικαίου της αφερεγγυότητας σε όλη την ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν συντρέχει στοιχείο διασυνοριακότητας. 
Ο Κανονισμός για την Αφερεγγυότητα θα πρέπει πρώτα να υιοθετηθεί και από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, προτού τεθεί σε ισχύ. 

3 σχόλια:

  1. ε, ναι επιτελους, βρεθηκε η λυση στο προβλημα των ελληνικων επιχειρησεων, με τα χρεη 700.000 ευρω στις τραπεζες, 200.000 ευρω στο δημοσιο, 100.000 ΦΠΑ, 90.000 ευρω προμηθευτες..
    αφου "σωθηκαν" με την εντυπωσιακη διαδικασια "του αρθρου 99" την οποια εδω και 7 χρονια καταφερε να την ολοκλρωσει ο εντυπωσιακος αριθμος της καμμιας επιχειρισης πανελληνιως (!!!), τωρα τη σωτηρια θα τη δωσει η ευρωπαικη διαδικασια αφερεγγυοτητας!!!!
    μην ανυσηχειτε.. χρωστατε 1 δις ευρω??? θα γινετε ευρωπαικα αφερεγγυοι και θα σωθειτε....

    ΥΓ Τι ειχαν τα ερμα και ψοφουσαν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, αλλά ξεχνάς και τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων ΑΠΟ το δημόσιο...

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στα μέλη του working group για την εξαιρετική- αν και αφανή- δουλειά που έκαναν. Όσοι γνωρίζουμε από κοντά, καταλαβαίνουμε την δυσκολία και τον βαθμό αφοσίωσης που χρειάστηκε εκ μέρους τους για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του κανονισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ