Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Του Γεωργίου Κασίμη, Πρωτοδίκη Κορίνθου Υποψήφιου για το ΔΣ της ΕΔΕ




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Του Γεωργίου Κασίμη, Πρωτοδίκη Κορίνθου
Υποψήφιου για το ΔΣ της ΕΔΕ
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την τιμητική στο πρόσωπό μου πρόταση του συναδέλφου μας κ. Νίκου Σαλάτα, Εφέτη, να συμμετέχω στην κοινή προσπάθεια με άλλους συναδέλφους, με σκοπό την υλοποίηση των ιδεών και αρχών μας σχετικά με την θέση του Έλληνα Δικαστή, τόσο στα πλαίσια της Πολιτείας, όσο και στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας.
            Η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα μας προκάλεσε περαιτέρω πολλαπλές συνέπειες, ως επιφαινόμενες κρίσεις με σοβαρές και βίαιες αλλαγές στη κατάσταση των πολιτών, στη λειτουργία του κράτους και στον κοινωνικό ιστό. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω τη γενικευμένη απαξίωση όλων των θεσμών στα μάτια των πολιτών αυτής της χώρας, οι οποίοι κατηγορούν συχνά μεν, αδίκως και λόγω αγνοίας, αλλά ενίοτε και δικαίως, τη Δικαστική Εξουσία για πολλά από τα δεινά που ταλαιπωρούν τους ίδιους.
            Εν όψει κυρίως των ανωτέρω, θα ήθελα να δω την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
1. να εκφράζει ενεργά τη θέση των δικαστών επί όλων των νομοθετικών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης, κυρίως δε όταν προκύπτουν από την υλοποίηση μνημονιακών υποχρεώσεων,
2. να ενημερώνει τον δικαστή για τις νομοθετικές και διεθνείς εξελίξεις, ουσιαστικά, δια της αναβαθμίσεως της ιστοσελίδας της Ενώσεως και δια πραγματικών συνεδρίων και όχι κεκαλυμμένου τουρισμού σε πολυτελή ξενοδοχεία, γεγονός που δίνει λαβή σε σφοδρές κριτικές εκ μέρους της κοινωνίας,
3. να προστατεύει τον δικαστή από ανοίκειες επιθέσεις εκ μέρους δημοσιογράφων όταν αφορούν τη δικαιοδοτική κρίση του.
            Ειδικότερα ως προς τα ανωτέρω στοιχεία 1 και 2, θα ήθελα να επισημάνω ότι το άρθρο 2 παρ. 5 του καταστατικού της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θέτει ως σκοπό της, την «συμβολή στη βελτίωση της νομοθεσίας και την ανύψωση του μορφωτικού και επιστημονικού επιπέδου των μελών της». Αυτή η λειτουργία της Ενώσεως μας έχει εντελώς παραμεληθεί με αποτέλεσμα οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, θεσμικά ενεργούντες, να μην λαμβάνουν επιστημονική θέση για τις ραγδαίες νομοθετικές αλλαγές που γίνονται τα τελευταία χρόνια και να μην συμμετέχουν στην εξέλιξη της νομικής επιστήμης.
Με άλλα λόγια είναι άδικο για εμάς να έχουμε δημόσια παρουσία μόνο για την προστασία των μισθών μας.
Η στήριξη σας, θα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για την ομάδα μας όσο και για μένα.
Σας ευχαριστώ.
Κασίμης Γεώργιος
Πρωτοδίκης Κορίνθου