Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Νικολάου Χρ.Σαλάτα , Εφέτη ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ



--------------------------- 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κάνοντας μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, δεν μπορούμε παρά να εντοπίσουμε την ανάδειξη απο τα σπλάχνα της Δικαιοσύνης , αλλά και της  Ενωσής μας, στελεχών, σε ηγετικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης (Πρόεδροι ανεξαρτήτων αρχών ) αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου   (υπουργοί, βουλευτές ,γενικοί γραμματείς – ΕΥΠ κλπ).

Θεωρούμε ότι το φαινόμενο αυτό δημιουργεί ευλόγως ανησυχίες και ερωτηματικά και είναι έκφραση της λειτουργίας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της δικαστικής εξουσίας και του δικαστικού συνδικαλισμού αφενός και της εκτελεστικής εξουσίας αφετέρου.
Παριστάμεθα επίσης μάρτυρες τον τελευταίο καιρό, μίας πρωτοφανούς στα χρονικά της Ενωσής μας ,ποδηγέτησης της συνδικαλιστικής δράσης μας ,από θεσμικούς παράγοντες ( έκδηλη ανάμειξη της Προέδρου του Α.Π. κ. Θάνου στην εκλογική διαδικασία με την υποστήριξη και καθοδήγηση  των υποψηφίων της ομάδας ,στην οποία ηγείτο μέχρι της επιλογής της ,ως Προέδρου του ΑΠ , παραμένοντας έκτοτε  ως μέλος του Δ.Σ και μέλος της ομάδας αυτής ,ως μη όφειλε)  ,που ούτε το σχετικό δικαίωμα βεβαίως έχουν , αλλά και που αυτή η συμπεριφορά τους έρχεται σε αντίθεση  με τον επιβαλλόμενο διακριτό ρόλο  του Δικαστή  αφενός και με την πεμπτουσία του  συνδικαλισμού ,που είναι  η λειτουργική του αυτονομία ,αφετέρου.
Η Δικαιοσύνη έχει διχαστεί για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, τα συμπτώματα δε του λυπηρού αυτού διχασμού ,είναι γνωστά σε όλους μας.
Από την άλλη μεριά είναι πρόδηλη μία διαρκής επιτεινόμενη υποβάθμιση του Ελληνα Δικαστή, στην οποία  κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι το προεδρείο της Ενωσής μας αντέδρασε ,όχι μόνο αποτελεσματικά , αλλά ούτε καν συμβολικά, με αποτέλεσμα η Ενωσή μας να έχει περιέλθει σε ανυποληψία και απομόνωση ( διακοπή σχέσεων με λοιπές δικαστικές ενώσεις,  δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, κλπ), περιοριζόμενη δια της πλειοψηφίας του διοικητικού της συμβουλίου σε ηθικά και νομικά απαράδεκτη σύμπλευση με την κ. πρόεδρο του Α.Π, σε ιδιωτική της διαφορά.
Οι επικείμενες εκλογές στις 22 και 29 Μαίου 2016, δίνουν την ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου Δ.Σ. που να έχει τη διάθεση και την ικανότητα να δώσει μάχες για μία πραγματικά ανεξάρτηση δικαιοσύνη , πλήρως αυτονομημένη απο την εκτελεστική εξουσία,
-που θα αγωνισθεί για την αποκατάσταση της ηθικής  εικόνας της Δικαιοσύνης,
-που σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει τον θεσμικό της ρόλο για την εξυπηρέτηση προσωπικών , πολιτικών και λοιπών  φιλοδοξιών,
-και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του δικαστή ,με σειρά μέτρων, που προέχον τυγχάνει η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της  χώρας.
Γνωρίζετε αγαπητοί μου συνάδελφοι ότι επί 15 ήδη έτη δίδουμε αγώνα σε δικαστικό και συνδικαλιστικό επίπεδο , υπηρετώντας τις παραπάνω αρχές και αξίες.
Σας καλούμε λοιπόν να συμβάλετε με την μαζική σας συμμετοχή,  στις επερχόμενες αρχαιρεσίες ,στην αναβάθμιση της  απήχησης της ένωσής μας  και με την ψήφο σας προς την ομάδα μας, στην υλοποίηση του οράματος που έχουμε για μια Δικαιοσύνη πλήρως ανεξάρτητη, ευνομούμενη, δημοκρατική , περισσότερο αξιοκρατική και συμπαραστάτη του Ελληνα πολίτη ,μέσα στην αδόκητη δοκιμασία που διέρχεται.
 Με εκτίμηση
Νικόλαος Χρ.Σαλάτας.
Εφέτης Αθηνών