Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΙΓΚΟΛΗ Υποψήφιου για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων



Δημήτριος Ζιγκόλης
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης
Υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο
                          της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων

                                        Κομοτηνή, 9 Μαΐου 2016,



Αντί "επιστολής προς τους συναδέλφους"...

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ...

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

  Υπό κρίσιμες περιστάσεις, καλούμαστε να επιλέξουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, την νέα ηγεσία της Ενώσεώς μας.
   Την προηγούμενη διετία, και υπό την  καθοδήγηση της τότε Προέδρου της Ένωσης, κ. Β. Θάνου πετύχαμε την επαναφορά του μισθολογίου μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Όμως και αυτή η κατάκτηση τελεί πλέον υπό αμφισβήτηση, αφού ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μειώσεις των αποδοχών μας και μάλιστα από την 1 Ιουλίου 2016. 
Στην επόμενη διετία θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις: Το τρίτο μνημόνιο ή ακόμη και ένα τέταρτο, ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία θα αφορά και τις διατάξεις "περί Δικαστικής Εξουσίας" είναι κάποιες από αυτές. 
   Δεν θα αναλωθώ σε "τετριμμένα" που λέγονται μια φορά στα δύο χρόνια, επ' ευκαιρία και μόνο των αρχαιρεσιών και τα οποία αμέσως μετά γίνονται κενό γράμμα.
   Την τελευταία διετία 2014-2016, γίναμε μάρτυρες των αντιπαραθέσεων μεταξύ των "ομάδων" που υφίστανται ήδη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Αντιπαραθέσεις που δεν αφορούν κανέναν μας, εκτός από τους ίδιους "τους ενδιαφερόμενους".
Τα προβλήματα που μας ταλανίζουν όμως παραμένουν και είναι:
-οι συνθήκες υπό τις οποίες ασκούμε τα καθήκοντά μας,
-οι ευθύνες τις οποίες καλούμαστε να αναλάβουμε,
-ο όγκος της δουλειάς την οποία υποχρεούμαστε να διεκπεραιώσουμε.
-οι ασφυκτικές προθεσμίες που καλούμαστε να προλάβουμε.
Πέρα από αυτά:
-είμαστε αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες και αδικαιολόγητες "παρεμβάσεις" της νομοθετικής εξουσίας στους δικαστικούς κώδικες, με αποτέλεσμα η αγορά "τετράβιβλου" να είναι πλέον μάταιη. Ο Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και ο υπό επεξεργασία νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε:
-με τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκούμε τα καθήκοντά μας.
-με τις "στρεβλώσεις" του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, όπως τα "κωλύματα εντοπιότητας" τα οποία ταλαιπωρούν άσκοπα και άδικα πολλούς από εμάς.
-με πολλές και γνωστές στρεβλώσεις του ΚΠολΔ και του ΚΠΔ οι οποίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης, την οποία ο τύπος και διάφορα ΜΜΕ "χρεώνουν" αποκλειστικά σε εμάς.
-με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία αν και εφόσον πραγματοποιηθεί, ίσως "φέρει τα πάνω, κάτω" στον χώρο της Δικαιοσύνης.
-με το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι, υπηρετούν μακριά από τον τόπο των "συμφερόντων" τους, και υποβάλλονται σε κάθε είδους ταλαιπωρίες.
-με το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι, μέσα σε αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται να "προλάβουν" δίμηνες, τρίμηνες τετράμηνες και οκτάμηνες προθεσμίες.
-με την αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων. Η δικαστική απόφαση στην Ελλάδα είναι πλέον τόσο "αιτιολογημένη", σε βαθμό που δεν μπορεί πλέον να την αντιληφθεί ούτε ο ίδιος ο διάδικος στον οποίο αφορά.
-με τα υφιστάμενα "κενά" στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της Χώρας που ταλαιπωρούν όλους μας. 
    Για τα παραπάνω τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Ακούγονται μόνο διάφορα ευχολόγια που έχουν να κάνουν με το "αυτοδιοίκητο", την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, και το ασυμβίβαστο ή όχι του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με την "θέση ειδικού συμβούλου" καθώς και την "αύξηση οργανικών θέσεων" οι οποίες επιμένουν να μην αυξάνονται, αλλά αντιθέτως στον πρώτο βαθμό έχουν μειωθεί.
. Κατά καιρούς γίνονται ανακοινώσεις από την μία ή την άλλη "ομάδα" το τι ειπώθηκε ή τι δεν ειπώθηκε στο "τάδε Δ.Σ."  ή αν το "δείνα ΔΣ" είχε ή όχι "νόμιμη απαρτία" και άλλα ανούσια πράγματα τα οποία σε τίποτε δεν μας αφορούν ούτε μας ωφελούν. 
   Όλα τα παραπάνω δεν τα λέω για πρώτη φορά!
   Τα έχω πει κατά καιρούς σε δημόσιες παρεμβάσεις μου, και τα έχω πει στην Γ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου και προειδοποίησα για την σχεδιαζόμενη μείωση των αποδοχών μας. 
   Μήπως είναι καιρός να  ακουστεί κάποια στιγμή και η δική μας φωνή;
   Αν μου δώσετε τη δύναμη, θα αγωνιστώ:
   - για την υπεράσπιση του μισθολογίου μας. . Οι αποδοχές μας δεν πρέπει να γίνουν ποτέ "φιλοδώρημα" της εκτελεστικής εξουσίας προς τους Δικαστές και Εισαγγελείς.
   -Για τον επαναπροσδιορισμό της "περίφημης" αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων, η οποία πλέον πρέπει να είναι συνοπτική και αντιληπτή...
   - την εξάλειψη των παρωχημένων πλέον, "κωλυμάτων εντοπιότητας".
   - την αναθεώρηση του θεσμού της Επιθεώρησης των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών.     .
   - την ανάδειξη του ζητήματος της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης υπό την έννοια ότι δεν φταίει πάντα ο Δικαστής. Αλλά και ο γραμματέας που τηρεί ωράριο και "κατεβάζει το μολύβι" καθώς και οι διάδικοι που ζητούν συνεχείς αναβολές. Αυτό φυσικά δεν το έχει τονίσει κανείς... 
   - Να τεθεί το ζήτημα της κατάργησης του θεσμού των ασφαλιστικών μέτρων. Και η προσωρινή διαταγή μέχρις εκδικάσεως της αγωγής, μπορεί να επιτελέσει την ίδια αποστολή.
   - Να τεθεί επι τάπητος το ζήτημα της προδικασίας της ποινικής δίκης, η οποία ως έχει αποτελεί και την κύρια αιτία για την καθυστέρηση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Να τεθεί το ζήτημα της κατάργησης των βουλευμάτων και η παραπομπή να γίνεται πλέον με σύμφωνη γνώμη του καθ' ύλην και κατά τόπον αρμοδίου δικαστηρίου. Η προσωρινή κράτηση, από 18μηνη να γίνει 9μηνη. Ιδού η πρόκληση...
   - Για την ανάδειξη προτάσεων που αφορούν την Δικαστική Εξουσία, εν όψει της διαφαινόμενης συνταγματικής αναθεωρήσεως.    

Αγαπητοί συνάδελφοι,
   Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες, και οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι πολλές. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Πιστεύω όμως ότι με την αδιατάρακτη ενότητα μεταξύ μας, θα προασπίσουμε πάγια αιτήματά μας    και θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για εμάς αλλά και για τους πολίτες τους οποίους υπηρετούμε.    
    Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, εάν μου δώσετε τη στήριξή σας, θα εκπροσωπήσω τα πάγια αιτήματά μας. Επιτέλους πρέπει να γίνει η αρχή...
   Καταθέτω ανεξάρτητη υποψηφιότητα, διότι οι "ομαδοποιήσεις" μόνο ζημία μπορούν να μας επιφέρουν και κανένα όφελος δεν επιτυγχάνουν. Άνθρωποι ικανοί υπάρχουν παντού. 
   Καιρός να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα που μας ταλανίζουν όλους. Προκειμένου να δουλέψουμε πραγματικά απερίσπαστοι ! .

                   ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ...