Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΕισΑΠ: Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση εισαγγελέων και δικαστών σε όλη τη χώρα από το ΚΕΘΕΑ για τις εξαρτήσεις


       Με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου  κυρίας  Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου και του ΚΕΘΕΑ, εγκαινιάστηκε αυτές τις μέρες πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης εισαγγελέων και δικαστών όλης της χώρας σε θέματα εξαρτήσεων. 

     Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ολοκληρωμένη ενημέρωση των λειτουργών της δικαιοσύνης γύρω από το σύνθετο θέμα της εξάρτησης, το οποίο συνδέεται με σημαντικό αριθμό εκδικαζόμενων υποθέσεων. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να διευκολύνει την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για εναλλακτικά της φυλάκισης μέτρα σε εξαρτημένους χρήστες , ενισχύοντας τις δυνατότητες απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης στο πλαίσιο του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.


     Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη διεξαγωγή διήμερων σεμιναρίων σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας με την ακόλουθη θεματολογία:

    • Διάγνωση της εξάρτησης και προφίλ  των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.
    • Σχέση χρήσης και παραβατικότητας, και τεκμηρίωση  της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και ως προς τα δύο αυτά κριτήρια.
    • Το μοντέλο θεραπείας, οι αρχές και το πλαίσιο λειτουργίας  των προγραμμάτων απεξάρτησης στην κοινωνία και τις φυλακές.
    • Ζητήματα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των απεξαρτημένων.
    • Ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία απεξάρτησης.
    • Θεραπευτικές παρεμβάσεις για ειδικούς πληθυσμούς, όπως ανηλίκους, άτομα με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής), πρόσφυγες και μετανάστες.
    • Η εξάρτηση από το αλκοόλ , η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και τα προγράμματα για την αντιμετώπισή τους.

     Σημαντικό συστατικό των σεμιναρίων και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία τους είναι οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν εκ παραλλήλου σε μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Εκεί   εισαγγελείς και δικαστές  είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας  των κέντρων και να συζητήσουν με το προσωπικό και τα θεραπευόμενα μέλη.

     Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στον Βόλο και τη Λάρισα με τη συμμετοχή 35 συνολικά λειτουργών και ακολούθησαν στην Καλαμάτα και στην Πάτρα το χρονικό διάστημα από 11 έως 14 Φεβρουαρίου και στην Αθήνα στις 18 και 19 του ίδιου μήνα.  Το επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ακολουθήσουν σεμινάρια  και σε άλλες  περιοχές της Χώρας όπου λειτουργούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, όπως στα Ιωάννινα στις 27-28 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη στις 12-13 Μαρτίου και στην Καβάλα στις 14-15 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ