Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΕΔΔΑ: καταδίκη δημοσιογράφου που έγραψε ότι δημόσιο πρόσωπο τέλεσε απόπειρα βιασμού ανηλίκου πριν αποδειχθεί ένοχος,

 


Η έκδοση απόφασης που υποχρέωσε δημοσιογράφο να αποζημιώσει δημόσιο πρόσωπο για τον οποίο έγραψε ότι τέλεσε απόπειρα βιασμού ανηλίκου πριν αποδειχθεί ένοχος, δεν παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Milosavljević κατά Σερβίας της 25.05.2021(αρ.προσφ. 57574/14)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Υπεύθυνη δημοσιογραφία και ελευθερία της έκφρασης.

Ο προσφεύγων δημοσιογράφος σε γνωστό περιοδικό, εξέδωσε ένα άρθρο στο οποίο κατηγορούσε μέλος το τοπικού συμβουλίου ότι διέπραξε απόπειρα βιασμού εναντίον ανήλικου κοριτσιού Ρομα χωρίς να έχει βάσιμες αποδείξεις και χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του φερόμενου βιαστή. Τα αστικά δικαστήρια υποχρέωσαν τον προσφεύγοντα να καταβάλει στον δυσφημούμενο, το ποσό των 662 ευρώ για ηθική βλάβη και τα δικαστικά έξοδα. Η δικαστική απόφαση δεν εκτελέστηκε ποτέ λόγω ελλείψεως περιουσίας του προσφεύγοντα. Ο προσφεύγων δημοσιογράφος άσκησε καταγγελία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης .

Το Στρασβούργο υπενθύμισε την πάγια νομολογία του σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σχετικά με θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον . Επανέλαβε  την διάκριση που γίνεται  μεταξύ ιδιωτών και ατόμων που ενεργούν σε δημόσιο πλαίσιο, καθώς για  τα δημόσια πρόσωπα  τα όρια των κριτικών σχολίων είναι ευρύτερα και τόνισε ότι ελευθερία της γνώμης διασφαλίζεται από το άρθρο 10, ωστόσο όταν μια δήλωση ισοδυναμεί με αξιολογική κρίση, αυτή η κρίση πρέπει να στηρίζεται σε πραγματική βάση.

Διαπίστωσε ότι το άρθρο του προσφεύγοντα περιείχε ανακριβή πραγματικά περιστατικά, ανέφερε για  το δημόσιο πρόσωπο ότι τέλεσε «απόπειρα βιασμού»,  ενώ ήταν μόνο ύποπτος για απόπειρα βιασμού.

Ως εκ τούτου το ΈΔΔΑ έκρινε ότι τα αστικά δικαστήρια εξισορρόπησαν την ελευθερία έκφρασης του προσφεύγοντος, αφενός, και το συμφέρον του ενάγοντος για την προστασία της φήμης του τονίζοντας ότι η προστασία που παρέχεται από το άρθρο 10 της Σύμβασης στους δημοσιογράφους, καθώς και στους εκδότες με έμμεσο τρόπο, υπόκειται στην προϋπόθεση ότι ενεργούν με καλή πίστη προκειμένου να παρέχουν ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις αρχές της υπεύθυνης δημοσιογραφίας. Μη παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ.

 

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ
https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ