Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

KEIMENO 

 

Η ανάρτηση είναι ανοικτή για νομικά σχόλια

8 σχόλια:

  1. Μόνο που το διαβάζεις μπερδεύεσαι. Σκέψου να εφαρμοστεί και στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πόρισμα θυμίζει επιεικώς δουλειά στο ποδάρι. Η φράση «Ευχής δε έργον θα ήταν να υπάρξει κίνητρο εθελουσίας εξόδου
    με αντικειμενικά κριτήρια (ηλικιακά, υγείας κλπ), κατ΄ αντιστοιχία με το
    τελευταίο που είχε υπάρξει προ εικοσαετίας περίπου.», οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι συντάκτες του πορίσματος γνωρίζουν την προχειρότητα του πορίσματος και τη δυσκολία του έργου και εύχονται (άκουσον άκουσον) να φύγουν οι ειρηνοδίκες ώστε να καταστεί ευκολότερη η ενοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψευδομεταρρυθμιση που θα προκαλεσει περισσοτερα προβληματα απο αυτα που φιλοδοξει να λυσει.Σαν να διατηρουνται τα ειρηνοδικεια με αλλο ονομα.Ας αυξηθει τοτε απλα η αρμοδιοτητα των ειρηνοδικειων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που αναφέρεται ότι μετά την ενοποίηση θα υπάρξει "σημαντική αύξηση των δικαστών του πρώτου βαθμού" είναι κοροϊδία. Πώς θα υπάρξει αύξηση, αφού δεν θα γίνει καμία επιπλέον πρόσληψη; Αν έχω στη μία μου τσέπη 50 ευρώ και στην άλλη μου τσέπη άλλα 50 και τα βάλω όλα σε μία θα γίνω πλουσιότερος; Όχι, φυσικά! Πάλι 100 θα έχω, απλά θα τους αλλάξω θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από την ομάδα εργασίας μόνον ο πρόεδρος του ΔΣ Θεσσαλονίκης διατύπωσε επιφυλάξεις. Κανένας άλλος. Ούτε ένας δικαστής, ούτε καν οι δικαστές του πρώτου βαθμού, ούτε καν ο ένας και μοναδικός ειρηνοδίκης που μετείχε στην επιτροπή. Ενοποίηση του πρώτου βαθμού και σε μια δεκαεξαμελη επιτροπή συμμετείχε μόνον ένας ειρηνοδίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nα τους κάνουμε όλους ειρηνοδίκες δεν παίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Το μόνο που ενδιαφέρει τους ειρηνοδίκες που προωθουν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι η μισθολογική εξομοίωση με τους δικαστές-απόφοιτους της ΕΣΔΙ. Τα άλλα περί επιτάγχυνσης είναι απλά το τυράκι που αποσκοπεί στην κοινωνική απόδοχή. Λαμβάνοντας δε υπ' όψιν τα εντελώς διαφορετικά κριτήρια επιλογής μεταξύ υποψηφιων Πρωτοδικών σε σχέση με αυτά των υποψηφίων Ειρηνοδικών, η ανωτέρω στόχευση, θα επέφερε μόνο εντάσεις και ανταγωνισμούς εντός της δικαιοσύνης καθώς και περαιτέρω δικονομικη σύγχυση για τους διαδικους, με συνακόλουθες παραπομπες λόγω αναρμοδιόητας πλήθους υποθέσεων και ως εκ τούτου περαιτέρω καθυστερήσεις. Από το ως άνω σχέδιο το μόνο που θα επέφερε άμεσα απτά αποτελέσματα θα ήταν ο διαχωρισμός πολιτικής-ποινικής δικαιοδοσίας με αντιστοιχη θητεία των εν ενεργεία δικαστών ανά διετία ή τριετία καθώς και η συγχωνευση των μικρών πρωτοδικείων. Αντιστοίχως πρέπει να γίνει αύξηση οργανικών θέσεων των υπαρχόντων Πρωτοδικείων με εισαγωγή Πρωτοδικών μέσω διαγωνισμού για την εισαγωγή στην ΕΣΔΙ και φοίτηση σε αυτήν και όχι εξομοίωση ειρηνοδικών - πρωτοδικών, κατά ευθεία παράβαση της αρχής της αξιοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα σοβαρά τώρα η λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης είναι η κατάργηση των ειρηνοδικείων; Το μόνο σωστό σε αυτό το πόρισμα είναι αυτό που αναφέρεται στην κατακλείδα για "μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε άλλους παράγοντες" και το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει πράξη εδώ και δεκαετίες. Ο δικαστής δεν είναι δυνατόν να απασχολείται με "λυμένα θέματα". Ειδικά για τα πολιτικά δικαστήρια, ταχύτητα θα επέφερε και η κατάργηση της έκδοσης απόφασης για μια σειρά υποθέσεων στις οποίες δεν υπάρχει αντιδικία. Π.χ. σε υποθέσεις εκουσίας που αφορούν παροχή άδειας για αποποίηση από ανήλικο γιατί θα πρέπει να απαιτείται απόφαση και να χάνεται χρόνος μέχρι αυτή να γραφεί, αν η αίτηση πρόκειται να γίνει δεκτή; Απόφαση να βγαίνει μόνο αν υπάρχει περίπτωση απόρριψης της αίτησης, αλλιώς να αρκεί μία απλή διάταξη ή και σημείωση ακόμα επί της αίτησης που να λέει ότι αυτή γίνεται δεκτή. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε όλες τις κατηγορίες υποθέσεων που ισχύει το τεκμήριο της ομολογίας σε περίπτωση ερημοδικίας του εναγόμενου. Αρκεί μία απλή σημείωση επί του δικογράφου ότι το ένδικο βοήθημα γίνεται δεκτό λόγω ερημοδικίας και να γράφεται απόφαση μόνο σε περίπτωση απόρριψης, προκειμένου αυτή (η απόρριψη) να αιτιολογείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ