Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

ΕλΣυνΕΕ: Ορισμένοι οργανισμοί της ΕΕ δεν τα καταφέρνουν καλά στο πλαίσιο των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων


 


 
  

Έχετε πιθανότατα ακουστά τον Frontex, την Ευρωπόλ και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν συνολικά 43 οργανισμοί της ΕΕ που εδρεύουν σε 23 κράτη μέλη και απασχολούν περισσότερους από 15 000 υπαλλήλους; Αυτοί όχι μόνο διαχειρίζονται σημαντικές δαπάνες ύψους περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, αλλά ασκούν επίσης σημαντική επιρροή σε θεμελιώδεις τομείς της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι οργανισμοί της ΕΕ τηρούν άρτιους λογαριασμούς και δαπανούν σωστά τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, αξιολογεί κάθε χρόνο την αξιοπιστία της λογιστικής των οργανισμών, καθώς και κατά πόσον οι πράξεις εσόδων και δαπανών εκτελούνται … σύμφωνα με τους κανόνες.

Εν συντομία: το ΕΕΣ δίνει και στους 43 οργανισμούς της ΕΕ «καλό βαθμό» για την αρτιότητα των λογαριασμών και των εσόδων τους για το 2022. Ωστόσο, ορισμένοι οργανισμοί δεν διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του 2022 εξίσου καλά με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, τέσσερις οργανισμοί παίρνουν κίτρινη κάρτα όσον αφορά τις δαπάνες τους, οι τρεις από αυτούς λόγω αδυναμιών στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων. Πράγματι, η μη ορθή εφαρμογή των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων αγαθών και υπηρεσιών αποτελεί ένα επίμονο και γενικευμένο πρόβλημα μεταξύ των οργανισμών της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο Frontex —ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ με περισσότερους από 2 000 υπαλλήλους και προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ— αύξησε την αξία αρχικής σύμβασης που αφορούσε την υποβολή των νέων φυλάκων σε ψυχολογικές εξετάσεις υπερβαίνοντας το δεκαπλάσιο του ορίου του 50 %, ενώ το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) ανέθεσε σύμβαση αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ σε ταξιδιωτικό πρακτορείο χωρίς να έχει προηγουμένως δημοσιευθεί προκήρυξη διαγωνισμού.

Φέτος, το ΕΕΣ εξέτασε επίσης κατά πόσον οι οργανισμοί έλαβαν μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους και για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο πλαίσιο της συμβολής τους στην ενωσιακή δράση για το κλίμα και προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που ενέσκηψε με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σχεδόν δύο στους τρεις οργανισμούς της ΕΕ έχουν καταρτίσει σχέδια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της κλιματικής ουδετερότητας των δραστηριοτήτων τους. Ωστόσο, όλοι οι οργανισμοί οφείλουν να εκπονήσουν επικαιροποιημένα σχέδια για τον σκοπό αυτό και να αναφέρουν στοιχεία σχετικά με τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιδόσεις τους.

 

https://www.eca.europa.eu/el/news/NEWS2023_11_NEWSLETTER_03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ