Η σύζυγος κρίθηκε αποκλειστικά υπαίτια διαζυγίου
γιατί έπαυσε να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον σύζυγό της! Η συναίνεση
στο γάμο δεν συνεπάγεται συναίνεση σε μελλοντικές σεξουαλικές σχέσεις!
Παραβίαση σεβασμού της ιδιωτικής ζωής
ΑΠΟΦΑΣΗ
H.W. κατά Γαλλίας της 23.01.2025 (προσφυγή αριθ. 13805/21)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η προσφεύγουσα κρίθηκε από τα Γαλλικά δικαστήρια αποκλειστικά υπαίτια διαζυγίου, με την αιτιολογία ότι είχε πάψει να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον σύζυγό της. Η προσφεύγουσα δεν παραπονέθηκε για την έκδοση του διαζυγίου, το οποίο είχε επίσης ζητήσει με σχετική αγωγή της, αλλά για την αιτιολογία της δικαστικής απόφασης.
Το Δικαστήριο επισήμανε ότι η έννοια των «συζυγικών υποχρεώσεων», όπως προβλέπεται στην εγχώρια έννομη τάξη και εφαρμόστηκε και στην παρούσα υπόθεση, δεν εμπεριέχει και τη συναίνεση σε σεξουαλικές σχέσεις. Κατά το γαλλικό ΑΚ η μη εκπλήρωση των συζυγικών υποχρεώσεων συνιστά λόγο που δικαιολογεί την έκδοση διαζυγίου, συνεπάγεται και περιουσιακές συνέπειες και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει και βάση για αγωγή αποζημίωσης.
Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ίδια η ύπαρξη μιας τέτοιας συζυγικής υποχρέωσης αντίκειται στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, της σεξουαλικής ελευθερίας, του δικαιώματος στη σωματική αυτονομία και της θετικής υποχρέωσης των συμβαλλόμενων κρατών για πρόληψη στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο δεν μπόρεσε να εντοπίσει κανέναν λόγο ικανό να δικαιολογήσει την παρέμβαση των δημόσιων αρχών στον τομέα της σεξουαλικότητας.
Το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι η έννοια των «συζυγικών υποχρεώσεων», όπως ορίζεται στην εθνική έννομη τάξη, δεν λάμβανε καθόλου υπόψη το δικαίωμα συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις και επανέλαβε ότι κάθε μη συναινετική πράξη σεξουαλικού χαρακτήρα συνιστά μορφή σεξουαλικής βίας. Κατά το Στρασβούργο, η συναίνεση στο γάμο δεν μπορεί να συνεπάγεται και συναίνεση σε μελλοντικές σεξουαλικές σχέσεις. Μια τέτοια ερμηνεία θα ισοδυναμούσε με άρνηση της καταδικαστέας έννοιας του συζυγικού βιασμού. Αντιθέτως, η συναίνεση πρέπει να αντανακλά την ελεύθερη βούληση για την διενέργειας σεξουαλικών πράξεων στα πλαίσια της εγγάμου σχέσεως.
Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επαναβεβαίωση της αρχής των συζυγικών υποχρεώσεων και η έκδοση διαζυγίου εξ αιτίας αποκλειστικής υπαιτιότητας της προσφεύγουσας για τον παραπάνω λόγο, στερείτο επαρκούς αιτιολογίας, και ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν είχαν προβεί σε δίκαιη στάθμιση μεταξύ των αντιτιθέμενων συμφερόντων που διακυβεύονταν εν προκειμένω.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ).
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ