Η Ευρώπη έχει μακρά παράδοση στη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Οι δύο αυτές έννοιες αποτελούν θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και βρίσκονται στην καρδιά της ΕΕ. Για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), θα λέγαμε ότι πρόκειται για έννοιες βαθιά χαραγμένες στο κρηπίδωμα των αξιών του από τις απαρχές της ύπαρξής του. Ήρθε όμως η στιγμή να τις δείτε και χαραγμένες σε πραγματική πέτρα. Συγκεκριμένα, σε κομμάτια βράχου από την Ακρόπολη Αθηνών, τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε όταν μας επισκεφθείτε στο Λουξεμβούργο. Λίγα λόγια για τα εκθέματα:
Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, το θεσμικό μας όργανο, που ξεκίνησε το έργο του ως ο θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ το 1977, συμβάλλει στη λογοδοσία της ΕΕ υποβάλλοντας σε ανεξάρτητο εξωτερικό έλεγχο τους λογαριασμούς και τις επιδόσεις της. Πρόκειται για αξιοσημείωτο έργο, που όμως ωχριά, αν συγκριθεί με τις απαρχές της λογοδοσίας στην ήπειρό μας, πριν από πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Ελλάδα, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται ως το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ήδη στην αρχαιότητα, αναγνωριζόταν ότι ο έλεγχος αποτελούσε το βασικό αντίβαρο στους κυβερνώντες. Τον 4ο αιώνα π.Χ., στην πραγματεία του σχετικά με την τέχνη και την επιστήμη της διακυβέρνησης, τα Πολιτικά, ο Αριστοτέλης σημείωνε:
«ἐπεὶ
δὲ ἔνιαι τῶν ἀρχῶν, εἰ καὶ μὴ πᾶσαι, διαχειρίζουσι πολλὰ τῶν κοινῶν,
ἀναγκαῖον ἑτέραν εἶναι τὴν ληψομένην λογισμὸν καὶ προσευθυνοῦσαν, αὐτὴν
μηθὲν διαχειρίζουσαν ἕτερον· καλοῦσι δὲ τούτους οἱ μὲν εὐθύνους οἱ δὲ
λογιστὰς οἱ δ᾽ ἐξεταστὰς οἱ δὲ συνηγόρους1.»
Με την ευγενική χορηγία του Μουσείου Ακρόπολης της Αθήνας, το ΕΕΣ έχει την τιμή να φιλοξενεί τους λογαριασμούς της Ακρόπολης που καταρτίστηκαν πριν από περισσότερα από 2 000 χρόνια. Η έκθεση περιλαμβάνει μοναδικά αντίγραφα των λογαριασμών που αφορούσαν την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς, το οποίο δέσποζε στο κέντρο του Παρθενώνα.
Στις μαρμάρινες στήλες είναι χαραγμένος ο πλήρης απολογισμός των εσόδων και δαπανών των αξιωματούχων στους οποίους η αθηναϊκή πολιτεία είχε αναθέσει την επίβλεψη της κατασκευής του αγάλματος. Τα ασυνήθιστα μεγάλα ποσά που αναγράφονται στις στήλες οδηγούν στη σκέψη ότι ενδεχομένως ο χρυσός που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου να αποτελούσε κρατικό απόθεμα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.
Στις 23 Ιανουαρίου 2025, η έκθεση θα εγκαινιαστεί επίσημα από τον Πρόεδρο του ΕΕΣ, Tony Murphy, υπό την αιγίδα του Νικόλαου Μηλιώνη, του Μέλους του ΕΕΣ από την Ελλάδα.
Εάν τύχει να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις μας στο Λουξεμβούργο το συγκεκριμένο διάστημα, επί της υποδοχής θα βρίσκονται όχι μόνο οι ευγενικοί και άγρυπνοι υπάλληλοι ασφάλειας του ΕΕΣ, αλλά και τα διαχρονικά αυτά ιστορικά τεχνουργήματα από την αρχαία Ελλάδα, ως ακλόνητο σύμβολο της αποστολής μας που δεν είναι άλλη από την προαγωγή της λογοδοσίας για το συμφέρον της ΕΕ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικής ξενάγησης. Όσοι όμως επισκεφθείτε το όργανό μας θα μπορέσετε να τα θαυμάσετε στο πλαίσιο κάποιας ομαδικής επίσκεψης (τουλάχιστον δέκα ατόμων). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπό μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ