Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το πλαφόν στο επικουρικό των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών


«Πράσινο» στη μείωση του εφάπαξ των δικαστών έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας ότι δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Σύνταγμα, η νομοθετική ρύθμιση που θεσπίζει το ποσό των 2.055 ευρώ ως ανώτατο όριο αποδοχών για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 30η Ιουνίου 2004.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η Αικ. Χριστοφορίδου) έκριναν ότι οι νόμοι 2512/1997 και 3232/2004 δεν αντίκειται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος κατά το σκέλος που θεσπίζουν ανώτατο όριο αποδοχών (2.055 ευρώ) για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος, που δικαιούνται οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ασφαλισμένοι στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), οι οποίοι εξέρχονται από την ενεργό υπηρεσία μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 3232/2004 (30.6.2004).
Σύμφωνα με τους δικαστές το πλαφόν που τίθεται για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος, δηλαδή το όριο των αποδοχών μέχρι του ποσού των 2.055 ευρώ, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.
Όπως εξηγούν, αυτό ισχύει γιατί δεν «ενέχει αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση έναντι των ασφαλισμένων του επίμαχου Ταμείου οι οποίοι ανήκοντες στην αυτή κατηγορία και έχοντες τα ίδια χρόνια ασφάλισης, εξήλθαν της υπηρεσίας κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2517/1997, που δεν επέβαλαν αντίστοιχο ποσοτικό περιορισμό (2.055 ευρώ) επί των αποδοχών που λαμβάνονταν υπ’ όψιν για τον υπολογισμό της παροχής».
Παράλληλα, η Ολομέλεια, στην υπ' αριθμ. 2769/2011 απόφασή της, τονίζει ότι η επιβολή του πλαφόν στο εφάπαξ των δικαστικών δεν αντιβαίνει ούτε και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων.
Οι δικαστές αναίρεσαν απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που είχε κρίνει ότι η διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 4 του Ν. 3232/2004 κατά το σκέλος που θεσπίζει ανώτατο όριο αποδοχών για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος αντίκειται στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2063563

10 σχόλια:

  1. Περιμένω να δω τι θα πει το ΣτΕ για τις έκτακτες εισφορές και όλα τα υπόλοιπα μέτρα.
    Θα εκδώσει πάλι καμία απόφαση όπως την 1620/2011;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθεύει ότι στα εγκαίνια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, όπου παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Α.Π. και ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε Χ. Αθανασίου, ειπώθηκε ότι ότι "ερχεται η τρόικα στα δικαστήρια" και ότι θα ελέγχει την εκκρεμότητα των δικαστών (είπαν ότι θα γίνει σύντμηση των προθεσμίων) Σε σχετική συζήτηση που έγινε, η πρόεδρος του Α.Π. και ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε. είπαν ότι δεν θα επιτρέψουν τον προσωπικό έλεγχο των δικαστών, απλά οι εντεταλμένοι της τρόικας θα ελέγχουν τα πρωτοδικεία. Επίσης είπαν ότι η τρόικα πιέζει γιά την πλήρη κατάργηση του ωραρίου στα ακροατήρια και ότι δυσφορεί γιά τις αντιδράσεις των δικηγόρων. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια όλα αυτά, αλλά αξίζει τον κόπο μια επιβεβαίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Αληθεύει ότι στα εγκαίνια του Εφετείου
    =========================
    και δε χαίρεσαι;
    εγώ παρακαλάω να έρθουν στα πρωτοδικεία. Να δουν που στεγαζόμαστε, σε τι συνθήκες δουλεύουμε, πως γίνεται η δίκη, πόσες δικογραφίες χρεωνόμαστε κτλ. Εγώ προσωπικά δέχομαι να έρθουν και στο σπίτι μου.

    Τώρα ας μιλήσουμε και λίγο σοβαρά. Είναι δυνατόν να επισκεφθούν όλα τα πρωτοδικεία της χώρας; Πόσους ανθρώπους είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν για να πάνε Κιλκίς, Καλάβρυτα, Ορεστιάδα, Ηγουμενίτσα;
    Το πολύ πολύ να πάνε στον ΑΠ στο ΣτΕ και το ΕΣ καθώς και σε κάποια Εφετεία και μεγάλα Πρωτοδικεία.
    Το θέμα είναι όταν πάνε στον ΑΠ και ζητήσουν τους πίνακες εκκρεμότητας, τι θα γίνει. Σύμφωνα με όσα αναφέρεις στο σχόλιο η Πρόεδρος του ΑΠ έχει ξεκόψει έναν τέτοιο έλεγχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θα κουραστώ να φωνάζω ότι είστε οι ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ. Πιο εύκολα πετιέται έξω απότο Σώμα ένας από εσάς λόγω μη τήρησης των μπακαλόχαρτων τι χρεώθηκα-τι έδωσα πίσω, παρά ο οδηγός Γενικού Γραμματέα Υπουργείου που τον πηγαινοφέρνει από τη Βασ. Σοφίας στη Μ. Βρετάνια.

    Και αγαπητέ δικαστή, θα μου επιτρέψεις...αυτό το να έρθει η τρόικα να δει τα χάλια μας και να τα διορθώσει, όσο κι αν κάποιοι σε κάποιο βαθμό το πίστευαν, κατά την ταπεινή μου άποψη έχει αποδειχθεί πλάνη. Μη βιαστείς λοιπόν να τους ανοίξεις το σπίτι σου. Από τη στιγμή που δεν σε βλέπουν σαν ίσο, εσύ θα χάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Δεν θα κουραστώ να φωνάζω

    ================
    Ούτε σαν ίσος θα τους δω και πολύ περισσότερο ούτε σαν υποτελής.

    Απλά θα επιθυμούσα μια επαφή μαζί τους, καθόσον διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το τι τους έχουν μεταφέρει για το δικαστικό σώμα και για τη "ραθυμία" μας στην έκδοση αποφάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς αυτοί που τυχόν μιλήσουν μαζί τους είναι οι ίδιοι που έχουν αυτήν ακριβώς την άποψη. Τους έχω δει πώς ξεπετάνε τα σωρηδόν πειθαρχικά, ανάμεσα σε δύο προσβολές, τρεις κορώνες και άλλα δύο χασμουρητά...Κι η συναδελφική αλληλεγγύη άγνωστη λέξη και για τους συνδικαλιστάδες σας. Πώς να υπάρξει; Λύκοι, ο καθένας κλεισμένος στο καβούκι του να τρέχει πίσω από προθεσμίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με το σχόλιο του "10:01π.μ.". Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι συνάδελφοί σας στον ΑΠ, στο ΣτΕ και τα μέλη του συνδικαλιστικού σας οργάνου είναι το σε ποιά "ανεξάρτητη αρχή" θα διοριστούν μετά την . . . γεμάτη επαίνους σταδιοδρομία τους στο σώμα. Κανένα ενδιαφέρον για το κάτω από ποιες συνθήκες εργάζεται ο χαμηλόβαθμος συνάδελφός τους (π.χ. νέος πρωτοδίκης) ή πως τα βγάζει πέρα με τις περικοπές που σας έχει επιβάλλει η κυβέρνηση (γιατί κάποιοι συνάδελφοί σας δεν πήραν ή πήραν 5.000 ευρώ και όχι τις παχυλές αποζημειώσεις που πήραν αυτοί και μπορούν να τα βγάζουν τώρα πέρα αξιοπρεπός).
    Και μια ερώτηση: όσον αφορά τους βουλευτές και τις διώξεις εις βάρος τους, γιατί ακολουθείται το άρθρο του συντάγματος που αυτοί θεσμοθέτησαν για να την γλυτώνουν και όχι αυτό περί ισότητας όλων των πολιτών της χώρας;
    Ο κόσμος πάντα είχε δύο αξίες: την δικαιοσύνη και τον στρατό. Και οι δύο έχετε γίνει υποτελείς της εξουσίας!
    Ζητώ συγγνώμη αν υπήρξα κάπου αρκετά επιθετικός αλλά η αλήθεια δυστυχώς πονάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό θα ήταν κύριε "επισκέπτη της σελίδας" να μην εκφράζετε τέτοιες γενικευμένες απόψεις περί λύκων και συναδελφικής αλληλεγγύης. Εγώ που ανήκω στο σώμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω περί του αντιθέτου και ότι στην πλειοψηφία μας ήμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και όχι τερατουργήματα, όπως θέλετε να μας εμφανίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε (ή κυρία) των 12:45 αν προσθέσουμε τα μέλη του ΑΠ του ΣΤΕ και της Ένωσης, θα πρέπει να στελεχώσουμε όλες τις ανεξάρτητες αρχές των Βαλκανίων, της Ιταλίας και της Ιβηρικής. Οπότε μάλλον δεν ενδιαφέρονται όλοι να διοριστούν μετά την αποχώρησή τους. Τουναντίον οι περισσότεροι βλέπουν τη σύνταξη ως λιμάνι στο οποίο θα δέσουν μετά από χρόνια στο κουπί.
    Ως προς τις παχυλές αποζημιώσεις, προφανώς εννοείται τα αναδρομικά. Όμως αυτά όπως γνωρίζετε (διότι σας βρίσκω πολύ ενημερωμένο (-η) ως προς τα μισθολογικά) υπολογίσθηκαν με το χρόνο υπηρεσίας καθενός δικαστή.
    Τώρα ως προς το θέμα της ασυλίας των βουλευτών, θα πρέπει να ξέρετε ότι στο Σύνταγμα όλες οι διατάξεις είναι ίσες. Συνεπώς δεν μπορείς να επικαλεστείς μια διάταξη για να παρακάμψεις μια άλλη. Διότι με αυτό το σκεπτικό, αύριο το πρωί ένας ανακριτής θα παρακάμψει το τριήμερο της κράτησης, ένας αστυνομικός θα κάνει έλεγχο κατ' οίκον χωρίς καμία διατύπωση, ένας εισαγγελέας θα παρακολουθεί τα τηλέφωνά σας κ.ο.κ. Σκεφθείτε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που προτείνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Aνώνυμος 28/9 6:09
    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, γιατί είναι το τελευταίο που επιθυμώ, κάνοντας λόγο για "λύκους"δεν εννοούσα ούτε τέρατα ούτε τερατουργήματα. Αν είναι δυνατόν! Εννούσα τις μοναχικές διαδρομές (όπως αυτές των λύκων). Στο Σώμα δεν είμαι, έχω όμως δύο ανθρώπους στο άμεσο περιβάλλον μου που είναι και στην πορεία των χρόνων έχω γνωρίσει πολλούς δικαστές και εισαγγελείς σε διάφορα στάδια της καριέρας τους, τόσο στην Αθήνα όσο και ανά την Ελλάδα. Γι΄αυτό και έχω άποψη, τεκμηριωμένη σε πράγματα που έχω ζήσει, όχι απλά ακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ