Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση των μηνύσεων


Μείωση των μηνύσεων

Λόγω της κρίσης και των αυξημένων παραβόλων
Της Ευας Kαραμανωλη

Καβγάδες μεταξύ γειτόνων για τα σκουπίδια ή τα νερά που πέφτουν από το μπαλκόνι, εξυβρίσεις, απειλές και εν γένει αδικήματα που χρωματίζουν καθημερινές συμπεριφορές και παρεξηγήσεις εκλείπουν σταδιακά από τα πινάκια των δικαστηρίων.
Υποθέσεις «της διπλανής πόρτας» που πολλές φορές η εκδίκασή τους είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή σοβαρότερων ποινικά υποθέσεων «εξαφανίζονται» από τις δικαστικές αίθουσες. Σταμάτησαν οι μικροδιαφορές και οι παρεξηγήσεις; Οχι, βέβαια! Απλώς η κρίση, σε συνδυασμό με την αύξηση του παραβόλου που πρέπει να καταβάλει ο μηνυτής, έχει κάνει τους πολίτες... ανεκτικότερους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχουν μειωθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2011, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη αυξήθηκαν τα παράβολα για υποβολή μηνύσεων από 10 σε 100 ευρώ και τα παράβολα για τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από 10 ευρώ σε 50 ευρώ. Στόχος ήταν η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και η μείωση των μηνύσεων που το δικαστικό έτος 2010-2011 έφτασαν τις 290.000 μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας! Το μέτρο ήταν αποδοτικό, χωρίς ωστόσο ο αριθμός των μηνύσεων που κατατίθενται καθημερινά να είναι αμελητέος.
«Οι πολίτες έχουν σταματήσει να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη δι’ ασήμαντη αφορμή», επισημαίνει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Αλέξης Αθανασόπουλος. «Οταν για μία μήνυση απαιτούνται 180 ευρώ μαζί με τα χαρτόσημα, ο ενδιαφερόμενος το σκέφτεται. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δεν κατατίθενται μηνύσεις για ακάλυπτες επιταγές, καθώς ο μηνυτής θα καταβάλει τα 180 ευρώ και πιθανότατα ακόμα και αν δικαιωθεί δεν θα εισπράξει τα χρήματά του». Ειδικά στις υποθέσεις των ακάλυπτων επιταγών αναφέρεται ο δικηγόρος κ. Χρήστος Διαμάντης, ο οποίος διευκρινίζει ότι σε αυτή την περίπτωση οι θιγόμενοι στρέφονται στα αστικά δικαστήρια. «Μπορεί η υποβολή αγωγής να κοστίζει περισσότερο, ωστόσο εάν δικαιωθούν θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους».
Τη μείωση των μηνύσεων, λόγω της αύξησης των παραβόλων, διαπιστώνει και η δικηγόρος κ. Βάσω Πανταζή, διευκρινίζοντας όμως ότι «εάν ένας άνθρωπος έχει αποφασίσει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα το κάνει».
Προσεχώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των μηνύσεων θα μειωθεί περαιτέρω καθώς βάσει νόμου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα συγκεκριμένα αδικήματα θα είναι πταίσματα, ενώ οι μηνύσεις που υποβάλλονται κατ’ αγνώστων θα τίθενται στο αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ