Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Κοινή επιστολή των Δικ.Ενώσεων προς τον κ. Πρωθυπουργό



Κοινή επιστολή των Δικ.Ενώσεων προς τον κ. Πρωθυπουργό με θέμα την οικονομική κατάσταση των δικ.λειτουργών αναφορικά με τις μειώσεις των αποδοχών που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα





ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ



     Προς: τον Πρωθυπουργό της Χώρας

               κ. Λουκά Παπαδήμο

                  Αθήνα 16-2-2012





                    Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

           Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, είχαμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε, μεταξύ των άλλων και για την οικονομική κατάσταση των δικαστικών λειτουργών, αναφορικά με τις μειώσεις των αποδοχών που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα.

Ενόψει του ότι πληροφορούμεθα από τα ΜΜΕ ότι επίκεινται και άλλες μειώσεις των ειδικών μισθολογίων, μεταξύ των οποίων και το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα:

α) Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν καθορίζονται από ειδικό μισθολόγιο που ο κοινός νομοθέτης έχει θεσπίσει, αλλά καθορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρ. 88 παρ. 2 και 99 του Συντάγματος). Συνεπώς, ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τους δικαστικούς λειτουργούς, η οποία συνάδει με το λειτούργημά τους και τη διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου δεν νοείται ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι δεν αποτελούν άμεσα όργανα του Κράτους.

          β) Οι αποδοχές μας μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%, χωρίς να υπολογίζεται η περικοπή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεων). Να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δικαστικού λειτουργού ανέρχονται σε 1800 € περίπου.

γ) Οι δικαστικοί λειτουργοί εισέρχονται στη Σχολή Δικαστών μετά το 28ο έτος της ηλικίας τους και διορίζονται ως τέτοιοι μετά το 30ο έτος, όταν οι πτυχιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ήδη υπηρεσία 6-8 ετών.

 δ) Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους με ότι αυτό συνεπάγεται (δαπάνες διαμονής και μετακίνησης) ούτε επιτρέπεται να ασκούν άλλη εργασία.

           ε) Τμήμα των αποδοχών τους αποτελεί η αποζημίωση 1) για την ίδρυση και οργάνωση, κατ’ οίκον, βιβλιοθήκης και γραφείου, που συνεπάγεται δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, καταβολή μισθώματος κλπ) και 2) για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που σημαίνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν εργάζονται σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο αλλά πέραν αυτού (απογεύματα, εορτές, Σαββατοκύριακα), για να διεκπεραιώνουν ταχύτερα τις υποθέσεις.

Αν υποστούμε και άλλες περικοπές, θα τεθεί εν αμφιβόλω η, επιδιωκόμενη από όλους μας, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αφού, κατ΄ ανάγκη, θα επέλθει αλλαγή των συνθηκών, ως προς το χρόνο και τον τόπο απονομής της, για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του πρώτου και δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας.

          Πιστεύουμε ότι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας είναι η ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης . Συνέπεια αυτής της παραδοχής είναι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το αγαθό της ως οικονομικό μέγεθος που πρέπει να ισοσκελίζει  εισπράξεις και δαπάνες. Και κατά λογική ακολουθία, όταν εκ του Συντάγματος οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων μπορούν να είναι  υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί αύριο, δεν πρέπει και οι λειτουργοί της να αντιμετωπίζονται ως απλά όργανα της δημόσιας διοίκησης.  



ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Χαράλαμπος Αθανασίου, Αρεοπαγίτης

Χρήστος Παπανικολάου ,Πάρεδρος ΣτΕ

Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ.Εφετών ΔΔ

        Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντεισαγγελέας Εφετών


Νικόλαος Αγγελάρας Αντιπρόεδρος Ελ.Συνεδρίου

                  Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, Σύμβουλος ΝΣΚ









  Κοινοπ: 1. κ. Γεώργιο, Παπανδρέου, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ.

   2. κ. Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρο ΝΔ

   3. κ. Αλέκα Παπαρήγα, Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ

   4. κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη, Πρόεδρο ΛΑΟΣ

   5. κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ

    6. κ.Φώτη Κουβέλη,Πρόεδρο Δημοκρατικής Αριστεράς                      

    7. κ.Ντόρα Μπακογιάννη,Πρόεδρο Δημοκρατικής Συμμαχίας


11 σχόλια:

  1. Τις τελευταίες δύο ημέρες απουσίαζα από την οικία μου λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων (γάμος κοντινού μου προσώπου), με συνέπεια να μην έχω πρόσβαση στο internet. Οι όποιες αναρτήσεις πραγματοποιήθηκαν με δυσκολία μέσω κινητού τηλεφώνου(όποιος έχει περιηγηθεί στο internet μέσω κινητού τηλεφώνου, θα με καταλάβει). Εννοείται ότι η επιστολή των ενώσεων τελούσε σε γνώση μου όταν έκανα την ανάρτηση για τον Γερμανό Πρόεδρο. Σκοπός μου ήταν αρχικά να κάνω την ανάρτηση για τον Πρόεδρο και εν συνεχεία να αναρτήσω την επιστολή των Ενώσεων, ώστε να φαίνεται πρώτη – πρώτη όταν ανοίγει το blog. Δυστυχώς, η πρόσβασή μου με το internet διεκόπη και δεν κατόρθωσα να αναρτήσω και την επιστολή. Ως εκ τούτου ούτε σκοπός συγκάλυψης υπήρξε, ούτε σκοπός αποπροσανατολισμού ούτε και βεβαίως είμαι γερμανός εγκάθετος ρουφιάνος (έχω λάβει και τέτοιο mail, το οποίο δε δημοσιεύω διότι περιέχει και άλλα κοσμητικά επίθετα). Απλά που και που επιτρέπω στον εαυτό μου και την οικογένειά μου να έχουν και λίγη κοινωνική ζωή. Ζητώ συγνώμη για το ύφος του σχολίου, αλλά μετά από έναν και πλέον χρόνο παρουσίας του blog πίστευα ότι τουλάχιστον για τέτοια ζητήματα δε θα με κατηγορούσαν ότι «αγρό ηγοράζω».
    Ζητώ συγνώμη για το παράπτωμα, θα προσπαθήσω να μην ξανασυμβεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαφώς και η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών (θέλω να πιστεύω) δε συμφωνεί με το περιεχόμενο των e-mail που λάβατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορω με αυτον που εστειλε αυτο το e-mail.. Ντροπη του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήνυμα προς dikastis.gr : μην ασχολείσαι με τους κακόπιστούς .Η δημόσια έκθεση τα εχει αυτά . Απλά συνεχισε ! Πολυδευκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προτεινω στο διαχειριστη του μπλογκ, να απενεργοποιησει τα σχολια για ενα διαστημα. Γιατι παλι θα συμβαινουν απαντησεις στον ανωνυμο των 9:30, ο ανωνυμος των 10:20, θα αμφισβητειται ποιος ειναι συναδελφος, τκλ..
    Οποιος θελει σχολια να δημιουργει ενα λογαριασμο και να σχολιαζει στο φορουμ..
    Ελπιζω να το λαβει σοβαρα υποψιν του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eίστε θαρραλέος δικαστής και εντός της πραγματικότητας. Και μόνο η ενασχόλησή σας με το blog και το διαδίκτυο δείχνει θάρρος, αφού εδώ μέσα κινδυνεύετε να συρθείτε σε διώξεις ποινικές και πειθαρχικές ακόμη και από ένα άστοχο σχόλιο κάποιου ανώνυμου που πιθανόν θα παραβλέψετε να σβήσετε. Θα μου πείτε δύσκολο να σας βρουν. Τίποτε δεν είναι δύσκολο ενόψει και του νομοσχεδίου που φιλοδοξεί ο Παπαϊωάννου και η Επιτροπή του να ψηφιστεί για άρση απορρήτου σε ανώνυμους ιστότοπους για ήσσονος σημασίας αδικήματα, εκτός του κακουργηματικού πεδίου, όπως για τη συκοφαντική δυσφήμηση. Γι' αυτό τέτοιου είδους emails και επικριτικά σχόλια νομίζω ότι είναι εντελώς άδικα αν μη τι άλλο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι βηματίζετε σε τεντωμένο σκοινί, με μεγάλη προσπάθεια να φυλάξετε την αξιοπρεπή και σοβαρή εμφάνιση του μπλογκ όπως αρμόζει σε δικαστή.

    Τέλος ως προς τις δηλώσεις των Ενώσεων δεν έπρεπε να επικεντρωθούν μόνον στο οικονομικό μας θέμα αλλά να καταγγείλουν τα τερατουργήματα που επιχειρούνται σε βάρος των δικαστών αλλά και της κοινωνίας γενικά με το πολυνομοσχέδιο που προωθείται και με όσα μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί.
    Έπρεπε να καταγγείλουν την ατιμωρησία και την αναποτελεσματικότητα της απόδοσης δικαιοσύνης εξαιτίας τους κι όχι εξαιτίας των δικαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφε dikastis.gr θα ήθελα να σου δώσω συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνεις κάθε ημέρα από αυτήν την ιστοσελίδα. Έχεις ξυπνήσει τους δικαστές από το λήθαργο, μας αφυπνίζεις καθημερινά, μας βγάζεις από την απομόνωση και την νιρβάνα στην οποία ζούσαμε. Και το κυριότερο δίνεις στη φωνή μας δύναμη και χώρο να ακουστεί και μας κάνεις να συνειδητοποιούμε ότι είναι τελικά πάρα πολλοί οι συνάδελφοι που αγωνιούν και προβληματίζονται για το μέλλον της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Να είσαι σίγουρος ότι θα συνεχίσεις να δέχεσαι πολλές επιθέσεις είτε από άτομα-μη δικαστές των οποίων τα συμφέροντα βλάπτει η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και γι'αυτό πολεμούν και αυτήν και τους δικαστές είτε από μεμονωμένους δικαστές που απλά ζηλεύουν το εγχειρημά σου και την απήχηση που έχει. Σε διαβεβαιώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών όχι μόνο επικροτούμε τη δουλειά σου αλλά και έχει γίνει για εμάς αυτό το blog ένα ισχυρό σημείο αναφοράς και μέρος της καθημερινότητάς μας και θα τολμήσω να πω "το σπίτι μας". Συνέχισε λοιπόν τον καλό αγώνα και μη δίνεις σημασία σε κακόβουλους κομπλεξικούς ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινά , ποιος θα μας προστατέψει από τέτοια δημοσιεύματα; αντιγράφω από το blog kentri (η εν λόγω ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε στο blog non news -news):

    Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2012 17:26

    Μισθολογική η αποτίμηση της ποιότητας και ταχύτητας απονομής της Δικαιοσύνης


    Ουδείς αμφισβητεί, ότι οι δικαστές, ως εκ της φύσεως του λειτουργήματός τους, δεν πρέπει να εξισώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι ίδιοι ασκούν ενσυνείδητα το ύψιστο λειτούργημα του δικαστή και όχι ως οποιοδήποτε βιοποριστικό επάγγελμα.
    Πάει πολύ όμως, ειδικά αυτή τη δύσκολη για το λαό μας συγκυρία , όπου υφίστανται μειώσεις χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, να βγαίνουν οι δικαστές και να διαμαρτύρονται, υπεραμυνόμενοι των μισθολογικών τους κεκτημένων.

    Την Παρασκευή 16/2 με κοινή επιστολή τους στον πρωθυπουργό οι 6 δικαστικές ενώσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσαν να εξαιρεθούν οι δικαστές από τις μειώσεις που αποφασίστηκαν για τα ειδικά μισθολόγια., επικαλούμενοι την μισθολογική μεταχείριση, που προβλέπει το Σύνταγμα για τους δικαστές.
    Συνδέουν δε την μείωση των αποδοχών τους, με την ποιότητα και την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, ωσάν πριν τις μισθολογικές τους μειώσεις, η Δικαιοσύνη αποδιδόταν γρήγορα και ποιοτικά.
    Σήμερα, με δελτίο τύπου, επανέρχονται και πάλι στα μισθολογικά τους με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους είναι 6.270 ευρώ.
    Οι πραγματικά έντιμοι, επαρκείς, αδέκαστοι δικαστές, δεν αντισταθμίζουν το λειτούργημά τους με το ύψος των αποδοχών τους, οι οποίες επαρκούν με το παραπάνω, ακόμη και μετά τις περικοπές, για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
    Για πολλούς όμως, οι αποδοχές τους, είναι ένα μικρό χαρτζηλίκι, μπροστά στα ποσά που εισπράττουν κλείνοντας υποθέσεις οικονομικά ισχυρών......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Η θεσπισθείσα με τους νόμους 3833/2010 και 3845/2010 περικοπή αποδοχών και επιδομάτων εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνταξιοδοτικών παροχών αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προωθήσεως διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, συνολικώς εφαρμοζόμενο, αποσκοπεί τόσο στην αντιμετώπιση της κατά την εκτίμηση του νομοθέτη άμεσης ανάγκης καλύψεως οικονομικών της χώρας όσο και στη βελτίωση της μελλοντικής δημοσιονομικής και οικονομικής της καταστάσεως, δηλαδή στην εξυπηρέτηση σκοπών, που συνιστούν κατ' αρχήν σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» (ΣτΕ 668/2012)

    Το ΣτΕ τώρα γιατί διαμαρτύρεται; Έβγαλε ή όχι το μνημόνιο συνταγματικό; Έβγαλε ή όχι συνταγματικά τα υπόλοιπα εκτρώματα, λόγω των συνθηκών; Όταν ειναι για το μισθουλάκο τους ζορίζονται μόνον και δε σκέφτονται τις εξαιρετικές συνθήκες;
    Οι εξαιρετικές συνθήκες ισχύουν για όλους. Και για τον εργαζόμενο που θα λαμβάνει πλέον 500-600 ευρώ και για το δημόσιο υπάλληλο που θα λαμβάνει το 50% των αποδοχών του και για εσάς κύριοι του ΣτΕ.
    Στο χωριό μου λένε: "όταν η αρκούδα χορεύει στο σπίτι του γείτονα, θα έλθει και στο δικό σου".
    Καλώς τη δεχθήκατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ σωστά σύμβουλοι του ΣτΕ!!
    "όταν η αρκούδα χορεύει στο σπίτι του γείτονα, θα έλθει και στο δικό σας".
    Καλώς τη δεχθήκατε!!
    Άντε τώρα να κάνετε τίποτε ιδιωτικά αλισβερίσια με τους πολιτικούς μας για να εξαιρεθείτε μόνον εσείς από τα μέτρα με αντάλλαγμα να εξασφαλίσετε τη συνταγματικότητα και των άλλων αντιανθρωπιστικών νόμων που θα ψηφίσουν οι βουλευτές μας.
    ΑΙΣΧΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ