Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Προς απόσυρση η μετατροπή της παράνομης διακίνησης μεταναστών σε πλημμέλημα


Αθήνα
Η προοπτική υποβιβασμού του αδικήματος της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών από κακούργημα σε πλημμέλημα, δείχνει να ακυρώνεται, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δηλώνει έτοιμος να αποσύρει την σχετική πρόταση.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαπίστωσε την αντίθεση του Θ.Πλεύρη (ΛΑΟΣ) και του Γ.Αποστολάκου (ΝΔ), στη διάταξη με την οποία υποβιβάζεται το αδίκημα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών από κακούργημα σε πλημμέλημα:

«Αν εσείς επιμένετε πως αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αδιέξοδα, εγώ δεν θα επιμείνω και δεν θα δώσω δικαιώματα σε σχέση με αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε πως η επίμαχη διάταξη αποτελεί αίτημα προερχόμενο από το δικαστικό Σώμα -συγκεκριμένα από το Εφετείο Θράκης, την Εισαγγελία της Κέρκυρας και τον Άρειο Πάγο- καθώς με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται η παραπομπή των κατηγορούμενων σε αυτόφωρο και η άμεση φυλάκισή τους (σε περίπτωση καταδίκης) χωρίς εξαγορά και χωρίς στην ουσία να υφίσταται διαφορά στο χρόνο παραμονής τους στη φυλακή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε εξάλλου, πως σε όλες τις αναμορφώσεις του ποινικού κώδικα στην Ευρώπη, δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε κακουργήματα και πλημμελήματα, αλλά μονάχα στις ποινές.

Τόσο για αυτό το ζήτημα, όσο και για εκείνο του περιορισμού της εισαγγελικής απέλασης, ο κος Παπαϊωάννου τόνισε πως δεν θέλει να ανάγονται σε κυρίαρχα ζητήματα, «όταν έχουμε να απαντήσουμε στα σημαντικότατα υπόλοιπα ζητήματα του νομοσχεδίου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. Από τη μια θέλουμε επιτάχυνση και από την άλλη πνίγουμε την ανάκριση με υποθέσεις κακουργημάτων μεταφοράς ενός λαθρομετανάστη. Καημένοι ανακριτές Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και λοιπών περιχώρων, που ελπίζατε ότι θα τέλειωναν τα βάσανά σας και θα προχωρούσατε καμιά υπόθεση.
    Πληροφοριακά να ενημερώσω όσους υποστηρίζουν τον κακουργηματικό χαρακτήρα της λαθρομεταφοράς, ότι οι υποθέσεις δεν μειώθηκαν. Απλά αυξήθηκαν οι προφυλακίσεις!!! Άσε που όταν ήταν πλημμέλημα το δημόσιο εισέπραττε από τη μετατροπή των ποινών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, τότε να τα κάνουμε και πταίσματα. Θα δικαστούν μετά από 2 χρονάκια και μετά το ΠΟΠΔ, δεν έχεις στοπ.
    Είναι θέμα απαξίας της πράξης. Πρωτίστως. Ο νέος νόμος για την προστασία των ζώων ξεκινάει με ποινές από 1 χρόνο (και δικαίως ίσως), εδώ μιλάμε για ανθρώπους. Το επιχείρημα "έχουν δουλειά οι ανακριτές τέτοιων περιοχών" (ο υπογράφων κάπου ακριτικά υπηρετεί) αλυσιτελώς προβάλλεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εμμονή στον κακουργηματικό χαρακτήρα των πράξεων αυτών δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα! Το θέμα είναι η άμεση εκδίκαση και τιμωρία των υπαιτίων, που επιτυγχάνεται μόνο με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας (χωρίς παρεκκλίσεις). Εξάλλου, κάτι που προφανώς διαφεύγει της προσοχής του ανωνύμου της 4.10 μ.μ. είναι το ύψος της προβλεπόμενης ποινής, η οποία είναι τουλάχιστον 1 (ή 2 ετών) για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, πράγμα που ασφαλώς δεν οδηγεί σε ΠΟΠΔ, αφού η ποινή για το δράστη φτάνει, ως συνήθως, στα εκτιτέα δέκα έτη!(για περιπτώσεις μεταφοράς λ.χ 5-10 λαθρομεταναστών)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέτω ένα απλό ερώτημα για σκέψη.
    Τι έχει μεγαλύτερη απαξία και αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο: α) κάποιος που κάνει μια λαθρομεταφορά (όχι κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια) ή β) κάποιος που οδηγεί υπό την επήρεια οινοπνεύματος στα όρια της λιποθυμίας, στην παραλιακή της Γλυφάδας; Το πρώτο αδίκημα είναι κακούργημα, το δεύτερο πταίσμα. Εγώ προσωπικά θανάτους και ακρωτηριασμούς μόνο στη δεύτερη περίπτωση έχω συναντήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν γίνει πλημ/μα η διακίνηση λαθροματαναστών, τότε με βάση το Ν. 3904/10 , αλλά και διαφορα μέτρα επιείκειας δεν πρόκειται κανείς δουλέμπορος να πάρει φυλακή και θα αυξηθεί το φαινόμενο, λόγω και των πολλών κερδών που έχει το δουλεμπόριο. Το ότι γεμίζουν κάποια ανακριτικά γραφεία με εύκολες πάντως δικογραφίες δεν αποτελεί επιχείρημα αντεγκληματικής πολιτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πράξη αυτή ήταν πάντα πλημμέλημα με μεγάλες ποινές. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 η ΝΔ υπέστη ήττα, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε σημαντική άνοδο. Έτσι αποφασίστηκε προς χάριν της ανάταξης του τότε κυβερνώντος κόμματος και κάμψης της διαρροής προς τα δεξιά να επιδειχθεί αυστηρότητα στο θέμα της μετανάστευσης. Τότε η πράξη έγινε κακούργημα (όποιος θέλει να το επιβεβαιώσει είναι εύκολο να βρει δημοσιεύματα και αναρτήσεις εκείνης της εποχής). Έτσι η ανάκριση φορτώθηκε υπερβολικά σε παραμεθόριες περιοχές με καθημερινές συνοδείες κλπ. Οι λαθροδιακινητές πλήρωναν την εγγύηση (μέσα στο κόστος της επιχείρησης είναι και αυτό) και μετά από πέντε - έξι αναβολές και ύστερα από κάποια χρόνια, όταν λ.χ. ο αστυνομικός - μάρτυρας είχε μετατεθεί ή συνταξιοδοτηθεί, κάποιος μάρτυρας υπεράσπισης βρίσονταν να πει ότι ο αλλοδαπός έκανε ωτοστόπ και ότι ο λαθροδιακινητής τώρα έχει γίνει καλό παιδί έρχεται η αθώωση ή η ελαφρά καταδίκη με ελαφρυντικά και η απόδοση της εγγύησης. Αντίθετα, η διαδικασία του αυτοφώρου εξασφάλισε άμεση τιμωρία με επιβολή υψηλών ποινών φυλάκισης και χρηματικών ποινών, έσοδα για το κράτος από τη μετατροπή των ποινών και τις χρηματικές ποινές, των οποίων σημειωτέον δεν αναστέλλονταν η εκτέλεση σε περίπτωση άσκησης έφεσης. Όλοι οι δικαστές που έχουν υπηρετήσει σε παραμεθόριες περιοχές έστω και για λίγο ξέρουν ότι η προηγούμενη ρύθμιση ήταν ορθότερη και στην πράξη πιο επαχθής για τον παραβάτη. Αλλά αυτά γίνονται όταν νομοθετούν πολιτικάντηδες με βάση τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών κλπ. Κατά τα άλλα όμως η Ελλάδα είναι θύμα διεθνούς συνωμοσίας και για αυτό χρεωκόπησε ενώ οι ...... μεγάλοι πολιτικοί της και συνοδοιπόροι τους σε όλους τους χώρους (και ορισμένοι υψηλόβαθμοι δικαστές) τα είχαν όλα καλώς καμωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή, από τότε που έγινε κακούργημα η πράξη, μειώθηκαν οι λαθρομεταφορές; Θα μας τρελάνετε τελείως; Ρωτήστε και κανένα συνάδελφο της περιφέρειας. Το ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στην Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθο, Καλαμάτα κτλ, δε σημαίνει ότι εξαφανίσθηκε το αδίκημα. Όσο δε για το αν είναι εύκολες οι δικογραφίες, προκαλώ τον οποιοδήποτε να αναλάβει ακριτικό ανακριτικό γραφείο, για να δούμε με πόση ευκολία θα τις διεκπεραιώνει με το τσουβάλι, πόσο χρόνο θα χάνει και πότε θα βρίσκει καιρό για τις άλλες υποθέσεις.
    Το αδίκημα, όπως προείπε ο συνάδελφος, ήταν πλημμέλημα. Εν τέλει ας γίνουν όλα κακουργήματα και ας ανατεθούν καθήκοντα ανακριτή σε όλους τους δικαστές των Πρωτοδικείων, οι οποίοι θα χρεώνονται εναλλάξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ