Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μερικά συμπεράσματα από τον έλεγχο των βιβλίων – ψηφοδελτίων

EDITORIAL


          Κανένας (πλην ελαχίστων γραφικών που έχουν μπερδέψει την αρθρογραφία με το trolling)  δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η διενέργεια των εκλογών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους αποτελεί γι’ αυτούς μια δοκιμασία σωματική, ψυχική και πνευματική.
Ειδικά οι τελευταίες εκλογές έφεραν τους δικαστικούς αντιπροσώπους στα όρια των αντοχών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε έκπτωση στην ποιότητα της εργασίας που προσέφεραν. 
Οι παρακάτω παρατηρήσεις είναι γενικές και αφορούν όλους μας (χωρίς οποιοδήποτε διαχωρισμό μεταξύ δικαστών, δικηγόρων, γραμματέων κ.τ.λ.), και βασίζονται σε πραγματικές καταστάσεις.
Λοιπόν:
1. Όταν διοριζόμαστε δικαστικοί αντιπρόσωποι, γνωρίζουμε (και αν δεν γνωρίζουμε, ρωτάμε) τι πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το ωράριό μας. Το εφεύρημα μερικών να τηλεφωνούν στις 17.00 – 19.00 στον έφορο και να επικαλούνται ανύπαρκτα προβλήματα υγείας ή να δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι δεν συνεχίζουν την εκλογική διαδικασία διότι «απλά δεν μπορούν», προσβάλει   πρωτίστως τους ιδίους, αλλά ταυτόχρονα προσβάλλει και τους υπολοίπους συναδέλφους οι οποίοι μάλλον είναι «ευήθεις» και θα παραμείνουν μέχρι τις 03.00 – 05.00.  Ξέρετε, η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική. Υπάρχει και η δήλωση εξαίρεσης. Και υπάρχουν τόσοι που θα ήθελαν να διοριστούν αλλά δεν τα κατάφεραν. Το να καρπωθεί κάποιος τα χρήματα και μετά να αφήσει τον αναπληρωματικό να βγάλει το φίδι από την τρύπα, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό.
2. Στο εκλογικό σας τμήμα, την ψηφοφορία την διενεργείτε εσείς με την εφορευτική επιτροπή. Το επισημαίνω αυτό, διότι μερικοί συνάδελφοι (κυρίως νέοι, που κάνουν για πρώτη φορά εκλογές) δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα όσα τους λένε (άλλοτε ως  υπόδειξη και άλλοτε ως απειλή) οι παρευρισκόμενοι αντιπρόσωποι ή ψηφοφόροι. Είμαστε ευγενικοί, προσπαθούμε να δρούμε πυροσβεστικά, όμως στο τέλος, όταν πλέον δεν εισακουγόμαστε, καλούμε την αστυνομία για τα δέοντα. Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών είστε ανακριτικοί υπάλληλοι, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Όσο αφήνετε τους άλλους να αποφασίζουν για εσάς, τόσο πιο κοντά σε σφάλμα θα βρεθείτε (αυτό είναι επιβεβαιωμένο).
3.  Το άνοιγμα της κάλπης και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, αποτελούν ιεροτελεστία. Ανοίγουμε την κάλπη, μετράμε τους φακέλους και βεβαιωνόμαστε  ότι το σύνολό τους ταυτίζεται με το σύνολο των ψηφισάντων και ότι όλοι οι φάκελοι φέρουν σφραγίδα και υπογραφή (που σημαίνει ότι κατά την ψηφοφορία δεν αφήνουμε να πέσει τίποτα μέσα στην κάλπη εάν δεν δούμε τη σφραγίδα και την υπογραφή μας). Τώρα εάν λείπει φάκελος ή εάν υπάρχει παραπανήσιος, τότε ακολουθούμε Ο,ΤΙ προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Μόνον έτσι διορθώνεται το σφάλμα και μπορούν τα βιβλία να συνταχθούν κανονικά. Το  να συμπληρώσουμε τα βιβλία με ό,τι βρούμε απλά για να «ξεπετάξουμε» τη δουλειά, είναι σα να κρύβουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί. Πιστέψτε με το λάθος σας θα βρεθεί κατά τον έλεγχο στο πρωτοδικείο και θεωρώ ότι δεν θα ήταν και το πλέον ευχάριστο συναίσθημα να σας καλούν για να εξηγήσετε τα ανεξήγητα.
3. Τα βιβλία τα συμπληρώνουμε. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι το πιο πιθανόν είναι να τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αέρα ή για τάκο στις καρέκλες που κουνιούνται . Επομένως, δεν παραδίδουμε λευκά βιβλία ούτε βιβλία με «Χ» στα τετραγωνάκια αντί των αριθμών των ψηφοδελτίων.
4. Όταν μας καλούνε στο πρωτοδικείο, καλό είναι να πηγαίνουμε. Το στυλάκι «εγώ δεν συμπληρώνω τίποτα και μην με πληρώνετε» δεν σας περιποιεί τιμή.
5. Νομίζω πως είναι ανάγκη να γίνουν δύο αλλαγές στον τρόπο διορισμού μας ως αντιπροσώπους: α) να δημιουργηθεί μια «μαύρη λίστα» στην οποία θα καταχωρούνται όσοι κρίνονται ανεπαρκείς (δεν μιλάμε για τα ψιλολαθάκια) για δικαστικοί αντιπρόσωποι και να μην συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές, β) η πληρωμή (πλην των οδοιπορικών) να γίνεται μετά τον έλεγχο των βιβλίων, όταν διαπιστώνεται ότι πράγματι ο αντιπρόσωπος έκανε τη δουλειά του.

Οι εκλογές είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Επομένως, χρειάζεται υπομονή, εγρήγορση, αντοχή και ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα παραδώσετε, έστω και στις 11.00 το πρωί.

dikastis.gr


25 σχόλια:

  1. Γιάννης Ευαγγελάτος22 Μαΐου 2014 στις 1:51 μ.μ.

    Συμφωνώ απολύτως με όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο, ωστόσο θα ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο για τη "μαύρη λίστα". Όταν βλέπουμε ασυμπλήρωτα βιβλία ή αδικαιολόγητα λάθη, δεν θα ήταν χρήσιμο να στέλνουμε μια αναφορά στον έφορο προκειμένου να εξαιρούνται της κλήρωσης και να μην ξαναδιοριστούν οι συγκεκριμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι; Επίσης, αντίστοιχα, δεν θα ήταν δίκαιο όταν βλέπουμε άψογα και καλογραμμένα βιβλία να στέλνουμε πάλι μια αναφορά στον έφορο προκειμένου να διοριστούν εκ νέου οι επιμελείς; Με το να μην κάνουμε τίποτα, όμως, γινόμαστε και εμείς συμμέτοχοι στα "εγκλήματα" που ζήσαμε προχθές, αφού αδιαφορούμε για τις τεράστιες παραλείψεις και τα εγκληματικά λάθη των δικαστικών αντιπροσώπων, ενώ ουδέποτε επιβραβεύουμε αυτούς που κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους. Το αφήνουμε, λοιπόν, στην τύχη του και μπορεί στις επόμενες εκλογές να διοριστεί ο "εγκληματίας" και να μη διοριστεί ο επιμελής. Ποιές είναι, λοιπόν, οι δικές μας ευθύνες; Αν συντηρούμε με την απραξία μας αυτό το καθεστώς, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βλέπουμε όλο και περισσότερο κακογραμμένα βιβλία... ΥΓ Ποιές είναι και οι ευθύνες των δικηγορικών συλλόγων όταν κάνουν αποχή για την αποζημίωση και όχι για τις συνθήκες εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων; Δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές με λιγότερα βιβλία; Ποιά είναι η ανάγκη να έχει πρακτικό και ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης κτλ. Δεν αρκεί ένα βιβλίο διαλογής και ένα πρακτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως με τις παρατηρήσεις του άρθρου.πρεπει οπωσδήποτε να ισχύσει αυτό με την ´μαυρη λιστά´.πολυ νέοι δικηγόροι και πολυ μεγάλοι κάνουν την ζημιά.οι μεν από απειρία οι δε από κόπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον αρθρογράφο αλλά και τον κ. Ευαγγελάτο.Θα εισακουστούν άραγε ποτε οι καθόλα σωστές επισημάνσεις τους; {και δικές μας}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι τα βιβλία παραδίδονται ως βιβλία, ενώ θάπρεπε να υπάρχει η δυνατότης να τα λάβει ως αρχεία ο αντιπρόσωπος, να τα επεξεργαστεί (προσθέτοντας τα ονόματα των υποψηφίων, συνδυασμών κ.λπ.) και να τα εκτυπώσει Σάββατο βράδυ. Οπότε την Κυριακή, να βάλει μόνον αριθμούς. Εγώ βρήκα εφέτος άβολο το να κολλώ ολόκληρες σελίδες. Είναι βολικώτερο το παλιό σύστημα, που κολλάγαμε ψηφοδέλτια στο βιβλίο (είναι και λεπτύτερο το χαρτί των ψ/δ).

    Από την άλλη πλευρά, εγώ έχω να εισφέρω το εξής: Τι ακριβώς εισφέρει το συνεργείο; Άν, όταν παραδίδεις τον σάκκο, τον ελέγχουν ενδελεχώς (όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια) και δεν δέχονται την παραμικρή έλλειψη, είναι περιττό να γίνεται επανέλεγχος και συμπλήρωση ελλείψεων από το συνεργείο. Καταργήστε το. Αμ δε. Το συνεργείο, γίνεται ακριβώς για να διορθωθούν τα λάθη του δικαστικού αντιπροσώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστέψτε με θα συμφωνήσετε και θα αναφωνησετε αν δείτε και τα χαλια κάποιων βιβλίων με τα ματια σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειμαι Δικηγορος και συμφωνώ κι εγω με την καθιέρωση της μαύρης λίστας. Ομως δεν πιστεύω ότι τα λάθη είναι ζήτημα απειρίας η κόπωσης, αλλα ζήτημα ΕΥΘΥΝΗΣ. Αλλο είναι να βάλεις αντί για τρία, δυο καρμπόν και μετα να αναγκαστείς ν´ αντιγραφεις κι άλλο να ξενυχτησεις το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή να παρακαλας τον Εφορο να στείλει αναπληρωματικό. Ο νέος ανευθυνος μεγαλώνοντας θα παραμείνει ανευθυνος και μάλιστα σε ζητήματα που χρειάζονται περισσότερη ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνεχίζοντας τις σκέψεις του άρθρου πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί ο θεσμός της εφορευτικής επιτροπής. Για να κάνεις εκλογές (και μάλιστα διπλές ή τριπλές) χρειάζεσαι 3 ανθρώπους και στα μεγάλα κέντρα 4. Με λίγα λόγια εκτός από τον/τους γραμματέα/είς χρειάζονται άλλοι δύο. Είναι πλέον αναγκαίο όλοι αυτοί να αμείβονται με αμοιβή ανάλογη του γραμματέα και να προεπιλέγονται από τους Δήμους μεταξύ υποψηφίων που το επιθυμούν. Οι μειώσεις που επιβλήθηκαν φέτος στις αποζημιώσεις μας ως δικαστικών αντιπροσώπων θα επαρκούσαν για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας δαπάνης, η οποία θα έλυνε ένα ξεκάθαρο πρόβλημα αφού είναι όλο και περισσότερες οι περιπτώσεις που δεν προσέρχεται κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής (και, θα συμπλήρωνα, δικαίως...). Πώς να κάνεις καταμέτρηση και όλα όσα απαιτούνται για αυτή αν η ίδια η διαδικασία σε έχει εξουθενώσει επειδή την εκτελείς μόνος με έναν γραμματέα; Κατά τα λοιπά η τιμώρηση τυχόν εξωφρενικών περιπτώσεων παραλείψεων στη διαδικασία με το μη διορισμό σε επόμενες εκλογές δεν ακούγεται παράλογη αλλά θα μπορούσε να ανοίξει πολύ περισσότερες πληγές από αυτές που επιδιώκει να κλείσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να γίνεται σωστή συμπλήρωση των βιβλίων ή ακόμα καλύτερα αυτά να μοιράζονται σε μορφή επεξεργάσιμου pdf τα οποία είτε στον υπολογιστή είτε και τυπωμένα να συμπληρώνονται και να παραδίδονται σε σοβαρά αντίγραφα και όχι σε ότι έπιασε το καρμπόν (ιδιαίτερα στο τέταρτο αντίγραφο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να συνεχίσω δε τη σκέψη του προηγούμενου (22.5.14 3.21μμ) σχολιαστή, το μεν του νέου σφάλμα ενδέχεται και συγχωρητέο εξ απειρίας του δε μεγάλου ασυγχώρητο διότι με αυτήν την εμπειρία ή πάντοτε κάποιοι Δικαστές έβγαζαν τα ματάκια τους ή μωραίνει ο Κύριος... Κάποτε οι σύλλογοι έκαναν ωραία σεμινάρια για τις εκλογές τώρα με διπλές και τριπλές κάλπες δεν διοργανώθηκαν; Τα λάθη ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις τραγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωστε λοιπόν το μοναδικό πρόβλημα στην διεξαγωγή των (διπλών και τώρα ΤΡΙΠΛΩΝ) εκλογών είναι οι ΚΑΚΟΙ δικαστικοί αντιπρόσωποι-στην πλειοψηφία τους δικηγόροι- και όχι το ΕΝΤΕΛΩΣ αναχρονιστικό σύστημα διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Το γεγονός ότι ο υποφαινόμενος, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου, μαζί με τους γραμματείς και την εφορευική επιτροπή, σπατάλησε τέσσερις ώρες, προκειμένου να ολοκληρώσει την διαλογή των (ευτυχώς) 5 συνδυασμών και των 365 υποψηφίων τους για τις δημοτικές εκλογές, αντιγράφοντας βλακωδώς ΕΞΙ (6) φορές τα σχετικά αποτελέσματα σε πανομοιότυπα πρακτικά και τηλεγραφήματα, δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑ. Επίσης το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά, φτάνοντας στις 4.00π.μ στο Πρωτοδικείο Αθηνών για να παραδώσω τον σάκο και τα πρακτικά προς την περιφέρεια, εκτός από την τριτοκοσμική και χαώδη κατάσταση που επικρατούσε πέριξ αυτού, έπρεπε να αναμένω επί δίωρο προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα αυτά, επίσης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑ. Αναγκαίος και επιθυμητός ο έλεγχος, αλλά να φορά την ουσία και όχι εάν τραβήξαμε "Χ" κάτω από το τέλος καταγραφής του κάθε βιβλίου, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ή, όπως πληροφορήθηκα στην Θεσ/νικη όπου προέβαιναν σε ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σημάδια των καιρών....Η απειρία, η έλλειψη ενδιαφέροντος για απόκτηση γνώσης (όλη η προηγούμενη εβδομάδα αναλώθηκε στη γκρίνια για την αποζημίωση), η επαναύπαση σ' ένα γραμματέα και σε μια εφορευτική επιτροπή, που ποτέ δεν προσήλθε, αλλά και η αδιαφορία των αρμοδίων αρχών για καλύτερη οργάνωση και επιμελητεία, οδήγησε στον ΠΑΝΙΚΟ. Φαινόμενα όπως δικαστικοί αντιπρόσωποι να ρωτούν τον έφορο πως θα πληρωθούν οι γραμματείς και όπως να προσέρχονται δικαστικοί αντιπρόσωποι να παραδώσουν σε κατάσταση λιποθυμίας είναι απλώς ΛΥΠΗΡΑ και τονίζουν έντονα την ΑΜΕΣΗ ανάγκη αλλαγής της όλης διαδικασίας (για παράδειγμα σεμινάρια επιμόρφωσης των δικαστικών αντιπροσώπων αλλά και των μελών των εφορευτικών επιτροπών που έχουν προεπιλεγεί, πρόβλεψη ημερήσιας αποζημίωσης για τα τελευταία, τα οποία θα δηλώνουν το παρών από την προηγούμενη των εκλογών στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, κατάργηση των πολλαπλών βιβλίων και πρακτικών, δυνατότητα επικουρίας, σε οριακές περιπτώσεις, με δεύτερο δικαστικό αντιπρόσωπο χωρίς να μπαίνει στον πειρασμό ο ήδη διορισθείς να δηλώσει "κώλυμα" σε περίπτωση δυσχέρειας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίστα ανεπαρκών δικαστικών αντιπροσώπων; Σαν να λέμε ποινικό εκλογικό μητρώο; Ειλικρινά προτείνεται αυτό ή είναι αστείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι οι εκλογές αποτελούν θέμα αστεϊσμού.
      Λοιπόν, ας πάρουμε το ακόλουθο παράδειγμα: Εσείς ο Α, διορίζεστε στις εκλογές. Κάνετε προεργασία το Σαββάτο και την Κυριακή, μετά κόπων και βασάνων, παραδίδετε συμπληρωμένα βιβλία στις 03.00. Ο Β, διορίζεται στις ίδιες εκλογές και στις 12.00 παραδίδει λευκά βιβλία. Ο Γ, που ομολογουμένως διενεργεί υποδειγματικές εκλογές, δε διορίστηκε. Ερώτηση: Θεωρείτε ότι ο Α και ο Γ θα πρέπει να διορίζονται στις εκλογές; Θεωρείτε ότι ο Β πρέπει να διοριστεί ξανά σε εκλογές; Θεωρείτε ότι ο Γ σε σχέση με τον Β αδικείται;
      Επομένως, η απάντηση είναι πως ναι, πρέπει να υπάρχει λίστα ανεπαρκών δικαστικών αντιπροσώπων, πράγμα που θα βοηθήσει κάποιους άλλου που εργάζονται να διοριστούν. Βέβαια εάν εσείς θεωρείτε ότι ο Β κάνει καλά τις εκλογές, ότι το να παραδίδει κάποιος λευκά βιβλία και ότι το να γράφει ότι ψήφισαν 100 αλλά οι ψήφοι (έγκυρα + λευκά + άκυρα) είναι 110, είναι αμελητέο πράγμα, τότε ας αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι.

      ΥΓ: Με το «προτείνεται» εννοείτε εμένα ή κάποιο τρίτο πρόσωπο (π.χ. προτείνεται από το Υπουργείο). Διότι εάν εννοείτε εμένα τότε το σωστό είναι «προτείνετε»

      Διαγραφή
    2. Τον δύστυχο τον Β, που θα μείνει μέχρι το πρωί στο Πρωτοδικείο για να συμπληρώσει τα λευκά βιβλία! Γιατί όσοι είναι στην παραλαβή, δεν είναι τρελοί για να δεχτούν λευκά βιβλία. Στην παραλαβή χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να ξεφύγει κανένας Β.

      Διαγραφή
  13. Ορθές οι παρατηρήσεις. Έχω να συμπληρώσω τα εξής: 1) Η διενέργεια των εκλογών πρέπει να εκσυγχρονισθεί. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, αλλά εμείς διενεργούμε εκλογές ακριβώς όπως και πριν 30-40 χρόνια. Ο εκσυγχρονισμός θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα των δικαστικών αντιπροσώπων και θα εξοικονομούσε πολύ χρόνο, ώστε να αποφεύγονται οι εικόνες με τα ανθρώπινα ράκη να σέρνονται στις 6 το πρωί στην Ευελπίδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κούραση, εκνευρισμό και λάθη.
    2) Η προχειρότητα ξεκινά από τα ίδια τα πρωτοδικεία τα οποία δέχονται κάθε είδους παρατυπίες κατά την παραλαβή των βιβλίων. Το λεγόμενο κολάζ είναι εδώ και χρόνια μια γενναία έκπτωση που κάνουν οι έφοροι προκειμένου να μη βρεθούν προ αδιεξόδου το πρωί της Δευτέρας. Όποιος δικαστικός αντιπρόσωπος λοιπόν έκανε σωστά τη δουλειά του, γράφοντας τα πάντα με το χέρι, ένιωσε το γνωστό παράσημο (το κεφαλαίο Μ στο μέτωπο) βλέποντας τους συναδέλφους άνετους κι ωραίους επί πολλά χρόνια να κάνουν τη δουλειά τους με κολάζ. Προσωπικά το ένιωσα και σ'αυτές τις εκλογές. Την ερχόμενη Κυριακή όμως θα θέσω κι εγώ τέλος στη μακροχρόνια πρακτική μου να σέβομαι τη νομοθεσία στον τρόπο σύνταξης των βιβλίων και θα προσχωρήσω κι εγώ στο κολάζ. Γιατί έτσι με διαπαιδαγώγησε το πρωτοδικείο.
    3) Νομίζω ότι υπερβάλλετε στο θέμα της αναπλήρωσης. Η δική μου γνώση λέει ότι τα κενά που προέκυψαν στην Αττική ήταν ελάχιστα και ότι οι αναπληρωματικοί που κλήθηκαν -έστω και στις 6 το απόγευμα- πήγαν με μεγάλη προθυμία λόγω της έξτρα πληρωμής που θα λάβουν.
    Καλή δύναμη στο β γύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ως νέα κι "άπειρη" δικηγόρος που φυσικά κι ανέλαβα μία υποχρέωση για την οποία θα λάβω "αναλογική" ανταμοιβή, αλλά από φιλότιμο κι ευσυνειδησία ακολούθησα την διαδικασία κατά γράμμα, έδωσα παράταση στην ψηφοφορία κατά μιάμιση ώρα γιατί οι Έλληνες επιθυμούν να εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους στο παρά πέντε, δεν επέτρεψα οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών να συμμετάσχουν στη διαλογή παρά μόνο να παρατηρούν για να μην έχουμε "προσθήκες" σταυρών εντελώς τυχαία, δεν άνοιξα και τις 2 κάλπες ταυτόχρονα για να κερδίσω χρόνο και έφτασα στις 8 το πρωί στο Πρωτοδικείο για να συμπληρώσω σωστά όλα τα εκλογικά βιβλία κι έγγραφα, εισέπραξα μόνο ειρωνεία, κοροϊδία και υβριστικά σχόλια από τους αντιπροσώπους των συνδυασμών, τους υπαλλήλους του δήμου, τους κατοίκους της περιοχής για την "ανικανότητα" και την "αργοπορία" μου, ενώ στη συνέχεια περίμενα στην ουρά επί 2 ώρες όρθια μέχρι να παραδώσω. Δεν παραπονούμαι. Απλώς καταγράφω την εμπειρία και την οπτική μεγάλης μερίδας των συναδέλφων μου που σκέφτονται και λειτουργούν παρομοίως, έχουν κυριολεκτικά ξεπεράσει τα όρια της βιολογικής αντοχής τους και κυκλοφορούν κάτωχροι στο δικαστικό μέγαρο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεσπώντας ακόμη και σε λυγμούς από την εξοντωτική κόπωση....Ναι το είδα κι αυτό από μερίδα μεγαλύτερων σε ηλικία συναδέλφων....απλά και μόνο διότι όλοι μας έχουμε οικονομικές υποχρεώσεις και καμία διάθεση να ξεκινήσουμε ανακριτική διαδικασία που θα μας καθυστερήσει πολλές ακόμη ώρες από το έργο μας. Μήπως η ψυχική και σωματική ακεραιότητάς μας πρέπει να διασφαλισθεί λίγο καλύτερα με την βιντεοσκοπημένη καταγραφή της διαλογής για να υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία τραμπουκισμών εις βάρος μας, αλλά πολύ δε περισσότερο να λειτουργεί προληπτικά κι αποτρεπτικά για τέτοιου είδους συμπεριφορές...διερωτάται πάντα η νέα κι "άπειρη" δικηγόρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ως παλιά και έμπειρη πρωτοδίκης έχω να πω ότι η διαξαγωγή των εκλογών είναι σοβαρό καθήκον υψίστης σημασίας. Ωστόσο, πολλοί νέοι και άπειροι ανεξαρτήτως της ιδιότητάς του λησμονούν ότι ως Προέδροι της εφορευτικής επιτροπής έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και της διαλογής. Άκουσα κατά την παραλαβή πολλούς Δ.Α. να λένε ότι έδωσαν παράταση μια και δύο ώρες για τους αργοπορημένους. Η παράταση δίνεται για όσους κατά την ώρα που προβλέπεται να κλείσει η κάλπη έχουν σχηματίσει ήδη ουρά και περιμάνουν, δηλαδή έχουν προσέλθει εγκαίρως πριν τις 19.00 και δεν έχουν καταφέρει να ψηφίσουν δεν δίνεται παράταση γιατί γκρινιάζουν οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών επειδή κάποιοι οι οποίοι τους έταξαν ότι θα έρθουν δεν έχουν προσέλθει μετά τις 19.00 και τρέχουν να τους φέρουν σηκωτούς με δικά τους μεταφορικά μέσα (το είδαμε και αυτό). Επίσης, τα υβριστικά σχόλια υπάρχει τρόπος στην εκλογική νομοθεσία να αντιμετωπιστουν αλίμονο σε αυτούς που φοβούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Επίσης, παρατήρησα ότι πολλοί που είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια συλλόγων για τις εκλογές δεν είχαν ενημερωθεί για την υποχρέωση να κλέινουν και να υπογράφουν τα πρακτικά στο τέλος και να καταγράφουν το σύνολο των σταυρών προτίμησης. Η απειρία είναι άλλο πράγμα και άλλο ο φόβος ενστάσεων, ύβρεων και τραμπουκισμών. Το ένα αντιμετωπίζεται με το χρόνο και την εξασκηση ενώ το άλλο δυστυχώς μαλλον είναι έμφυτο του χαρακτήρα

      Διαγραφή
  15. Χθες μου τηλεφώνησαν από το Δήμο: "Αν θέλετε ελάτε να παραλάβετε το σάκο την Παρασκευή από το Δήμο αλλιώς το Σάββατο από το σχολείο". Σκέφτηκα: επιτέλους το κατάλαβαν. Θα έχω χρόνο να ετοιμαστώ. Πάω λοιπόν χαρούμενος στο Δήμο Παρασκευή μεσημέρι, παραλαμβάνω το σάκο (πως κατάφεραν και τα χώρεσαν βρε παιδί μου!!) και πάω σπίτι. Ανοίγω και βλέπω μόνο 17 τυχαίους συνδυασμούς για Ευρωεκλογές μόνο!!! Τηλεφωνώ: Που είναι τα υπόλοιπα βρε παιδιά;; Απάντηση: Στο σχολείο. Θα τους πάρετε αύριο το πρωί!!! Χαχαχαχαχαχαχα. Είπα και γω.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εγώ να συμφωνήσω σε αυτά, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσετε και εσείς ότι το έτος 2014 να μοιράζονται ακόμη αυτά τα βιβλία, δίχως τυπωμένα σε αυτά συνδυασμοί και υποψήφιοι (οι οποίο ελέω καλλικράτη ανέρχονται σε χιλιάδες) και μάλιστα να βάζουν και κενά τηλεγραφήματα προς περιφέρεια όπου πάλι πρέπει να γραφτούν χιλιάδες υποψήφιοι, αναγκάζοντας ακόμη και τον ΑΠ να εκδώσει τα πρακτικά και τα διαλογής στην ιστοσελίδα του, είναι ντροπή.
    Επίσης ωραία είναι να κρίνετε αφ υψηλού. Ελάτε όμως και στη θέση αυτών που βγάζουν διπλές και τώρα τριπλές εκλογές ταυτόχρονα με 24ωρη τουλάχιστον υπηρεσία και μία 10ωρη την προηγούμενη ημέρα γράφοντας ή φτιάχνοντας βιβλία
    Δεν αναφέρομαι σε αυτούς τους λίγους αδαείς ή τεμπέληδες αλλά στη μεγάλη ημών πλειοψηφία και το γολγοθά που τραβήξαμε και τραβάμε.
    Καλό θα ήταν από τις θέσεις που κατέχετε να πιέσετε ώστε να αλλάξει η διαδικασία και όχι να ρίχνουμε το ανάθεμα μεταξύ μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφ’ υψηλού κρίνει όποιος δεν κάνει εκλογές.
      Όταν όμως κάνεις εκλογές και την επόμενη(-ες) ημέρα (ες) έχεις (ασχέτως ύνπου) και τον έλεγχο των βιβλίων και την επίδειξη των ψηφοδελτίων και τα αυτόφωρα, τότε δεν κρίνεις αφ’ υψηλού. Διότι οι εκλογές στο πρωτοδικείο τελειώνουν ημέρες μετά τις κάλπες

      Διαγραφή
  17. ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ , ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ Η ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ; ΠΧΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ 8 ΜΕΛΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΔΗΘΕΝ ΤΟΥ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ( ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΡΗΜΑΔΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ (ΑΝΕΡΓΟΥΣ Η ΦΟΙΤΗΤΕΣ ) ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΜΟΙΒΗ ; ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ , ΕΤΣΙ , ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΩΔΕΚΑΩΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ , ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΩΜΕΝΑ ΚΑΡΜΠΟΝΙΖΕ ΗΟΠΩΣ ΑΛΛΟΙΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ Ο Δ.Α.Η Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΤΡΙΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΓΡΑ ΦΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ; ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΕΩΡΩ ( ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΑΡΧΙΟΥ )ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΤΣΙΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 1) Να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των υποψηφίων 2) Η κατάθεση των συνδυασμών να γίνεται σε ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ημέρες και ώρες 3) Ως δικαστικοί αντιπρόσωποι να προηγούνται οι δασκουμενοι δικηγόροι, οι δικηγόροι 0-5 ετών και οι σπουδαστές της σχολής δικαστων 4) να αυξηθεί η εκλογική αποζημίωση στους δικαστικούς αντιπροσώπους 5) να εκσυγχρονιστούν τα βιβλία διαλογής 6) να οριστεί ΠΑΡΑΒΟΛΟ 200 ευρώ για το άνοιγμα των σακκων προς επανέλεγχο 7) Το όριο ηλικίας διορισμού δικαστικων αντιπροσώπων να μειωθεί στο 58 έτος8) Οι έφοροι δικαστικων αντιπροσώπων να έχουν και αυτοί το δικαίωμα δήλωσης προτίμησης 9) Να μη διορίζονται δικαστικοι αντιπρόσωποι σε δήμο εκείνοι που συγγενείς τους έως και δευτέρου βαθμού, είναι υποψήφιοι στον ίδιο δήμο 10) Ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής να διορίζονται από την κατάλογο του ΟΑΕΔ ( άνεργοι) με ημερήσια αποζημίωση 30 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οχι αλλες μαυρες λιστες!ελεος!!με την ιδια λογικη θα πρεπει να χουμε πιστοποιητικο ψυχικης υγειας αλλως να μας αφαιρειται η αδεια ασκησης επαγγελματος.. Το ποσο σημαντικες ειναι οι εκλογες ας κριθει απο την συμμετοχη του εκλογικου σωματος κ εκ του αποτελεσματος αυτων! Ας οργανωθει λιγο η διαδικασια που εχει μεινει στο μεσαιωνα για να μν ειναι επιτελους μαραθωνιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μετά από 33 ετών (1981-2004) συνεχή εμπειρία εκλογών ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις σε συμπλήρωση των ανωτέρω:
    1.- Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ως Δικαστικού Αντιπροσώπου απόκειται στη διάθεση καθενός (αφού η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση). Οι εκλογές είναι και ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία και απαιτεί μεγάλη προσοχή και μεγάλη ευθύνη.
    Η πολιτεία αναθέτει στο Δικαστικό Αντιπρόσωπο το λειτούργημα της διεύθυνση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, της διαλογής και της καταμέτρησης των ψήφων , που είναι η υπέρτατη έκφραση της δημοκρατίας, και είναι προεχόντως τιμητικό. Υπό την προσέγγιση αυτή δεν έχει θέση το ύψος της αποζημίωσης. Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος που θεωρεί ότι η εκ μέρους του συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αποτελεί πηγή πλουτισμού, βρίσκεται εξ αρχής σε λάθος κατεύθυνση.
    2.- Από την άλλη, οι τελευταίες εκλογές είναι αδιαμφισβήτητα οι δυσκολότερες που έχει αντιμετωπίσει ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος αφενός λόγω της πολλαπλότητας των καλπών, (με ουσιώδη επαύξηση του αριθμού των υποψηφίων, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με σταυρό προτίμησης) αφετέρου λόγω της έλλειψης εκσυγχρονισμού στη διαδικασία των εκλογών..
    Η εμμονή στη χειρόγραφη συμπλήρωση των βιβλίων όταν στο Δήμο Αθηναίων έπρεπε να καταγραφούν –για τις τρείς εκλογές- 4.000 περίπου ονόματα δύο φορές, αλλά και μία ακόμη για το ασυμπλήρωτο τηλεγράφημα των δημοτικών, όχι μόνο αποτελεί άσκοπη καταπόνηση, αλλά είναι βέβαιο πως στη χειρόγραφη καταχώρηση θα εισχωρήσουν λάθη, που θα περιπλέξουν ουσιωδώς την επανακαταμέτρηση στο Πρωτοδικείο (ακόμα και αν δεν έχουν γίνει απλοποιήσεις).
    Το 2014, όταν στα σύγχρονα τυπογραφεία η εκτύπωση των βιβλίων απαιτεί λίγες μόνο ώρες, αποτελεί μορφή "βασανισμού" η διανομή ασυμπλήρωτων βιβλίων. Οι επικολλήσεις ή οι αντικαταστάσεις των φύλλων των σχετικών βιβλίων με συμπληρωμένα που εκδίδουν διάφοροι φορείς για τις τελευταίες εκλογές και ειδικά για για την Αθήνα αποτελούσε αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα. Και, κατά τη γνώμη μου, δεν αποτελεί παρατυπία η αντικατάσταση των έντυπων σφραγίδων με την υπογραφή του Περιφεριεάρχη, από την πρωτότυπη υπογραφή του Δικαστικού Αντιπροσώπου, υπό τη σφραγίδα του Εκλογικού Τμήματος, ο οποίος επίσης αποτελεί Αρχή και μάλιστα αρμόδια για τη συμπλήρωση των σχετικών βιβλίων.
    3.- Μεγάλο ζήτημα για τη διεξαγωγή των εκλογών αποτελεί η συγκρότηση των Εφορευτικών Επιτροπών. Είναι εσφαλμένη, κατά τη γνώμη μου, η προσέγγιση ότι τα Μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών θα πρέπει να πληρώνονται. Το χρέος των πολιτών προς τη Δημοκρατία και το Κράτος δεν είναι αποτιμητό σε χρήμα, ούτε αποτελεί έργο με την έννοια του ΑΚ.
    Απλά θα πρέπει να γίνει σοβαρή και ευρεία ενημέρωση προς τους πολίτες ότι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι η έκφραση της λαϊκής θέλησης, η οποία υλοποιείται με τις εκλογές. Και κάποιοι πολίτες θα πρέπει αφενός να συμμετέχουν στη διαδικασία, αφετέρου να καταμετρούν τα φηφοδέλτια. Αποτελεί χρέος του πολίτη, αντίστοιχο με αυτό της στρατιωτικής θητείας, και ταυτόχρονα τιμή. Εκτιμώ ότι οι Έλληνες είναι φιλότιμος λαός και θα προσέλθουν, όπως γίνεται σε μεγάλο αριθμό και τώρα.
    Ως κίνητρο, όμως, επιβάλλεται για τα άτομα αυτά μία ημέρα «τιμητική» άδεια (τη Δευτέρα μετά τις εκλογές), αφού άλλωστε αυτοί εργάζονται την Κυριακή για περισσότερα από δύο οκτάωρα.
    Τέλος, για όσους δεν προσέρχονται οι βαρειές ποινικές κυρώσεις που επαπειλούνται προφανώς δεν εμπνέουν φόβο, αφού είναι ανεφάρμοστες. Θα πρέπει να προβλέπεται και διοικητική ποινή λογικού ύψους (πχ 200 €), η οποία θα βεβαιώνεται από τον Έφορο Δικαστικών Αντιπροσώπων, μόλις γνωστοποιούνται από το Δικαστικό Αντιπρόσωπο με την αναφορά του τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών που δεν προσήλθαν.
    4.- Θα συμφωνούσα απόλυτα στην κεντρική ιδέα να γίνει κατάλογος Δικαστικών Αντιπροσώπων οι οποίοι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους στις εκλογές. Όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και για το παρόν (σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων με απόφαση του Εφόρου να επιστρέφουν την αποζημίωση που έλαβαν ή μέρος της).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ