Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΑΠΔΠΧ: δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατου δικαστικού λειτουργού.




αρχη προστασιασ δεδομενων προσωπικου χαρακτηρα




Αθήνα, 30 Μαρτίου 2017
Αρ. πρωτ.: Γ/ΕΞ/2727/30.3.2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης σχετικά με τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατου δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ειδικότερα, η Αρχή, ενεργώντας αυτεπαγγέλτως (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου 27/10/2016), εξέτασε εάν και σε ποιο μέτρο υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανωτάτου δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο.
Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, κλήθηκαν και ακούστηκαν εκπρόσωποι των εφημερίδων «Η Αυγή», «kontranews», «Το Βήμα της Κυριακής» και των ιστοσελίδων «www.zougla.gr», «www.parapolitika.gr» και «www.koutipandoras.gr».
Η Αρχή εξέδωσε την απόφαση υπ’ αρ. 41/2017 οι βασικές διαπιστώσεις της οποίας συνοψίζονται ως εξής:
  • Η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου,  αντίκεινται στις διατάξεις του ν. 2472/1997.
  • Επίσης, αντίκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 η δημοσιοποίηση του ονόματός του και των πληροφοριών που αναφέρονται στα εν λόγω υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και χωρίς την αυτούσια παράθεσή τους. 
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Αρχή απηύθυνε στην ιστοσελίδα «www.zougla.gr», στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.
Επιπλέον, η Αρχή απηύθυνε στην εφημερίδα «Η Αυγή», στην εφημερίδα «kontranews», στην ιστοσελίδα «www.parapolitika.gr», στην ιστοσελίδα «www.koutipandoras.gr» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα παραπάνω δημοσιεύματα προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.
Περαιτέρω, απαγόρευσε στις έντυπες εφημερίδες «Η Αυγή» και «kontranews» την αναδημοσίευση των ως άνω παράνομων δημοσιευμάτων με το αυτό περιεχόμενο.
Η απόφαση υπ’ αρ. 41/2017 είναι διαθέσιμη στο www.dpa.gr ® «Αποφάσεις».                   

    Τμήμα Επικοινωνίας Αρχής (τηλ.: 210-6475696)
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ