Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Συζήτηση στο ΣτΕ προσφυγής για κατάργηση οργανικών θέσεων Βόλου Κορίνθου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συζητήθηκαν  στην Επταμελή  σύνθεση του Γ τμήματος του ΣτΕ την 2/3/2017 δυο Αιτήσεις Ακυρώσεως των Δικηγορικών Συλλόγων Βόλου και Κορίνθου  για το μείζον ζήτημα της  καταργήσεως οργανικών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης  χωρίς την γνώμη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου  κατά παράβαση του άρθρου 90 του Συντάγματος .

Με την αιτήσεις  ζητείται η ακύρωση του πδ 30/2013 (Α' 66/15.3.201.3) "κατανομή οργανικών θέσεων δικαστικοί λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας"
Η προσβαλλόμενη πράξη έχει εκδοθεί κατ' επίκληση του άρθρου 3 παρ. 2 περ. α' υποπερ. αα' του ν. 1756/1988 "Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών" (Α' 35), όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 6 παρ. 8 του ν. 2408/1996 (Α' 104). Υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος είναι αντίθετος από τις διατάξεις του Συντάγματος γιατί έτσι ο Υπουργός επεμβαίνει άμεσα στην λειτουργία της Δικαιοσύνης  και στην Ανεξαρτησία της.
Την αίτηση ακυρώσεως ασκούν ο Δικηγορικός Σύλλογος, ισχυριζόμενοι ότι η επίμαχη μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών θα αποτελέσει περαιτέρω  λόγο καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης στις περιοχές των δικηγορικών τους Συλλόγων.
Προβάλλονται οι εξής λόγοι ακυρώσεως:
ΟΤΙ η διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2 περ. α' υποπερ. αα' του ν. 1756/1988 "Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών", όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 6 παρ. 8 του ν. 2408/1996, κατά το μέρος που προβλέπει απλή γνώμη του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντί αποφασιστικής αρμοδιότητας του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, για ζήτημα που αφορά στην εσωτερική οργάνωση της δικαστικής λειτουργίας, όπως αυτό της κατανομής των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 26 και το άρθρο 87 παρ. 1,90 του Συντάγματος.
Δικηγόροι των Συλλόγων παρέστησαν οι  ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΣΤΑΘΗΣ Δικηγόροι του ΔΣΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ