Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΕΔΔΑ: Σχολικά τμήματα αποτελούμενα κατά πλειοψηφία από μειονότητες Ρομά και Αιγυπτίων


 

Σχολικά τμήματα αποτελούμενα κατά πλειοψηφία από μειονότητες Ρομά και Αιγυπτίων, εμπόδισε την ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινωνία και συνιστά απαγορευμένη διάκριση

ΑΠΟΦΑΣΗ

Χ. κ.α. κατά Αλβανίας της 31.05.2022 (αρ. προσφ. 73548/17 και 45521/19)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Απαγόρευση φυλετικών διαχωρισμών. Συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων στην σχολική κοινότητα.

Οι προσφεύγοντες ανήκουν σε οικογένειες Ρομά και Αιγυπτίων. Επισιτιστικά προγράμματα για τα παιδιά αυτών των μειονοτήτων δόθηκαν ως κίνητρο για την εγγραφή τους στο σχολείο. Ωστόσο το εν λόγω πρόγραμμα οδήγησε σε αυξημένη αναλογία μαθητών Ρομά και Αιγυπτίων που ξεπερνούσε το 90% των μαθητών σε κάθε τάξη σε ένα συγκεκριμένο σχολείο, στερώντας από τα παιδιά αυτών των μειονοτήτων τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Οι εγχώριες αρχές παρέλειψαν να λάβουν μέτρα για την άρση των διακρίσεων. Οι προσφεύγοντες άσκησαν καταγγελία για απαγορευμένη διάκριση.

Το Δικαστήριο επανέλαβε την αρχή ότι η συνύπαρξη μελών της κοινωνίας απαλλαγμένων από φυλετικούς διαχωρισμούς αποτελεί θεμελιώδη αξία των δημοκρατικών κοινωνιών.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη σφαίρα του σχολικού διαχωρισμού, το ΕΔΔΑ έχει ήδη κρίνει ότι συνιστά απαγόρευση των διακρίσεων μεταξύ άλλων, η αποτυχία των αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ταχεία πρόοδο των μαθητών στην εκμάθηση της γλώσσας και την επακόλουθη ενσωμάτωσή τους σε μικτές τάξεις.

Εν προκειμένω διαπίστωσε ότι παρά την ακούσια αυξημένη αναλογία των μειονοτήτων Ρομά και Αιγυπτίων στο συγκεκριμένο σχολείο, οι εγχώριες αρχές δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή διακρίσεων, όπως την διεύρυνση του επισιτιστικού προγράμματος σε όλα τα παιδιά και την συγχώνευση των σχολικών τμημάτων. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι καθυστερήσεις και η μη εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων κατάργησης του διαχωρισμού δεν ήταν αιτιολογημένες και κατά συνέπεια υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του 12ου Πρωτοκόλλου.

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ