Όπως σίγουρα όλοι γνωρίζετε, η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρεται και για προβληματισμό σχετικά με τον μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας μέχρι να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των φύλων. Σε επίπεδο ΕΕ, συνεχίζουν να υποβάλλονται και να εγκρίνονται νομοθετικές προτάσεις με σκοπό την προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Στον βαθμό που διατίθενται ενωσιακοί πόροι στη συγκεκριμένη πολιτική, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) την εξέτασε ενδελεχώς ως προς την αποτελεσματικότητά της. Τα ευρήματα ήταν ανάμικτα.
Έχει αναμφίβολα σημειωθεί πρόοδος και η καλή θέληση είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Πριν από δύο χρόνια, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση οδηγίας σχετικά με μέτρα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και, πριν από λιγότερο από έναν μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν επί της σχετικής νομοθεσίας. Αν και εκκρεμεί ακόμη η οριστική έγκρισή του, το τελικό κείμενο θα οδηγήσει στην ποινικοποίηση σειράς αξιόποινων πράξεων, όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η κυβερνοβία και ο καταναγκαστικός γάμος, στις χώρες εκείνες που δεν έχουν ακόμη θεσπίσει σχετικές διατάξεις.
Ωστόσο, το ΕΕΣ έχει διαπιστώσει ότι, ορισμένες φορές, η πραγματικότητα απέχει από τους ευγενείς στόχους της ΕΕ. Το 2021, το ΕΕΣ δημοσίευσε ειδική έκθεση με θέμα τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου (δηλαδή την ενεργό προώθηση της ισότητας των φύλων σε κάθε επίπεδο χάραξης και εφαρμογής πολιτικών της ΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώσαμε, αφενός, ότι οι ενέργειες της Επιτροπής για τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου στον προϋπολογισμό που αυτή καταρτίζει ήταν σαφώς ανεπαρκείς και, αφετέρου, ότι πρέπει να διενεργούνται αναλύσεις επιπτώσεων βάσει φύλου για όλα τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ και να συλλέγονται συστηματικά χωριστά στοιχεία ανά φύλο. «Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ», επιβεβαιώνει η Eva Lindström, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδια για τον συγκεκριμένο έλεγχο. «Η σημαντική συμβολή της έκθεσής μας έγκειται στο ότι επισήμανε ότι η πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου αυτού ήταν υπερβολικά αργή. Διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανε δεκτές, εν όλω ή εν μέρει, όλες τις σχετικές συστάσεις που διατυπώσαμε το 2021. Ωστόσο, η ισότητα των φύλων εξακολουθεί να απειλείται στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, χρειάζεται να παραμείνουμε σε εγρήγορση».
Πέρυσι, το ΕΕΣ δημοσίευσε επίσης μια έκθεση με αντικείμενο την πρωτοβουλία «Spotlight», ένα κοινό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαπιστώσαμε ότι, μολονότι το πρόγραμμα συνιστούσε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το ποσοστό της χρηματοδότησης που έφθανε στους τελικούς δικαιούχους ήταν υπερβολικά χαμηλό και η διάρκεια του προγράμματος δεν επαρκούσε για να έχει μόνιμο αντίκτυπο.
Πώς τα πάει όμως το ΕΕΣ με την ισότητα των φύλων; Η ιστορία είναι γνωστή. Συνολικά, η αναλογία των φύλων στο προσωπικό του ΕΕΣ έχει παραμείνει σταθερή, με τις γυναίκες να υπερτερούν ελαφρώς επί του παρόντος (53:47). Σημαντικές βελτιώσεις σημειώθηκαν όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις. Συγκεκριμένα, μεταξύ του 2015 και το τέλος του 2022, το ποσοστό των γυναικών που υπηρετούσαν ως διοικητικά στελέχη στα τμήματα ελέγχου υπερτετραπλασιάστηκε. Εντούτοις, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις στελεχών διοίκησης (39 % στο τέλος του 2022), ενώ υπερεκπροσωπούνται στους χαμηλότερους βαθμούς, καταλαμβάνοντας άνω του 66 % των θέσεων γραμματειακής φύσης και βοηθών υπαλλήλων. Επίσης, τρία προσφάτως διορισθέντα Μέλη του Συνεδρίου ήταν γυναίκες, αυξάνοντας έτσι την εκπροσώπηση των γυναικών στο σύνολο των Μελών στο 40 %.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ