Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ευρεία σύσκεψη για ηλεκτρονικό γραμμάτιο και ένσημα

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 9/10/2013



Ευρεία σύσκεψη  υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΥΔΔΑΔ κ. Ν. Κανελλόπουλο, κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο ΔΣΑ κ. Ι. Αδαμόπουλο, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αντικείμενο την ηλεκτρονική έκδοση των γραμματίων εισφορών των δικηγόρων και την αποϋλοποίηση των ενσήμων και παραβόλων που χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια.


Ύστερα από διεξοδική συζήτηση, αποφασίσθηκε ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων (ΥΔΔΑΔ, ΔΣΑ και Ταμείων), προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση ενεργοποίηση της τεχνικής εφαρμογής που θα επιτρέπει στους δικηγόρους να εκδίδουν τα γραμμάτια εισφορών και να προμηθεύονται τα αποϋλοποιημένα ένσημα των ασφαλιστικών ταμείων με το πάτημα ενός κουμπιού, από το γραφείο τους.

Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία και τον ασφαλή και εύχρηστο χαρακτήρα του νέου συστήματος. Ρόλο «πιλότου» για τη νέα εφαρμογή επιτελεί το αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων που λειτουργεί από τον Μάιο του 2012 στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ήδη εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να εγκαινιασθεί η διαδικτυακή εφαρμογή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την έκδοση ηλεκτρονικού γραμματίου εισφορών και την αγορά ενσήμων. Σε πολύ σύντομο χρόνο η ίδια εφαρμογή θα επιτρέπει και την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω διασύνδεσης με το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Το εγχείρημα της αποϋλοποίησης των ενσήμων και των εισφορών εντάσσεται αρμονικά στην εθνική στρατηγική για τη μετάβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης στη νέα ψηφιακή εποχή (Ε-Justice). Αποτελεί δε ακόμη ένα μεγαλόπνοο όραμα της νομικής κοινότητας της Χώρας, το οποίο μετά από πολυετή αναμονή βρίσκεται πλέον στον «προθάλαμο» της υλοποίησης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του ΓΓ, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και των εμπλεκομένων ασφαλιστικών ταμείων (ΕΤΑΑ και ΤΑΧΔΙΚ). Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς αναγνώρισαν τη σημασία και αναγκαιότητα της νέας εφαρμογής και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν για την άμεση και λειτουργική υλοποίησή της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους!!!Χαίρομαι που η δικαιοσύνη μπαίνει στον 21ο αιώνα. Είναι τραγική η κατάστασή μας με τα ένσημα, παράβολα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ