Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Η «κατοικία» του Δικαστικού Λειτουργού.

Δημητρίου Ζιγκόλη
Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης
Ανεξάρτητου Υποψηφίου για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Κομοτηνή, 30-4-2014



    Όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, ως πρώτο στόχο, προέκρινα την εξομοίωση των δικαστών με τους Βουλευτές. Τούτο δεν έγινε άσκοπα.
   Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο υπηρεσιακός μας βίος, αναλίσκεται σε τοποθετήσεις, σε μεταθέσεις και σε τοποθετήσεις εν όψει προαγωγής. Εν όψει και των κωλυμάτων εντοπιότητας, (έχω γράψει την άποψή μου εδώ σε «ανύποπτο» χρόνο»), η κατοικία του δικαστικού λειτουργού διαρκώς μεταβάλλεται. Εν όψει και του γεγονότος, ότι πολλοί δικαστικοί λειτουργοί αποκτούν κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους οικογένεια και αναλαμβάνουν αυξημένες υποχρεώσεις, οι «προνομιακές» τους αποδοχές σχεδόν εξανεμίζονται σε «υπηρεσιακές μετακινήσεις».
  Κατά το άρθρο 40 παρ. 3 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων,  ο δικαστικός λειτουργός οφείλει να διαμένει στην πόλη, όπου είναι  η  έδρα  του δικαστηρίου στο οποίο υπηρετεί ή σε προάστιό της. Η Αθήνα και ο Πειραιάς με τα προάστιά τους θεωρούνται από την  άποψη  αυτή  ως  μια πόλη.» Κατά την παράγραφο 4 της ίδιας διατάξεως: «επιτρέπεται απομάκρυνση του δικαστικού λειτουργού από την έδρα του  κατά  τις  ημέρες  της αργίας, εφ` όσον δεν υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη,  ύστερα  από  συναίνεση  του  προϊσταμένου  του   δικαστηρίου   ή   της  εισαγγελίας στην οποία υπηρετεί.».
Η διάταξη είναι αμφίβολης συνταγματικότητας δεδομένου ότι θεσμοθετήθηκε το έτος 1988 και τέθηκε και πολύ πριν θεσμοθετηθεί σε επίπεδο συντάγματος, η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 Σ, μετά την αναθεώρηση του 2001).  
Η παραπάνω – αναχρονιστική- διάταξη  θα μπορούσε να είναι κατανοητή, όταν λ.χ. μετατίθεται ένας δικαστής ή εισαγγελέας σε μια πόλη με δική του αίτηση. Τι γίνεται όμως, όταν μετακινείται από την μία άκρη της Ελλάδος στην άλλη λόγω προαγωγής και τοποθέτησης;
    Ως γνωστόν οι προαγωγές και τοποθετήσεις των δικαστικών λειτουργών γίνονται με απόφαση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου (άρθρο 90 παρ. 1 Σ). Το ΑΔΣ, αποφαίνεται  κατ’ αποτέλεσμα και για την κατοικία του δικαστικού λειτουργού και δυστυχώς δεν λαμβάνει υπόψη του τις οικογενειακές ατομικές και άλλες περιστάσεις του δικαστικού λειτουργού, παρά μόνον τις «υπηρεσιακές ανάγκες».
   Έτσι, Πρωτοδίκης Ξάνθης, Καβάλας, Ηρακλείου κ.ο.κ. που προάγεται στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, συνήθως τοποθετείται λόγω υπηρεσιακών αναγκών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Ανάλογες πρακτικές ακολουθούνται και σε όσους συναδέλφους Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, προάγονται στον βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
   Στις περιπτώσεις αυτές, η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει ήδη διανύσει ένα υπηρεσιακό βίο 10 έως 15 ετών. Έχει ήδη αποκτήσει έναν αυξημένο δεσμό με έναν τόπο κατοικίας, έχει ήδη ανειλημμένες οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις. Έχοντας αποκτήσει οικογένεια, έχει επιφορτισθεί και με την ανατροφή των τέκνων του, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε κρίσιμη ηλικία.
    Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση όταν πρόκειται να προαχθεί δικαστικός λειτουργός από τον πρώτο στον δεύτερο βαθμό. Κάπως έτσι αρχίζει για πολλούς συναδέλφους μια δεύτερη «Οδύσσεια», η οποία διαρκεί έως και δύο ή τρία χρόνια. Σε αυτήν έρχονται να προστεθούν και πάλι τα κωλύματα εντοπιότητας. Έτσι υποβάλλεται ο δικαστικός λειτουργός σε άσκοπες ταλαιπωρίες.     
   Μπροστά στις υπηρεσιακές ανάγκες, η οικογένεια του δικαστικού λειτουργού περνά σε δεύτερη μοίρα. Και τούτο παρά την ρητή επιταγή του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος κατά το οποίο: «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Εθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.». Παρά τις επιταγές του Συντάγματος, π α ρ α β ι ά ζ ο ν τ α ι  κατάφωρα, θεμελιώδη δικαιώματα των δικαστικών λειτουργών και των οικογενειών τους οι οποίες περνούν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εξανεμίζονται και οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών «οι οποίες είναι ανάλογες με το αξίωμά τους».
   Αντιθέτως, όσον αφορά τους βουλευτές, η πολιτεία έχει λάβει την μέριμνα ώστε όταν μετακινούνται από την επαρχία στην Αθήνα, να καλύπτονται τα πάσης φύσεως έξοδα μετάβασης (αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, ενοικίαση κατοικίας). Αυτό δεν συμβαίνει και με τους δικαστικούς λειτουργούς, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούν και ασκούν την δικαστική εξουσία.
  Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτές οι μετακινήσεις και ταλαιπωρίες αντισταθμίζονται από το επίδομα «ειδικών συνθηκών»; Η απάντηση είναι όχι. Το επίδομα ειδικών συνθηκών, το λέει και η λέξη είναι «ειδικών συνθηκών» και όχι εξαιρετικών συνθηκών. Εξάλλου, με τις αλλεπάλληλες περικοπές τις οποίες έχει υποστεί το επίδομα αυτό, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών.
   Φρονώ λοιπόν ότι θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, όποιο και αν είναι αυτό. Θα πρέπει η διάταξη του άρθρου 40 παρ. 3 και 4 του Οργανισμού Δικαστηρίων,  να επαναδιατυπωθεί σε σχέση πάντα με την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος. Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση προσφέρει το απαραίτητο πεδίο και αποτελεί ευκαιρία πρώτης τάξεως. Έτσι θα μπορούσε να προβλεφθεί στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, ότι για την τοποθέτηση νεοδιοριζόμενων ή νεοπροαχθέντων δικαστικών λειτουργών, θα λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές και άλλες περιστάσεις. Επίσης θα μπορούσε να προβλεφθεί νομοθετικά η κάλυψη των σχετικών εξόδων μετακίνησης και διαμονής στον τόπο υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία και η Ηγεσία της Δικαιοσύνης θα πρέπει να δείξουν την μέριμνα και την στοργή τους προς τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς. Αναλγησία και Δικαιοσύνη είναι έννοιες ασυμβίβαστες.  

 


   

19 σχόλια:

  1. Κατά τον ΚΟΔΛ υπάρχουν 3 ειδών γάμοι: 1) Α κατηγορίας : με δικαστικό λειτουργό, ή δημόσιο υπάλληλο. Προβλέπεται συνυπηρέτηση. 2) Β κατηγορίας με λοιπά επαγγελματα( πλην δικηγόρων) και 3) Γ κατηγορίας με δικηγόρο όπου προβλέπεται κώλυμα εντοπιότητας και για το εφετείο, σε όλη την περιφέρεια του εφετείου.ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ απαγορεύεται στην επαρχία ο γάμος με δικηγόρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον ερωτα δεν υπαρχει η λεξη "απαγορευεται"…

      Διαγραφή
  2. Καταλαβαίνω κύριε Ζιγκόλη την αγωνία σας για το αποτέλεσμα των εκλογών ως "ανεξάρτητος" υποψήφιος, αλλά τί νόημα έχει να ξαναδιατυπώνεται προτάσεις ήδη διατυπωμένες κατά το παρελθόν; (μάλιστα η ένωση εισαγγελέων πέρσι εξέδωσε ανακοίνωση με ακριβώς ίδιο περιεχόμενο). Δεν αποδεικνύει τίποτα όταν όψιμα γινόμαστε εφευρέτες της πυρίτιδας και όταν ο συνδικαλιστικός μας οίστρος έχει διάρκεια 2-3 εβδομάδων πριν τις εκλογές. Πού ήσασταν αλήθεια χαμένος τόσα χρόνια (πέρα από τα κατά καιρούς σχόλιά σας στο παρόν blog);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ένωση εισαγγελέων πρέπει να διαλυθεί. ΔΕΝ έχει λόγο ύπαρξης, πάρα μόνο το 5 ευρώ, με το οποίο διοργανώνει κακόγουστες εκδηλώσεις σε διάφορα ξενοδοχεία πολυτελείας. Η μήπως κάνω λάθος;

      Διαγραφή
  3. Μπράβο!! Επιτέλους!! Αλλά ποιος να νοιαστεί όταν η πλειοψηφία των μελών της ΕΔΕ μένουν μόνιμα στην Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ και επαυξάνω. Θα ήθελα δε, με την παρούσα ευκαιρία, να υπενθυμίσω την ανάγκη κατάργησης των αναχρονιστικών κωλυμάτων εντοπιότητας, τα οποία προκρίνουν τα επαγγελματικά συμφέροντα των δικηγόρων της εκάστοτε περιοχής, αδιαφορώντας για την ανάγκη στήριξης ενός υγιούς και ήρεμου οικογενειακού περιβάλλοντος, εντός του οποίου ζει και εργάζεται καθημερινώς ο Έλληνας δικαστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προετοιμάζομαι για τις εξετάσεις στο Δικαστικό και βλέπω ότι είναι μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Με όλο το σεβασμό που τρέφω προς τους Δικαστές και Εισαγγελείς, θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ο νεοδιοριζόμενος πρωτοδίκης και αντεισαγγελέας να έχει μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1700 ευρώ, έπειτα από τέτοια σκληρή προετοιμασία και με το φόρτο δουλειάς που υπάρχει.!!! Είναι ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου επιτυχία! Μη σκέφτεσαι τα λεφτά, να είσαι έτοιμος/η να ζεις ακόμη και με αέρα κοπανιστό, αρκεί να θέλεις να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου, αυτό είναι η Δικαιοσύνη!

      Διαγραφή
  6. Ως Πρωτοδικης που υπηρετω ολα αυτα τα χρονια,πολυ μακρια απο τον τοπο μου,με ελαχιστες εως καθολου επισκεψεις σε αυτον,εχω να πω πως αρκετα με τους ιπταμενους-και αποντες- Δικαστες και Εισαγγελεις. Ο ελληνικος λαος μας πληρωνει για να ειμαστε στην υπηρεσια.Λες και οι χιλιαδες ενστολοι που κουβαλανε την οικογενεια τους ειναι κατωτεροι (αλλα κανεις δεν τους συγκρινει με τους βουλευτες-τι κολλημα κι αυτο) ή οι οικογενειακές αναγκες τους ειναι διαφορετικες. Τα ξεραμε οταν μπηκαμε στο σωμα. Αρκετα με την γκρινια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπες χωρίς να το θέλεις μια αλήθεια. Οι στρατιωτικοί κουβαλάνε την οικογένειά τους. Οι δικαστές όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα πέραν των μεγάλων Πρωτοδικείων.Είναι άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη. Και είμαι πάρα πολλά χρόνια στο σώμα και ξέρω τι ισχύει.

      Διαγραφή
    2. Συναδελφε, εισαι τοσα χρονια δικαστης και ακομη δεν εχεις κατανοησει οτι ΔΕΝ ειμαστε το ιδιο με τους ενστολους, ούτε εχουμε την ιδια εργασια ή την ιδια ευθυνη;
      Και ακομη ΔΕΝ εχεις κατανοησει οτι σε καθε περιπτωση πρεπει να συγκρινομαστε με τους βουλευτες, επειδη (αν θυμασαι) αποτελουμε μια εκ των τριων λειτουργιων του κρατους; Εισαι τοσα χρονια στο Σωμα και ακομη ΔΕΝ εχεις μαθει οτι εχουμε ενα σωρο κωλυματα εντοπιοτητας που ΔΕΝ εχουν άλλοι κλάδοι, άνευ ουσιαστικής αιτίας; Εσυ μονο την γκρινια εντοπισες;

      Διαγραφή
    3. Να υποθέσω συνάδελφε, ότι σου αρέσει ότι ενώ οι βουλευτές με 7000 ευρώ το μήνα καθαρές αποδοχές, το κράτος τους καλύπτει όλα τα έξοδα μετακίνησης, ενοικίαση κατοικίας και ξενοδοχεία, ενώ εσύ με 2000 ευρώ καλύπτεις μόνος σου τις μετακινήσεις σου...

      Διαγραφή
    4. Φαίνεται ότι όταν διορίστηκες, υπέγραψες και σχετικό συμφωνητικό με το Κράτος!!! Ποιά σχέση έχουν οι ένστολοι με τους δικαστές και εισαγγελείς; Εκτός τόπου και χρόνου είσαι! Αμφιβάλλω αν είσαι καν συνάδελφος, τουλάχιστον του πρώτου βαθμού.

      Διαγραφή
    5. Οι χιλιάδες ένστολοι έχουν ειδικές κατοικίες διαμονής, ειδικές κατοικίες διακοπών, ειδικά σούπερ μάρκετ με μειωμένες τιμές και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο "ειδικό". Και όχι κύριε συνάδελφε, όταν μπήκαμε στο σώμα δεν ξέραμε οτι οι αποδοχές θα μείνουν μισές. Και ο ελληνικός λαός δεν μας πληρώνει για να είμαστε στην υπηρεσία. Μας πληρώνει για να κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

      Διαγραφή
    6. Σωστός αλλά ξεχάσατε κ. Συναδελφε τις Λέσχες αξιωματικών που είναι ειδικοί χώροι αναψυχής και γεύματος... Και τις εκπτώσεις εισιτηρίων...

      Διαγραφή
  7. Μπορεί να μην έχουμε ειδικά σούπερ μάρκετ με μειωμένες τιμές αλλά έχουμε καρότσια σούπερ μάρκετ για μεταφορά ποινικών δικογραφιών στην έδρα και αστικών στις θυρίδες. Επίσης είμαστε οι μόνοι πλήν των αεροσυνοδών που κυκλοφορούμε με βαλίτσες δηλωτικό ότι μόλις αφίχθη δικαστής εκτός Αθηνών ή οτι πάει να δημοσιεύσει αποφάσεις. Πάντως δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να κυκλοφορούν άλλοι εκ των δύο εξουσιών του Συντάγματος ή οι συμπαθείς στρατιωτικοί με βαλίτσες παρά μόνο ίσως όταν πηγαίνουν διακοπές (τί είναι αυτό άραγε;;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τραγικό το πόσο πολύ δίκιο έχεις.

      Διαγραφή
  8. Κάποιος πρέπει να τα πει επιτέλους όλα αυτά να τα μάθουν και οι πολίτες. Γιατί στη γειτονιά μας βλέπουν με τις βαλίτσες και μας ζηλεύουν! που πάμε τόσο συχνά διακοπές...χωρίς να ξέρουν ότι μέσα δεν υπάρχουν ρούχα, αλλά δικογραφίες ασήκωτες και οι περισσότεροι μάλλον για χαμάληδες μοιάζουμε παρά για δικαστές, που πρέπει να απολαμβάνουν σεβασμού... Οι κατά τα λοιπά συμπαθέστατοι ένστολοι, μόνο με φραπεδάκια βλέπω να κυκλοφορούν, ακόμη και στα δικαστήρια, όταν υποτίθεται ότι έχουν υπηρεσία! ΦΕΥ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι βέβαιο πάντως ότι χιούμορ έχουμε και μάλιστα αγγλικού τύπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ