Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΝ



Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα από τις αρχαιρεσίες της Ένωσης δόθηκε ικανή περίοδος χάριτος στην πλειοψηφία να χειριστεί τόσο τα θεσμικά όσο και τα οικονομικά θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα. Αποφύγαμε συνειδητά να κάνουμε ως μέλη του Δ.Σ. οποιαδήποτε κριτική  θα δυσκόλευε το έργο της και θα στεκόταν τροχοπέδη στην προώθηση των αιτημάτων του κλάδου.

            Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών προέβη σε μια επικίνδυνη για τους θεσμούς και προσβλητική για το Δικαστικό Σώμα τοποθέτηση, καταλογίζοντας εμμέσως στους δικαστές ότι με τις αποφάσεις τους διαμορφώνουν δημοσιονομική πολιτική, ενέργεια μη ανεκτή από την πολιτική εξουσία. Στην ουσία επιχειρείται καθοδήγηση στην Δικαστική Εξουσία να αποφεύγει την έκδοση αποφάσεων που δικαιώνουν επαγγελματικές ομάδες, έστω κι’ αν αντισυνταγματικά έχουν υποστεί μισθολογικές μειώσεις, διότι αυτό που πρωτεύει είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Είναι περιττό βεβαίως να ειπωθεί ότι σε ένα κράτος δικαίου η δημοσιονομική πολιτική που χαράσσει το οικονομικό επιτελείο πρέπει να ακολουθεί και να προσαρμόζεται με τις δικαστικές αποφάσεις και όχι να γίνεται το αντίστροφο. Οι Δικαστές έχουν δείξει πολλές φορές και στο παρελθόν ότι πράττουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη συνείδησή τους, αγνοώντας τέτοιου είδους υποδείξεις. Εντύπωση όμως και ερωτήματα προκαλεί η επιλογή του Προεδρείου της Ε.Δ.Ε. να υποβαθμίσει και να μην ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα, τη στιγμή που εκδίδει ανακοινώσεις (και σωστά πράττει) για επιμέρους άλλα ζητήματα.
            Σεπροηγούμενη ανακοίνωσή μας (2 Ιουλίου) χαιρετίσαμε την απόφαση της Κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του «Μισθοδικείου» και να επαναφέρει το μισθό μας στα επίπεδα του 2012, καλώντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους να είναι σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Τα σχέδια της Κυβέρνησης που διοχετεύονται στα μέσα ενημέρωσης για τμηματική καταβολή των αναδρομικών μισθών μας, ώστε να καλυφθούν υποχρεώσεις προς άλλες επαγγελματικές ομάδες, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια ήταν προβλεπόμενα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το έτος 2014 και η αναιτιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α., μας κάνουν να ανησυχούμε έντονα. Θα αποτελούσε ύψιστο εμπαιγμό και ακραία περιφρόνηση στους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας τυχόν επιλογή να διανεμηθεί το προβλεφθέν γι’ αυτούς κονδύλιο προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπών. Οι συνάδελφοι έχουν ωστόσο την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να αγωνιστούν, αν χρειαστεί, για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων.

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2014.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Μέλη του ΔΣ της Ε.Δ.Ε.


22 σχόλια:

  1. Σωστή η τοποθέτηση. Συμφωνώ με το κείμενο της ανακοίνωσης. Όμως έγινε απόπειρα υιοθέτησής της από το ΔΣ ή από το Προεδρείο; Πρέπει κατ' αρχήν να επιδιώκεται η ενότητα της δράσης του ΔΣ και κατά δεύτερο ο τονισμός της διαφορετικότητας. Μήπως αυτός είναι ο λόγος που δεν προσυπογράφεται η ανακοίνωση από τους Σαριώτη και Κουβαρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπτωση υιοθέτησής της από το ΔΣ ; Καλό κι' αυτό... Δηλαδή το Προεδρείο δε γνώριζε τις δηλώσεις Χαρδούβελη και περίμενε από την μειοψηφία να το μάθει; Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το Προεδρείο απλά δεν θέλει να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις. Όσο για ενότητα δράσης του ΔΣ μάλλον ζεις σε άλλον πλανήτη!

      Διαγραφή
  2. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Σεβαστίδιδες, να παρακολουθούν με σοβαρότητα τις εξελίξεις και να ενημερώνουν.
    Σε ποια Κ.Υ.Α., όμως, αναφέρονται; Πάλι περιμένουμε Κ.Υ.Α. που δεν εκδόθηκε;
    Πάλι, δεν θα καταβληθούν τα αναδρομικά, όπως προβλέφθηκαν, τουλάχιστον, στο μεσοπρόθεσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με ειδοποίησαν σήμερα από το πρωτοδικείο ότι θα πληρώσουμε από 100- 200 περίπ[ου ευρώ επιπλέον στην εφορία ....κάτι έγινε με αλληλεγγύη, καθαρά, ακαθάριστα κ.λ.π. μας τσάκισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οι συνάδελφοι έχουν ωστόσο την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να αγωνιστούν, αν χρειαστεί, για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων."
    Πάλι απεργία θα κάνουμε ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για άλλη μια φορά λυπάμαι. Όσο συμπαθείς και αν είναι και οι δύο, η λογική του να μιλάνε σαν συνδικαλιστές εμένα προσωπικά δε με εκφράζει. ΑνΝ θέλουν να δείξουν την ανησυχία τους, ας αρκεστούν σε αυτό, όλα τα επιπλέον είναι τακτικές συνδικαλισμού και μάλιστα χαμηλού επιπέδου. Μόνο για αποχές δεν μίλησαν. Αυτά διαβάζει ο κόσμος (μάλλον και αυτά, μαζί με όσα γράφουν τα ΜΜΕ) και μας "συμπαθεί" ολοένα και περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με το κείμενο. Ως προς τα αναδρομικά είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι υπάρχουν δύο σενάρια. Είτε θα δοθεί ένα ποσό περίπου 30% φέτος και τα υπόλοιπα σε βάθος πενταετίας και βλέπουμε. Είτε θα τα πετσοκόψουν υπολογίζοντας στην βάση του νέου μισθολογίου από 1 Ιαν 2015.
    Θ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για όσους δεν κατάλαβαν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, τηρώντας εκκωφαντική σιωπή, η φράση κλειδί είναι μία "ΝΕΟ ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε πολλούς συναδέλφους φαίνεται επίσης ανησυχητική η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για τα αναδρομικά. Μέλη του διοικ. συμβουλίου μας διαβεβαίωναν στην Αθήνα ότι το θέμα θα είχε λυθεί εδώ και ένα μήνα. Εκλογές έρχονται και πιθανόν η κυβέρνηση να σκέφτεται να μας "ρίξει" για να ικανοποιήσει τους ένστολους. Εμείς τί μπορούμε να κάνουμε τότε; Μάλλον θα είναι ήδη αργά αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μ' αυτόν τον τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αποτελεί, πράγματι, ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι οι καλοί συνάδελφοι παραδέχονται, πλέον, τόσον ότι οι μισθοί μας επανέρχονται μόνιμα στο προ των περικοπών του Αυγούστου 2012 ύψος, όσο και ότι τα σχετικά με τα αναδρομικά μας κονδύλια προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του έτους 2014. Και τούτο γιατί κατά το προ των εκλογών της Ένωσής μας χρονικό διάστημα, αντιλέγοντας στα λεγόμενα της Προέδρου της Ένωσής μας, διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι το μόνο κονδύλιο που είχε διασφαλιστεί ήταν η διαφορά των αποδοχών μας, όσον αφορά το έτος 2014 και ότι γιά τα επόμενα έτη τα προβλεπόμενα κονδύλια ήταν μηδενικά. Μας έδειχναν, μάλιστα, κάποιους πίνακες από το μεσοπρόθεσμο, όπου, κατά την άποψή τους, στα έτη από το 2015 και μετά, αναγραφόταν παντού ο αριθμός μηδέν.Τελικά, τρεις μήνες, περίπου, μετά τις εκλογές, ταυτίζονται απόλυτα με τα λεγόμενα της κυρίας Θάνου. Ας κάνουν λίγη υπομονή και σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως θέμα διαφωνίας. Όσον αφορά τις αίολες και ασυνάρτητες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, είναι ανάξιο λόγου να ασχολείται κανείς, δεδομένου ότι οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς πράττουν στο ακέραιο το καθήκον τους, εκδίδοντας αποφάσεις σύμφωνα με τη συνείδηση, την κρίση τους και τις επιταγές του Συντάγματος και δεν καθοδηγούνται από κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι διοικητικοί δικαστές εξέδωσαν ανακοίνωση για τα εγκλήματα στη Γάζα. Μήπως θα πρέπει να το δείτε και σεις κάπως ευρύτερα, πέρα από τα στενά επαγγελματικά μας; Έτσι κι' αλλιώς από τους υπόλοιπους στο δ.σ. δεν περιμένουμε τίποτα . Η ανακοίνωσή σας για τις δηλώσεις Χαρδούβελη ήταν απολύτως αναγκαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιον λόγο πρέπει η ένωση δικαστών να λάβει θέση για την διαμάχη αναμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή;

      Διαγραφή
    2. είναι πολύ μακριά για σένα η μέση ανατολη συνάδελφε. πράγματι πολύ μακριά

      Διαγραφή
    3. Είναι λυπηρό,κάθε συνδικαλιστική ομάδα κάθε λίγο να εκδίδει και μιά ανακοίνωση.Και γι'αυτό έχει πολύ μεγάλη ευθύνη το προεδρείο.Μπορεί να ζω σε άλλο πλανήτη,αλλά περιμένω απ'αυτό το προεδρείο της ένωσης συναινετικές διαδικασίες.

      Διαγραφή
    4. Καιρός ήταν να εκδώσουν και οι Σεβαστίδηδες μιά ανακοίνωση!

      Διαγραφή
  11. Δείτε πρώτα κύριοι την εκκαθάριση του Σεπτεμβρίου και μετά βγάλτε ανακοινώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να' τοι πάλι οι γνωστοί εγκάθετοι, όλο χαρά για το μισθό του Σεπτεμβρίου. Τα "σιγουράκια" για τις 27 Ιουνίου τα ξεχάσατε. Η απόφαση για τη φορολογική ισότητα με τους βουλευτές, πάει κι' αυτή. Τα αναδρομικά επίσης πάνε περίπατο. Το ειδικό μισθολόγιο μπροστά μας από την επόμενη χρονιά. Κατά τ' άλλα όλα μια χαρά.. Η ξεδιαντροπιά έχει ξεπεράσει κάθε όριο σ' αυτόν τον κλάδο.

      Διαγραφή
  12. Καλά ρε συνάδελφε. Την είδα την εκκαθάριση Σεπτεμβρίου κι' εγώ χθες. Τί σχέση όμως μπορεί να έχει αυτό με τις ντροπιαστικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών που είναι το κύριο κομμάτι αυτής της ανακοίνωσης; Εκτός αν υπονοείς ότι πρέπει οι συνάδελφοι να κρατάνε το στόμα τους κλειστό γιατί μας δώσαν τις αυξήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι δικαστές είμαστε 3000 συνολικά. Οι στρατιωτικοί είναι 100.000 (όλα τα σώματα).Απλά μαθηματικά..Πρέπει να πληρώσω εγώ την αύξηση του μισθού αυτών των εργαζομένων.Πολύ ωραία.. Από αύριο να σταματήσει η φύλαξη όλων όσων απασχολούν αστυνομικούς για το σκοπό αυτό και να επανέλθουν όλοι στην υπηρεσία τους. Τους "πληρώνω" για να στελεχώσουν τα έρημα αστυνομικά τμήματα και να πολεμήσουν την εγκληματικότητα. Όποιος θέλει να προσλάβει security και να πληρώνει από την τσέπη του.







    '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτές οι χωριστές ανακοινώσεις στην ΕνΔΕ πρέπει να σταματήσουν και να συστρατευτείτε όλοι υπό την κα Πρόεδρο,η οποίαν είναι έμπειρη και ξέρει πότε θα βγει να μιλήσει και πότε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Που είναι τα αναδρομικά μας οέο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ