Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ»;



Δημητρίου Ζιγκολη
Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης
Μέλους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
 
    Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα την από 5/8-10-2014 ανακοίνωση των συνάδελφων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ.κ. Χαράλαμπου και Χριστόφορου Σεβαστιδη, σχετικά με το Διοικητικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 2-10-2014.
   Από την ανακοίνωση προκύπτουν πολλά ερωτηματικά.

   Οι κ.κ. συνάδελφοι, ουσιαστικά παραβλέπουν το γεγονός, ότι το Προεδρείο, το όποιο Προεδρείο της Ένωσης, όταν διαπραγματεύεται με Υπουργούς της Κυβέρνησης, διαπραγματεύεται στην ουσία με πολιτικά πρόσωπα. Αυτό, σε πολύ απλά ελληνικά σημαίνει ότι, τα μέλη του Προεδρείου –οντάς δικαστές- διαπραγματευόμενοι με πολιτικά πρόσωπα, δεν έχουν την «επιτηδειότητα» των πολίτικων προσώπων. Δεν είναι σπάνιο, πολλές φορές οι Υπουργοί να μην τηρούν τις υποσχέσεις τους.   
   Με την περίφημη τροπολογία του Ιουνίου, ψηφίσθηκε στην ουσία νέο μισθολόγιο. Ποιος ο λόγος να ψηφισθεί νέο ειδικό μισθολόγιο; Μια τέτοια ενδεχομένη ενέργεια, από μέρους της Κυβέρνησης, θα αποτελούσε παραβίαση των αποφάσεων του «Μισθοδικειου» και θα αποτελούσε βάση νέων αγωγών ενώπιον του «Μισθοδικειου».  
  Προσωπικά, κατά τις αρχαιρεσίες και όταν ανακοίνωνα την υποψηφιότητα μου στις 5-4-2014, είχα συστήσει αναμονή, εν όψει του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της τελικής ρύθμισης του Δημοσίου Χρέους της Χώρας μας. Εφόσον θα είχαμε περάσει αυτές τις «συμπληγάδες», τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν.
  Προσωπικά εμένα, αλλά και όλους τους συνάδελφους, οι οποίοι βρισκόμαστε στην επαρχία, μας απασχολεί περισσότερο η αποτελεσματικότητα αυτών που μας εκπροσωπούν.
Έτσι:
1)      Δεν μας ενδιαφέρει, ποιος ήταν παρών η απών από τη συνεδρίαση του κάθε Διοικητικού Συμβουλίου. Τι έκανε και τι δεν έκανε η πρόεδρος. Ποιος είπε τι και ποιος ψήφισε εκείνο και το άλλο. Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους μας είναι η επίλυση προβλημάτων της υπηρεσιακής μας καθημερινότητας : κενά δικαστών, υπάλληλων, συνθήκες εργασίας, επιβάρυνση των δικαστών.
2)      Δεν μας ενδιαφέρει, εάν μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πολύ περισσότερο μας ενδιαφέρει εάν ο οποιοσδήποτε συνάδελφος που αναλαμβάνει τέτοια καθήκοντα, επιλύει η όχι φλέγοντα θέματα που μας απασχολούν, όπως είναι τα κενά από δικαστές και εισαγγελείς, η επιβάρυνση λόγω της μείωσης των οργανικών θέσεων, η κατάργηση των κωλυμάτων εντοπιότητας (δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο όλο).
3)      Δεν μας ενδιαφέρει, εάν θα αποφασιστούν η όχι κινητοποιήσεις. Πριν αποφασιστούν αυτές, θα πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο να εξαντλήσει όλα τα πρόσφορα μέσα επιδεικνύοντας την απαιτούμενη επιτηδειότητα και δεξιοτεχνία σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες.
4)      Μας είναι παντελώς αδιάφορο ποιος υποσχέθηκε και τι κατά την «προεκλογική περίοδο». Ούτως η άλλως, πριν από κάθε εκλογές δίδονται κάποιες υποσχέσεις. Το ζήτημα είναι ποιος τις τηρεί. Μέχρι τώρα, όσον αφορά την επαναφορά των αποδοχών μας, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κάποια υπεσχημένα τηρήθηκαν.
5)      Δεν μας ενδιαφέρει, ποια είναι η Α, η Β και η Γ ομάδα μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτά υπάρχουν –υπό τύπον ανοχής-, μέχρι τις εκλογές. Από εκεί και πέρα απαιτείται ενότητα για το κοινό συμφέρον όλων μας. Όταν λέμε «Δ.Σ. της Ένωσης», εννοούμε Διοικητικό Συμβούλιο και όχι «Δημοτικό Συμβούλιο».
6)      Με αλλά λόγια, μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα .Το «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ».
Ποιο είναι το «δια ταύτα»: Ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε το μισθολόγιο μας. Το οποίο δεν μας «χαρίστηκε» από κανέναν, αλλά είναι αποτέλεσμα αγώνων. Αγώνων και στο πλαίσιο της Ένωσης, αλλά αγώνων δικαστικών (βλ. «Μισθοδικειο»). Και στους αγώνες αυτούς συμμετείχαμε όλοι μας. Δεν είναι κτήμα κανενός.
   Ας έχουμε υπόψη μας: είναι πιο εύκολο να μας δοθούν τα «αναδρομικά», από το διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού το μισθολόγιό μας. Η πρόσφατη εμπειρία διδάσκει, ότι ενώ κατά καιρούς, και ενώ γίνονταν περικοπές των αποδοχών μας, από την άλλη η εκάστοτε Κυβέρνηση κατέβαλλε «αναδρομικά» προηγουμένων ετών.  
   Εξ ονόματος όλων των συνάδελφων,  καλώ όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη αυτού, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές  τους και να καθίσουν κάτω και να βρουν τι τους ενώνει. Εξάλλου, στις επόμενες εκλογές θα έχουν όλη την ευκαιρία να δουν τι τους χωρίζει.    
Οι καιροί απαιτούν, πρώτον: ενότητα, δεύτερον: ενότητα, τρίτον: ενότητα.
   

     
    


3 σχόλια:

  1. Μαριάνθη Παγουτέλη9 Οκτωβρίου 2014 στις 9:42 μ.μ.

    Πράγματι η καταβολή των αναδρομικών είναι ευκολότερα αποδεκτή από την κυβέρνηση από τη διατήρηση του ειδικού μισθολογίου μας. Αν αυτό δεν διασφαλιστεί το πρόβλημά μας δεν θα είναι μόνον οικονομικό αλλά νομίζω κυρίως θεσμικό κι αυτό είναι το χειρότερο. Όσο για την Ενότητα, αυτό είναι το ζητούμενο... Χωρίς αυτήν κάθε προσπάθεια είναι μάταιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ για την κατάργηση των κωλυμάτων εντοπιότητας. Τα θεωρώ αναχρονιστικά (αν υπάρχει φόβος παράνομης επιρροής, υπάρχουν τρόποι για την πάταξη αυτής), αλλά πρέπει να προβλεφθεί ότι οι δικαστές θα πρέπει να υπηρετούν κάποιο διάστημα σε επαρχιακά δικαστήρια για να μην αποψιλώνονται αυτά, αφού δεν θα υπάρχει πιθανώς ενδιαφέρον για εκούσια τοποθέτηση σ' αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν αυτοί που ηγούνται είναι εκ φύσεως διασπαστικοί,ας μη μιλάμε γιά ενότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ