Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΣΑ

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 24/4/2015
Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανταποκρίθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές. Κάλυψε δηλαδή μια εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε «σπουδή».

Οι θάνατοι στις φυλακές, οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και οι συνεχείς καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν άφηναν κανένα περιθώριο περίσκεψης και καθυστερήσεων. Επέβαλαν άμεση δράση.
Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ακολούθως τέθηκε σε διαβούλευση και τελικώς εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή, με την συνήθη διαδικασία. Υπήρξε επαρκής χρόνος για όποιον ήθελε να διατυπώσει γνώμη ή κριτική, και το έκαναν πάρα πολλοί: άτομα, συλλογικότητες, φορείς.
Η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρ’ ότι κλήθηκε, απουσίασε από τη Βουλή. Αντίθετα μια πλειάδα επιστημονικών, συνδικαλιστικών και άλλων θεσμικών φορέων προσήλθε και συμμετείχε στη διαδικασία, κατέθεσε απόψεις και έτσι εμπλούτισε τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων επικρότησε το νομοσχέδιο.
Το δικηγορικό σώμα, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ειδικότερα, έχουν επιδείξει σημαντικούς αγώνες για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το πρόσφατο δελτίο Τύπου  προφανώς δεν αποτελεί στροφή, αλλά μια παρένθεση στην παράδοση αυτών των αγώνων.

υπδικ

4 σχόλια:

  1. Ήταν πολύ βιαστικό να βγει ο Ξηρός,έξω το έχουμε καταλάβει όλοι. Οι προτεραιότητες του κου Παρασκευόπουλου. Οι Δικαστές κλήθηκαν ; Θα στείλουμε καμία επιστολή ως Ένωση ; Όχι, έχουμε και εμείς άλλες προτεραιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ειναι δυνατόν να εχουν ποτέ δίκιο οι μάχιμοι δΙκηγοροι και ´οχι το πάνσοφο υπουργείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αργύρης Κατσαμάνης (μέλος της Εφετειακής Επιτροπής Ανατολικής Κρήτης)26 Απριλίου 2015 στις 7:56 π.μ.

    Ίσως δεν είμαι ο αρμοδιότερος για παρατηρήσεις αλλα αποψή μου είναι ότι η Ένωση έπρεπε να έχει τοποθετηθεί για τo νέο νομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με τα άτομα που μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν αποφυλάκιση για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας με υψηλά ποσοστά αναπηρίας στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τρομοκράτες αφού αποτελεί συνεχώς στόχο ενεργειών των, άλλωστε κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν απειληθεί ή έχουν δολοφονηθεί από δαύτους(10/01/1989 - Ζωγράφου, πυροβολείται στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης που πεθαίνει στο νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα.18/01/1989 - Χαλάνδρι, πυροβολείται στα πόδια ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Ταρασουλέας.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εν πάση περιπτώσει τη διαμαρτυρία δεν την εξέφρασε το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών (που θα μπορούσε να πεί κανείς ότι ως δικαστές θίγονται που βλέπουν ότι οι εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται υπόψη από τον νομοθέτη) αλλά από τους δικηγόρους, που έχουν και κάποιο συμφέρον όταν επιδιώκουν την ευνοϊκή μεταχείριση των πελατών τους με τέτοιες ρυθμίσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ