Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή στο ραδιοσταθμό «Άλφα 989»

Ανακοίνωση


«Αυτή η κυβέρνηση δε συμβιβάζεται με τα συμφέροντα, δε συμβιβάζεται με τη μόνιμη κατάσταση της διαφθοράς των
τελευταίων 30 χρόνων. Διότι αυτό που ζούμε έξι χρόνια τώρα, δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι η κακιά μας τύχη. Οικοδομήθηκε με μεγάλη συνέπεια από το σύστημα της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μιλώντας το πρωί  στο ραδιοφωνικό σταθμό «Άλφα 989», στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο.
Τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Κοντονή.
-Για τη συνεργασία του με τον νέο υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:
Το θέμα του οπαδισμού είναι θέμα πολιτισμού και συνολικής συγκρότησης. Τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής που αντιμετωπίσαμε -και αντιμετωπίζονται από τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού- εγώ συνεχίζω να τα βλέπω με τη γνώση που έλαβα επί 20 μήνες που ήμουν σε αυτή τη θέση και, μαζί με τον Γιώργο τον Βασιλειάδη, θα προωθήσουμε λύσεις και στον τομέα της γρήγορης εκκαθάρισης αυτών των υποθέσεων που είναι εκκρεμείς. Με τον κ. Βασιλειάδη έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και νομίζω ότι ο νέος υπουργός είναι ένας νέος άνθρωπος με εμπειρία και με σαφή εικόνα των θεμάτων και είμαι σίγουρος ότι θα δώσει το στίγμα του και θα αφήσει το αποτύπωμά του σ’ αυτή την προσπάθεια.
-Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, πρόσωπα που είχαν εμπλοκή με την δικαιοσύνη επιθυμούσαν να τεθεί εκτός κυβέρνησης ο κ. Κοντονής είπε:
Μετά από δύο χρόνια της κυβερνητικής πολιτικής κατέστη σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δε συμβιβάζεται με τα συμφέροντα, δε συμβιβάζεται με τη μόνιμη κατάσταση της διαφθοράς των τελευταίων 30 χρόνων, η οποία οδήγησε τη χώρα εδώ που την έχει οδηγήσει. Διότι αυτό που ζούμε έξι χρόνια τώρα, δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι η κακιά μας τύχη. Οικοδομήθηκε με μεγάλη συνέπεια από το σύστημα της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας και γι αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ που είμαστε. Κάποιοι αυτά τα χρόνια έχουν πλουτίσει. Και αντίθετα υπήρχαν πολιτικές οι οποίες οδηγούσαν σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Με αυτό το σύστημα η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δε θα κάνει ούτε βήμα πίσω. Επομένως όσοι είχαν κατά νου τέτοιες ιδέες, διαψεύστηκαν στην πράξη. Η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και στη διαδικασία και στην ουσία. Επομένως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει τίποτα περισσότερο να κάνει παρά να παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία νομιμότητας και σε αυτό θέλω να μείνουμε.
-Για τη νεοσύστατη ένωση δικαστών και εισαγγελέων, τόνισε ο υπουργός:
Δε μας πέφτει λόγος για τη νεοσύστατη ένωση δικαστών και εισαγγελέων. Το λέω πάρα πολύ καθαρά. Το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές.
-Σχετικά με το ζήτημα της παράτασης θητείας των δικαστών, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:
Το Σύνταγμα είναι σαφές. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει την ανάλυση που κάνουν να τη στηρίζουν στο νόμο και  να μην αυθαιρετούν στις κρίσεις και στις εκτιμήσεις τους, γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα κλίμα ότι ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει. Επιπλέον, οι δικαστές κατά την  αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, να μην ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία.
- Κληθείς να σχολιάσει τον όγκο των υποθέσεων προς εκδίκαση, ο κ. Κοντονής απάντησε:
Το νέο σύστημα κατάθεσης δικογράφων δεν έχει αυξήσει τον όγκο της δουλειάς στις γραμματείες των δικαστηρίων. Το πρόβλημα είναι πως τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε μια βελτίωση και μια κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, έστω σε ένα ποσοστό. Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει μια φροντίδα γι αυτό το ζήτημα. Η πρώτη απόφαση που υπέγραψα ήταν η τοποθέτηση 35 υπαλλήλων στις υπηρεσίες των δικαστηρίων. Συνεχίζεται αυτή η ροή. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Γίνεται σιγά-σιγά και σταδιακά και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων που έχουμε εξαγγείλει. Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που δίνεται βάρος στον τρόπο καλύτερης οργάνωσης των δικαστηρίων, ακριβώς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν τα δικαστήρια και οι δικαστικοί υπάλληλοι στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου. Θέλω όμως να τονίσω ότι μέρος του προβλήματος εκτιμάμε ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ένα πλέγμα προτάσεων το οποίο θα καταθέσουμε άμεσα για την ελάφρυνση της δικαστικής ύλης τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά. Χρειαζόμαστε βάθος χρόνου και πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας τα αποτελέσματα της δουλειάς μας θα είναι ορατά και θα το παραδεχτούν όλοι. Να σας πω ένα παράδειγμα: Τα συναινετικά διαζύγια εκδικάζονται ως υποθέσεις όταν δεν υπάρχει αντιδικία. Μπορούμε άμεσα να πάρουμε κάποια μέτρα να επιλύονται οι διαφορές που υπάρχουν χωρίς να φτάνουν στο επίπεδο ακροατηρίου και της έκδοσης απόφασης. Δηλαδή πρέπει να γίνεται προσπάθεια εξώδικης επίλυσης πριν φτάσουν στα δικαστήρια.
-Με αφορμή τα επεισόδια στους πλειστηριασμούς ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:
Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία. Υπήρχαν όμως και θα υπάρχουν και μετά την κρίση. Πρέπει να υπάρχει μια εκκαθάριση των απαιτήσεων των δανειστών και των οφειλετών. Είναι πρωτόγνωρη διαδικασία κι αυτό έγινε με προσπάθεια της κυβέρνησής μας. Δηλαδή πετύχαμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης πολλά σημαντικά πράγματα για την πρώτη κατοικία παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Εμείς κερδίσαμε τελικά με σφοδρή επιμονή και σύγκρουση. Οι επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους, δε συνάδουν με μια πολιτισμένη κοινωνία.
-Για το «βραχιολάκι» ο κ. Κοντονής είπε πως «έχει αποτελέσματα και λειτουργεί πειραματικά τώρα. Είχαμε μόνο μία περίπτωση από τις 11 που δε λειτούργησε. Το μέσο αυτό λειτουργεί θετικά. Πρέπει να προσέξουμε τον έγκαιρο εντοπισμό της παράνομης ενέργειας, δηλαδή   να προλαβαίνουμε να μη συμβαίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ