Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή κατά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 25/1/2017

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, και συναντήθηκε με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.
 
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κοντονής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Συναντήθηκα σήμερα με την ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελέα και του Αντεισαγγελείς όχι μόνο με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων εκ μέρους μου, στο πλαίσιο μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης Υπουργού Δικαιοσύνης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά και μιας ουσιαστικής συζήτησης σε θέματα που η Κυβέρνηση θέλει να έχει τη γνώμη των ανωτάτων εισαγγελέων της χώρας. Κι αυτό ξεκίνησε σήμερα με αφορμή τη συζήτηση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί αύριο στη Μάλτα -και γι αυτό το λόγο μεταβαίνω- σχετικά με το ζήτημα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Έγινε αναλυτική συζήτηση επί όλων των θεμάτων που μας προβληματίζουν και μας απασχολούν. Ακούσαμε τη γνώμη των ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών και με βάση τις απόψεις τους και τις δικές μας προτεραιότητες θα διαμορφώσουμε και την τελική μας πρόταση στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών. Θέλω να τονίσω τη σημασία για την Κυβέρνηση της ουσιαστικής επαφή της με τους δικαστές των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Οι σχέσεις καθορίζονται από το νόμο αλλά μπορούν να γίνουν ουσιαστικές και εποικοδομητικές μέσα από τη μόνιμη και συνεχή ανταλλαγή απόψεων επί σοβαρών νομικών και κοινωνικών ζητημάτων. Ως εκ τούτου το δήλωσα αυτό και στους ίδιους. Το δηλώνω και δημόσια ότι αυτές οι συζητήσεις και επαφές θα είναι μόνιμες και θα συζητώνται όλα αυτά που απασχολούν την Κυβέρνηση αλλά και το Δικαστικό Σώμα».
 
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών ο Υπουργός επανέλαβε ότι τυχόν «αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγματος και με κανένα άλλο τρόπο. Η Ολομέλεια  μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίζει για οποιοδήποτε ζήτημα τίθενται από τα μέλη της. Και για εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη, η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος». 
 
Ο κ. Κοντονής κάλεσε δε για μια ακόμη φορά  «όλους τους εμπλεκομένους να μη δίνουν μια εικόνα εμφυλίου πολέμου στην κοινωνία γιατί αυτό θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης. Και ξέρετε ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο αφορά και το μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου. Καλούμε λοιπόν τους πάντες  να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιλύσουμε αυτά τα χρονίζοντα  προβλήματα της Δικαιοσύνης και να μην αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις». 
 
Σε ερώτηση αν είχε σχετική ενημέρωση για το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε : « Όχι. Συνεδρίασαν τα Τμήματα του Αρείου Πάγου, με διαφορετικές συνθέσεις, αναμένουμε την απόφαση και η Κυβέρνηση θα κάνει απολύτως αποδεκτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Άλλωστε και από επιστημονικής απόψεως η Κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα δεν εμπλέκεται ως Εφετείο του Αρείου Πάγου. Για να σοβαρευτούμε, επειδή κάποιοι έτσι το παρουσιάζουν. Η εμπλοκή της Κυβέρνησης σε περίπτωση εκδόσεων γίνεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  για να κριθούν λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ