Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ 26-4-2017: ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΔΕ ΜΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ – ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΑΝΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ  ΕΦΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ – ΑΙΧΜΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μαργαρίτας Στενιώτη, Εφέτη, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ
Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Προέδρου Πρωτοδικών, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ
                                                                                         Αθήνα, 3-5-2017


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι
Την Τετάρτη, 26-4-2017, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΔΕ. Στην από 25-4-2017 ανακοίνωσή μας είχαμε προβλέψει, ότι θα επρόκειτο για ένα κατ’ επίφαση Διοικητικό Συμβούλιο. Οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν.
Είχαμε επισημάνει ότι το προεδρείο, υπό το πρόσχημα της συζήτησης της τροποποίησης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, έθετε ως μοναδικό - φλέγον γι’ αυτό (προεδρείο) – ζήτημα την «Έγκριση των δαπανών για ορισμό πληρεξούσιων δικηγόρων και νομικών παραστατών στην αγωγή, που κατέθεσε εναντίον της ΕΔΕ ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Κασαλιάς».
Τι συνέβη στο ΔΣ της 26-4-2017:
- Ενώ επίκειται η τροποποίηση του βασικού νόμου, που διέπει τη λειτουργία των Δικαστηρίων και την υπηρεσιακή κατάσταση των Δικαστικών Λειτουργών, το προεδρείο έφερε προς συζήτηση στο ΔΣ τις δικές του και μόνο απόψεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και διατάξεις «φωτογραφικές», με μοναδικό σκοπό να εγκριθούν αυτές από την πλασματικά διαμορφωμένη πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, δίχως προηγουμένως να προβεί σε ενέργειες συνδιαμόρφωσης των θέσεων. Η συζήτηση επί του θέματος, η οποία μάλιστα ήταν δίχως ειρμό και αποσπασματική, δεν διήρκεσε πάνω από πέντε  (5) λεπτά.  Η κλήση, δε, των Εφετειακών Επιτροπών ήταν προσχηματική, καθόσον οι εκπρόσωποι αυτών υπήρξαν αποδέκτες προσβλητικής συμπεριφοράς κάθε φορά, που διατύπωναν διαφορετική θέση από τις προειλημμένες και προδιατυπωμένες του προεδρείου. Αποκορύφωμα της συμπεριφοράς αυτής ήταν το αίτημα του προέδρου να αποχωρήσουν αυτοί από την αίθουσα συνεδρίασης του ΔΣ στα πλαίσια της μυστικότητας, που επιθυμεί για τις συνεδριάσεις του ΔΣ.
Κατά τη συζήτηση του 5ου θέματος (περί έγκρισης των δαπανών της δικαστικής διαμάχης του προέδρου της ΕΔΕ με τον δημοκρατικά εκλεγμένο συνάδελφο Ευάγγελο Κασαλιά) ο πρώτος (Χρ. Σεβαστίδης), ευρισκόμενος σε προφανή κατάσταση συγχύσεως, υποστήριξε ότι στηρίζουμε τον αντίδικο της ΕΔΕ, αρνούμενος να κάνει την αυτοκριτική του, δεδομένου ότι είναι ο μόνος πρόεδρος που με τις ενέργειές του κατέστησε την ιστορική Δικαστική Ένωση ΕΝΑΓΟΜΕΝΗ.
Στα πλαίσια δε της αδιαφάνειας και της αντιδημοκρατικότητας που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του προεδρείου της ΕΔΕ ενημερωθήκαμε το πρώτον ότι εκκρεμεί αγωγή σε βάρος της Ένωσης, ότι απαιτήθηκε η σύνταξη γνωμοδότησης (γιατί άραγε; αφού για τον πρόεδρο η διάταξη του Καταστατικού περί ασυμβίβαστου δεν επιδέχεται ουδεμίας ερμηνείας και είναι σαφής, εξ αυτού δε του λόγου απέπεμψε τον κ. Κασαλιά), ότι κατέθεσε προτάσεις (με ποίο περιεχόμενο;), ότι μόνος ανέθεσε εντολή εκπροσώπησης σε δικηγόρο κλπ. Έλλειψη σχετικής ενημέρωσης εξέφρασε, προηγουμένως, και ο Πρόεδρος της Εφετειακής Επιτροπής Πατρών, ο οποίος έλαβε την απάντηση ότι πρέπει να εξέλθει της αίθουσας.
Η σχετική δαπάνη εν τέλει εγκρίθηκε εκ των υστέρων από την πλασματική πλειοψηφία των μελών του ΔΣ.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι επί των Προεδρείων των ετών 2012 -2016, οι συνδρομές των μελών της ΕΔΕ εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της Ένωσής μας (συνέδρια, σεμινάρια, επιμορφωτικά και πολιτιστικά προγράμματα κλπ.) και την ενημέρωση των συναδέλφων (έκδοση ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, του ιστορικού εντύπου, που καταργήθηκε στα πλαίσια της μονόπλευρης ενημέρωσης, που πρεσβεύει το προεδρείο)  και δεν καταβάλλονταν σε δικαστικές δαπάνες και μάλιστα σε δίκες με συναδέλφους.              
Στη συνέχεια της συνεδριάσεως, αφού υποστηρίξαμε ότι έχει διογκωθεί ο αριθμός των αναφορών κατά συναδέλφων, αιτηθήκαμε η Ένωση να αναλαμβάνει τα δικαστικά έξοδα των συναδέλφων, που προτίθενται να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους από την σε βάρος τους υποβολή αναληθών και προσβλητικών αναφορών ή μηνύσεων. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ αρνήθηκε να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία.
 Στο τέλος, δε, της συνεδριάσεως ο πρόεδρος της ΕΔΕ, διατύπωσε αιχμές σε βάρος του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών περί του ότι η ανάκληση της απόσπασης μίας εκ των τριών γραμματέων της Ενώσεως ήταν μεθοδευμένη. Αιτηθήκαμε να καταγραφεί στα πρακτικά, τα οποία να σημειωθεί ότι ουδέποτε έχει τηρήσει ο γενικός γραμματέας αλλά ο αναπληρωτής του, ότι «σε καμία περίπτωση η ανάκληση της απόσπασης της μίας εκ των τριών γραμματέων της ΕΔΕ, αποτελεί μεθοδευμένη και υποκινούμενη ενέργεια του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών αλλά, προφανώς αυτήν επέβαλε ο μεγάλος αριθμός κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων». Το αίτημα  δε του προέδρου να προσληφθεί τρίτο πρόσωπο ως υπάλληλος της Ένωσης, αμειβόμενο από το Ταμείο της Ένωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, καταψηφίσθηκε από τους υπογράφοντες την παρούσα.            
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι 
Τα ανωτέρω, καταδεικνύουν τον τρόπο λειτουργίας του προεδρείου της Ένωσής μας, το οποίο, το μόνο έργο που έχει να επιδείξει από την ημέρα της εκλογής του είναι η αποπομπή  από το ΔΣ του δημοκρατικά εκλεγμένου μέλους αυτού Ευάγγελου Κασαλιά, η εμπλοκή της Ένωσής μας για πρώτη φορά σε δικαστική διαμάχη, η απώλεια κεκτημένων (απώλεια αρμοδιότητας αρχαιρεσιών σωματείων), η συνεχής προσβολή των συναδέλφων Ειρηνοδικών (καθήκοντα υποθηκοφύλακα, κόκκινα δάνεια κλπ.), η ανεπάρκεια εκπροσώπησης της Ένωσης στα θεσμικά όργανα της πολιτείας και η διατύπωση λόγου που δεν συνάδει σε Δικαστικούς Λειτουργούς (φασιστικά καθεστώτα κ.α.).
Οι υπογράφοντες την παρούσα διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους, ότι θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση της Ένωσης και για τη διαφύλαξη του κύρους του Επιστημονικού μας Σωματείου.

Με εκτίμηση
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
      Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"