Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Επιστολή Νικολάου Χρ. Σαλάτα.

Αγαπητές και αγαπητοί  συνάδελφοι , 

    Η Ένωσή μας από πρωτοπόρος σε όλα τα θέματα, που αφορούν την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και κυρίως αυτά, που άπτονται της ανεξαρτησίας της, έναντι πάντων και βεβαίως και έναντι των λοιπών ισοτίμων και ισοκύρων εξουσιών , έχει περιπέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πρωτοφανή  περιδίνηση. Η κατάσταση αυτή  ,όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη λύπη και έντονη ανησυχία.

    Δυστυχώς η κατάσταση αυτή υπήρξε και η αιτία , ώστε  συνάδελφοι , που επί πολλά έτη προσέφεραν με ανιδιοτέλεια και με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση τις υπηρεσίες τους , συμμετέχοντας στο ΔΣ της Ένωσής μας, να απογοητευτούν από το τοξικό κλίμα ,που εξέπεμψε η Ένωσή μας , με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν στις επικείμενες αρχαιρεσίες.

    Δεν σας κρύβω ότι και  εμένα η τοξικότητα αυτή δεν με άφησε αδιάφορο , αλλά , μετά από ψύχραιμη στάθμιση των πραγμάτων και έχοντας την αίσθηση ότι θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος ,αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές  , χωρίς συγκρότηση ομάδας αυτή τη φορά .Η συμμετοχή μου αυτή  θα είναι και η τελευταία ,καθώς σε δύο χρόνια αποχωρώ από την ενεργό υπηρεσία. 

    Είναι ηθική και συναδελφική μου υποχρέωση προς τους δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς, που καθ΄ όλη την διαδρομή μου στάθηκαν δίπλα μου στα εύκολα , αλλά κυρίως  στα δύσκολα ,συμμετέχοντας στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του ΔΣ της Ένωσής μας , όπως επίσης και για την εξελεγκτική επιτροπή , αλλά και για όλους όσους  με τίμησαν  με την ψήφο τους , να  τους απευθύνω δημόσια ένα μεγάλο από την καρδιά μου ευχαριστώ . Χωρίς την καθοριστική , άδολη και ανιδιοτελή συνδρομή τους προς εμένα, η όποια  προσφορά μου στα  κοινά του σώματός μας, δεν θα ήταν δυνατή .

    Το κίνητρο της συμμετοχής μου δεν είναι άλλο από την διαχρονική μου αγάπη προς την Ένωσή μας , την οποία υπηρέτησα  πιστά ,επί μία εικοσαετία περίπου  ,λαμβάνοντας πάντοτε θέσεις ,που πίστευα , τουλάχιστον κατά τον χρόνο της λήψης τους , ότι θα ήταν χρήσιμες για την εκπλήρωση  του ρόλου και του προορισμού της .

    Καθ΄όλη αυτή την μακρά διαδρομή μου στο χώρο του δικαστικού συνδικαλισμού δεν απέφυγα λάθη, ενώ αρκετές φορές διαψεύστηκα στην αξιολόγηση προσώπων.  Θέλω όμως να πιστεύω ότι έχω συμμετοχή , το ποσοστό της οποίας εσείς συνάδελφοί μου θα προσδιορίσετε και σε ό,τι καλό και χρήσιμο για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της , αλλά και για την χώρα διεκδίκησε και πέτυχε  η Ένωσή μας ,όλα αυτά τα χρόνια .

    Είναι  πεποίθησή μου ότι χρήσιμη και επωφελής δικαιοσύνη για την πατρίδα μας είναι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη , η οποία βεβαίως πρέπει να στελεχώνεται και από ανεξάρτητους δικαστές. Η ανεξαρτησία του δικαστή, η οποία κατοχυρώνεται σε μεγάλο βαθμό από το Σύνταγμά μας, εξαρτάται κυρίως από εμάς τους ιδίους , αλλά όχι μόνο  . Εξαρτάται και από τις συνθήκες εργασίας , γιαυτό πρέπει η Ένωσή μας να επικεντρωθεί στο σημείο αυτό , ώστε ο φόρτος εργασίας να μην ξεπερνά, όπως συμβαίνει πολύ συχνά , τις αντοχές καθενός – καθεμιάς  από εμάς ( ανεξάρτητα σε ποια βαθμίδα  υπηρετεί ). Πρέπει συνεπώς να διατηρηθεί το ανέκαθεν υπάρχον πλαίσιο των λεγόμενων δικαστικών διακοπών ,καθώς , όπως είναι απόλυτα γνωστό σε όλους , στο διάστημα αυτό η πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών προσπαθεί να διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες της εργασιακά υπερφορτωμένης προηγούμενης δικαστικής περιόδου. Είναι επίσης αναγκαίο ,όσο σύμφωνα με το Σύνταγμα οι ηγεσίες μας επιλέγονται από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία , η επετηρίδα να αποτελεί , όπως συμβαίνει στην πράξη και τώρα , την ασφαλιστική δικλείδα περιορισμού των ενδεχόμενων αδικιών στην ανέλιξη των δικαστικών λειτουργών.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι , επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού , αυτή η θλιβερή και ανούσια αντιπαράθεση , που βιώσαμε όλοι μας  στην Ένωσή μας το τελευταίο διάστημα , απεκάλυψε τα πιστεύω και τις προθέσεις αυτών, που σας εκπροσωπούσαν . Έτσι λοιπόν έχετε τώρα την ευκαιρία να επιλέξετε , μεταξύ των υποψηφίων , ποιοι θα σας εκπροσωπήσουν την επόμενη διετία . Να επιλέξετε δηλαδή , μεταξύ αυτών, που πιστεύουν τα παρακάτω ή τα αντίθετά τους :

Α)  ότι η αρχή της πλειοψηφίας , είναι  βασικός πυρήνας της δημοκρατίας ,

Β) ότι όλοι και πρωτίστως οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να σέβονται  και να  συμμορφώνονται  προς τις δικαστικές αποφάσεις και προσωρινές διαταγές ,

Γ) ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα ,να υβρίζει με ακατανόμαστες εκφράσεις ,όσους έχουν αντίθετη άποψη σε θέματα ,που τίθενται προς συζήτηση  στο συμβούλιο της Ένωσής μας ,ούτε  με ανακοινώσεις ακραίου περιεχομένου να προσβάλλουν και να συκοφαντούν συναδέλφους, 

Δ) ότι εκκρεμούσης  μιας υπόθεσης και σε αναμονή εκδόσεως της αποφάσεως ,δεν αρμόζει να εκφέρουν δικαστικοί λειτουργοί άποψη επί της ουσίας της υπόθεσης , όταν μάλιστα αυτή απασχολεί και ορθώς ,την κοινωνία μας ,

Ε) ότι είναι ακατανόητο να αιτείται ο Πρόεδρος της Ένωσης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την ανακατανομή θέσεων Προέδρων Εφετών – Εφετών και όταν η Πολιτεία εκπληρώνει στο ακέραιο το παραπάνω αίτημα ,να διαμαρτύρεται και να ισχυρίζεται ότι η ρύθμιση αυτή είναι αντισυνταγματική και να απευθύνεται στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου επί τω τέλει σύγκλησης Ολομέλειας!!!.  Περί της χρησιμότητας του μέτρου αυτού, δηλαδή   της  προώθησης της επετηρίδας κατά δύο έως τρία έτη ,χωρίς καμία εργασιακή επιβάρυνση σε οποιονδήποτε δικαστή οποιουδήποτε βαθμού , έχω απευθυνθεί προς εσάς  με δύο επιστολές μου , το περιεχόμενο των οποίων επιβεβαιώθηκε απολύτως από την εφαρμογή της παραπάνω  ανακατανομής. Άλλωστε αδιάψευστη απόδειξη περί της χρησιμότητας και αναγκαιότητας της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας ,αποτελεί η εκ μέρους της Πολιτείας αποδοχή δύο ομόφωνων αποφάσεων της Ένωσης Εισαγγελέων περί αυξήσεως 23 θέσεων Εισαγγελέων Εφετών με αντίστοιχη κατάργηση 23 θέσεων Αντεισαγγελέων Εφετών ( ομοία ακριβώς περίπτωση με την ανακατανομή των θέσεων Προέδρων Εφετών – Εφετών ), τηρουμένης της αναλογίας , τέσσερις προς ένα  Προέδρων Εφετών – Εφετών και Εισαγγελέων Εφετών – Αντεισαγγελέων Εφετών ,

ΣΤ) ότι οι  σύμβουλοι, που συγκροτούν την πλειοψηφία , δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση «πραξικοπηματίες» , διότι έχουν το δικαίωμα και υποχρέωση ταυτόχρονα να αποφασίζουν , ενώ  αντίθετα ,όταν  αποφασίζουν οι μειοψηφίες ,τότε έχουμε κατάλυση της δημοκρατικής αρχής .

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,θα ήθελα  να σας παρακαλέσω , όσο απογοητευμένοι και αν είστε από το τέλμα, που έχει περιπέσει η Ένωσή μας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα , να προσέλθετε μαζικά να ψηφίσετε στις προσεχείς αρχαιρεσίες .Εάν νομίζετε ότι θα είμαι χρήσιμος για την Ένωση , να στηρίξετε και εμένα μεταξύ των υποψηφίων , εξαντλώντας όμως απαραιτήτως και τους οκτώ σταυρούς ,που δικαιούστε ,σε αυτούς ,που πιστεύουν στις παραπάνω αρχές .

    Από την πλευρά μου σας υπόσχομαι ότι από οποιαδήποτε θέση και αν κατέχω στο προσεχές συμβούλιό μας , εφόσον βεβαίως με επιλέξετε , θα έχω ως προτεραιότητα  την ενότητα της Ένωσής μας . Θα προσπαθήσουμε με συνέπεια και προσήλωση  στους δημοκρατικούς θεσμούς, χωρίς ιδεοληψίες  και με γνώμονα πάντα την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των λειτουργών της ,έναντι πάντων , να αναβαθμίσουμε την Ένωσή μας ,ώστε να καταλάβει και πάλι την θέση ,που της αρμόζει στην Ελληνική κοινωνία .

Αθήνα    25 -8-2020

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Νίκος Χρ. Σαλάτας

Πρόεδρος Εφετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ