Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Επιστολη προς συναδελφους Εμμανουηλ (Μανου) Φωτακη, Ειρηνοδικη Αθηνων, υποψηφιου για το Δ.Σ. στις αρχαιρεσιες της Ε.Δ.Ε.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΔΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Επιστολή προς συναδέλφους Εμμανουήλ (Μάνου) Φωτάκη, Ειρηνοδίκη Αθηνών, υποψηφίου για το Δ.Σ. στις αρχαιρεσίες της Ε.Δ.Ε.

  Χίος, 26 Αυγούστου  2020

unnamed       Κυρίες και κύριοι  συνάδελφοι,

      κατερχόμενος στις αρχαιρεσίες της Ένωσής μας ζητώ κι εγώ, να με τιμήσετε με την ψήφο Σας, όπως πολλοί και σεβαστοί συνάδελφοι μας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι όσοι μετέχουν σ’ αυτές τις εκλογές, νέοι και παλαιότεροι υποψήφιοι, έχουν σκοπό αγαθό και πρόθεση καλή. Αλλά μερικές φορές αυτό, ίσως, να μην είναι αρκετό. Πιο συγκεκριμένα:

      Εν μέσω της καραντίνας, την άνοιξη του τρέχοντος έτους, συμμετείχα ενεργά στην υλοποίηση μιας  πρωτοβουλίας βασισμένης σε ιδέα ενός εκ των αρχηγών της  Ποδοσφαιρικής Ομάδας Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος. Ζητήσαμε από τους συναδέλφους, πρώτα τους συμπαίκτες μας, Δικαστές και Εισαγγελείς και τις οικογένειές τους και μετά από τους υπόλοιπους συναδέλφους, που γνωρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της Ομάδας μας, να συνδράμουν στη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξημένων αναγκών στη μάχη κατά του Κορωνοϊού. Η ενέργειά μας αυτή στέφθηκε με επιτυχία και ως υπεύθυνος οικονομικών της Ποδοσφαιρικής μας ομάδας συγκέντρωσα ένα υψηλό χρηματικό ποσό, το οποίο διατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά, που προσωπικά εκτέθηκα απέναντι στους συναδέλφους και ζήτησα να με  εμπιστευθούν ανεξάρτητα, εάν πιστεύουν στους ευγενείς σκοπούς της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος ή όχι. Η απήχηση με συγκίνησε και ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μου ότι οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς της χώρας μας, οι συνάδελφοί μου, είναι άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι, πολιτικοποιημένοι και σκεπτόμενοι, δεν είναι   απομονωμένοι και μονοδιάστατοι, μακριά και έξω από την κοινωνία.

      Στη συνέχεια, όταν δύο συνάδελφοί μας, Ειρηνοδίκες, έκαναν ηλεκτρονικά πρόσκληση στους λοιπούς συναδέλφους, που εκδικάζουν υποθέσεις Υπερχρεωμένων Φυσικών προσώπων, προκειμένου να αποτραπεί η επικείμενη ψήφιση ενός προβληματικού για όλους μας νομοσχεδίου (για επίσπευση των εκκρεμών δικών), εκατοντάδες φωνές στήριξης ενώθηκαν μαζί τους. Συνειδητοποίησα, για δεύτερη φορά, ότι οι συνάδελφοι μου, όλων των βαθμών δικαιοδοσίας, στηρίζουν τις πραγματικά ανεξάρτητες κινήσεις, που ανά καιρούς λαμβάνουν χώρα και δείχνουν εμπιστοσύνη σε όποιον έχει κάτι καλό να προσφέρει και κάτι θετικό να προτείνει.

      Όταν, τέλος, είχε αποφασιστεί αρμοδίως η άρση της καθολικής καραντίνας, ετέθη ζήτημα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και ειδικότερα ετέθη προς συζήτηση η κατάργηση της ζώσας διαδικασίας στις ειδικές διαδικασίες και στα ασφαλιστικά μέτρα   και η εξομοίωσή τους με την νέα τακτική διαδικασία  προς αποφυγή του συγχρωτισμού. Μαζί με τον  συνάδελφο και συνυποψήφιο στις αρχαιρεσίες Νικήτα Βελία, επίσης Ειρηνοδίκη Αθηνών, συζητήσαμε το θέμα, ο διάλογος διευρύνθηκε και με άλλους συναδέλφους και εν τέλει καταλήξαμε και συντάξαμε δύο συνοπτικά κείμενα προτάσεων νόμου, τα οποία αποστείλαμε θεσμικά στην Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοικήσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών,  όπου υπηρετούμε, συζητώντας φυσικά και μαζί της διεξοδικά το ζήτημα. Με ικανοποίηση είδαμε το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεών μας να γίνεται μέρος της λύσης του προβλήματος, ήτοι να ενσωματώνεται στη σχετική ΠΝΠ. Για άλλη μία φορά διαπίστωσα, ότι οι συνάδελφοι μου όχι μόνο ανταποκρίνονται στον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο αλλά έχουν ανάγκη αυτού του διαλόγου και της συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, που τους αφορούν.

      Και στις τρεις περιπτώσεις όμως, που προανέφερα, διαπίστωσα, με λύπη, την απουσία του Προεδρείου της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Όλοι μας επιθυμούμε η Ένωση να ενισχύει το κοινωνικό πρόσωπο της Δικαιοσύνης, επιθυμούμε να στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στη λήψη των αποφάσεων, επιθυμούμε τον σοβαρό και  τεκμηριωμένο διάλογο, που προάγει την επιστήμη μας και δίνει λύσεις στα προβλήματά μας. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι ανακοινώσεις και η στηλίτευση των κακώς κειμένων, από το Προεδρείο της Ένωσης περισσότερο θύμιζαν κομματικούς μηχανισμούς παρά επιστημονική ένωση. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι συνάδελφοι Μαργαρίτα Στενιώτη και Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, ήτοι η σταθερή μειοψηφία της τελευταίας τετραετίας (μαζί με τον Γρηγόρη Κομπολίτη, τα τελευταία δύο έτη). Οι συνάδελφοι αυτοί αποτελούν, άλλωστε, διαχρονικά και τη φωνή της λογικής και της σύνεσης, η οποία μπορεί να ενωθεί με τις αντίστοιχες φωνές όσων έχουν τον ίδιο προσανατολισμό και το έχουν αποδείξει στην πράξη. Γι’ αυτό το λόγο κατέρχομαι με τη δική τους ομάδα στις αρχαιρεσίες.

      Οι καταστάσεις που μας έχουν αφήσει πίσω από τις εξελίξεις είναι αναστρέψιμες με την συνδρομή όλων μας. Προτάσεις για τα προβλήματα μας, χρόνια, τρέχοντα και μελλοντικά,  πολλοί μπορεί να διατυπώνουν επ’ αφορμή των επικείμενων αρχαιρεσιών. Τα λόγια είναι πάντα όμορφα, όμορφα γράφονται, όμορφα διαβάζονται, όμορφα σχολιάζονται και όμορφα ξεχνιούνται. Οι πράξεις, όμως, και οι απτές  λύσεις, οι  ουσιαστικές πρωτοβουλίες και ο γόνιμος διάλογος με όλους, αλλά πρώτα και κύρια με τους ίδιους τους συναδέλφους είναι το ζητούμενο. Η δε ομάδα μας, έχει επιδείξει τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, εκπεφρασμένες θεσμικά και υλοποιημένες κατά το παρελθόν (9μηνη άδεια ανατροφής τέκνων συναδέλφων, καθιέρωση κατασκηνωτικών προγραμμάτων, τεκμηριωμένες μελέτες επί των οικονομικών μας ζητημάτων, διατύπωση θέσεων για ζητήματα ασφαλείας των Λειτουργών που εκ της θέσεως τους εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους κατά την υπηρεσία, προτάσεις και λύσεις σε ζητήματα υλικοτεχνικά και θεσμικά της Δικαιοσύνης).

      Αγαπητοί συνάδελφοι, με τις παραπάνω σκέψεις θα ήθελα να σας ζητήσω να δώσετε καθαρή εντολή εκπροσώπησης στην ομάδα μας (Μ. Στενιώτη, Ελ. Ασημακοπούλου, Κ. Βουλγαρίδη, Ν. Βελία, Γλ. Ιωαννίδου, Ωραιοζήλη Καραγιάννη, Γ. Τριανταφυλλίδη), γιατί η Ένωσής μας πρέπει ν’ αλλάξει σελίδα και με ενότητα, ψυχραιμία, δικαστικό ήθος και σεβασμό στις παραδόσεις του Δικαστικού Σώματος να ανακτήσει το Κύρος της και να συμβάλλει σε μία Δικαιοσύνη σύγχρονη και αποτελεσματική στην υπηρεσία του πολίτη.

Με εκτίμηση

Εμμανουήλ (Μάνος)  Φωτάκης

Ειρηνοδίκης Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ