Απαγόρευση εισόδου στο κοινοβούλιο πολιτών για ένα χρόνο γιατί ανάρτησαν πανό έξω από τη Βουλή υπερ της δικαστικής ανεξαρτησίας! Παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης
ΑΠΟΦΑΣΗ
Drozd κατά Πολωνίας της 06.04.2023 (αρ. προσφ. 15158/19)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Απαγόρευση εισόδου στο εθνικό κοινοβούλιο πολιτών για ένα έτος. Ελευθερία της έκφρασης.
Έλλειψη επαρκών διαδικαστικών εγγυήσεων για την απαγόρευση εισόδου στο εθνικό Κοινοβούλιο για ένα έτος σε πολίτες επειδή ανάρτησαν πανό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στον κήπο της Βουλής.
Η ανωτέρω απαγόρευση επιβλήθηκε στους προσφεύγοντες που εισήλθαν στη Sejm (Κάτω Βουλή του Πολωνικού Κοινοβουλίου). Τους απαγορεύτηκε η είσοδος επειδή ανάρτησαν πανό – το οποίο έγραφε «Υπερασπιστείτε τα Ανεξάρτητα Δικαστήρια» (Brońcie niezależnych sadów) – στους χώρους της Sejm κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα.
Οι προσφεύγοντες άσκησαν προσφυγή στο ΕΔΔΑ παραπονούμενοι ότι η απαγόρευση εισόδου τους στο Κοινοβούλιο είχε παραβιάσει τα άρθρα 10 (ελευθερία της έκφρασης) και 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι). Υποστήριξαν ότι η απόφαση του προϊσταμένου της Ασφάλειας της Βουλής για απαγόρευση εισόδου τους δεν είχε νομική βάση και δεν περιείχε ακρίβεια και σαφήνεια σχετικά με το πότε και για πόσο καιρό το δικαίωμα πρόσβασης στους χώρους και στα κτίρια της Sejm θα μπορούσε να περιοριστεί και ότι η κύρωση ήταν δυσανάλογη και είχε επιβληθεί αυθαίρετα, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικής αμφισβήτησής της ενώπιον δικαστηρίου.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι έπρεπε να γίνει διάκριση μεταξύ του περιστατικού, που είχε λάβει χώρα έξω το κτίριο της Κάτω Βουλής και των επεισοδίων στο εσωτερικό τα οποία επηρέασαν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου. Διαπίστωσε ότι η απαγόρευση διατάχθηκε χωρίς καμία διαδικαστική διασφάλιση. Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες είχαν λάβει απλά επιστολές από τον επικεφαλής της Ασφάλειας του Κοινοβουλίου ενημερώνοντάς τους ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος, χωρίς καμία σαφή διαδικασία προσβολής του απαγορευτικού μέτρου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10) και επιδίκασε 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.361 ευρώ για έξοδα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ